Hoofdklas 2020-2021

Op de jaarvergadering is besloten het aloude rondsysteem weer op te pakken met een hoofdklas en een 1e klas. 

 

8 december

Ook deze week drie partijen in de hoofdklas.

Yulia Bintsarovska wint na een fraai eindspel van haar leermeester Henk Kamminga

Harwin Reuvekamp wint van Bertus de Vries. De partij tussen Yair Eysbroek en Arie Heikoop eindigt in een remise

 

1 december

Het is weer mogelijk om tegen elkaar in de Reyersdam te spelen.

Michel Stempher hield vanuit de opening steeds grip op het centrum. Doorslaggevend voor de winst van Michel was een damzetje door Yaïr Eysbroek op slag te laten staan. Henk Kamminga versloeg Bertus de Vries. Arie Heikoop verschalkte Piet Dijkstra

 

13 oktober

Voorlopig laatste avond onderlinge competitie; Reyersdam sluit de deuren voor een maand

In de hoofdklasse vier partijen. De partij tussen Johan Wezenberg en Geert van der Molen kwam snel tot een einde. Op het moment duidelijk werd dat we een maand lang niet kunnen dammen hadden de heren niet meer de energie om nog door te spelen in een volle stand. Er werd tot remise besloten. Ook remise in de partij tussen Yulia Bintsarovska en Arie Heikoop. Hier ging wel vuurwerk aan vooraf, want Yulia kwam een schijf voor te staan. Arie verdedigde zich echter sterk met een terechte remise als resultaat. Michel Stempher gaat intussen door met zijn winning streak. Na de uitschakeling in de beker is hij op scherp gezet. Vandaag boekte Michel een fraaie positionele overwinning door Harm Kist vast te zetten in het late middenspel. De laatste partij was de partij tussen Piet Dijkstra en Henk Kamminga. Piet kwam een schijf voor te staan, maar het is allerminst zeker wat de waarde van de stand was op het moment de barman om tien voor tien binnenviel met de mededeling dat de Reijersdam ging sluiten en dat er echt gestopt moest worden. Twee dagen later werd alsnog tot remise besloten. 

 

6 oktober

In verband met de sluitingstijd van 22 uur wordt er om 19 uur begonnen wat achteraf best goed lijkt te bevallen. In een volle stand van 17 tegen 17 toonde Yaïr Eysbroek aan dat hij goed had opgelet bij de lessen over combinaties. Jeugdleider Henk Kamminga werd het slachtoffer van een standaardcombinatie en kon opgeven. Johan Wezenberg kwam in het middenspel beter te staan dan Wim DekkerWim bood remise aan en Johan ging hier in mee. Arie Heikoop kwam een schijf voor en het eerst op dam. Toch kon Harwin Reuvekamp ook snel naar dam en remise pakken. Ook Bertus de Vries kwam ten koste van 2 schijven op dam nadat Piet Dijkstra het betere spel leek te hebben. Piet was precies op tijd op dam waardoor het ook hier remise werd. Ook remise werd het tussen Yulia Bintsarovska en Geert van der Molen in een partij waarin het evenwicht nergens verbroken leek. Winst was er wel in de laatste partij waarin Teun van Gelder opgaf tegen Michel Stempher en direct daarna zelf de conclusie trok dat er toch remise in zat.

 

29 september

Bertus de Vries nam een damcombinatie die hem 3 schijven kostte. Arie Heikoop spendeerde eveneens 3 schijven om deze dam af te nemen. Hierna leek het of Bertus de beste mogelijkheden had in de overblijvende 7 tegen 7. Toen puntje bij paaltje kwam bleek Arie echter de beste kansen te hebben. Arie pakte de winst toen Bertus zich vergiste en de situatie van een zet eerder nog in gedachten had. Harwin Reuvekamp pakte het initiatief op de andere vleugel toen zijn lange vleugel door Wim Dekker was vastgepind. Er ontstond een open strijd waarbij beide spelers in tijdnood kwamen. De juiste volgorde van zetten kon winst of verlies betekenen. Harwin ging in de fout en Wim won door een onafwendbaar hielslagje. In de partij tussen Teun van Gelder en Yaïr Eysbroek werd het evenwicht niet verstoord totdat Yaïr bij een slagkeuze in de fout ging en een schijf achter kwam. Bij een juiste slagkeuze was het aantal schijven en stand gelijk gebleven. Yulia Bintsarovska combineerde rond de 20e zet naar dam tegen Johan Wezenberg door een onafwendbare dreiging. Na damafname stond Yulia een schijf voor en speelde de partij prima uit. Piet dijkstra en Geert van der Molen speelden een wat contactloze partij. In de eindfase leek Geert de beste papieren te hebben maar de partij liep remise.

 

22 september

Arie Heikoop kwam hopeloos te staan tegen Michel Stempher. Michel kon kiezen welke winst zijn voorkeur had. De andere drie partijen waren langdurig maar niet langdradig.  Yaïr Eysbroek kreeg het centrum volledig in handen tegen Bertus de Vries. Het was zeer de vraag wie er winnend uit de strijd zou komen. Na een achterwaartse ruilvariant van Bertus bedreigde hij plotseling een voorpost van Yaïr. Yaïr koos voor een reddende combinatie en besliste later de partij door een doorbraakzetje. De computer toonde later aan dat zowel Bertus als Yaïr rond de 28e zet een leuke combinatie hadden kunnen doen. Yulia Bintsarovska had veel werkloze schijven op de korte vleugel. Het leek dat Teun van Gelder daarvan zou gaan profiteren. Teun was even niet alert en liet een 4 om 4 toe die Yulia ook nog eens doorbraakkansen gaf. Teun offerde om dit te bemoeilijken.  Uitslag toch remise. Remise werd het ook in de lange partij tussen Johan Wezenberg en Henk Kamminga.

 

15 september

Bertus de Vries nestelde zich aan kop door zijn winstpartij tegen Harwin Reuvekamp. Yulia Bintsarovska speelde een goede partij tegen Michel Stempher maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Piet Dijkstra kreeg pas in de eindfase vat op de stelling van Yaïr Eysbroek maar won toen Yair zich in 3 tegen 5 terecht gewonnen gaf.. Ook bij Arie Heikoop ging het in de laatste fase mis tegen Henk Kamminga. Arie brak nog door maar zijn 2 tegen 4 was in alle varianten verloren.

 

8 september

Op de eerste speeldag waarop veel bekerwedstrijden werden gespeeld waren er twee partijen in de hoofdklas,

Harm Kist en Arie Heikoop speelden remise. Ditzelfde resultaat was er tussen Bertus de Vries en jeugdlid Yulia Bintsarovska