Lentecompetitie 2021

 

20 juli

Vijf snelle winstpartijen gevolgd door een wat langzamere winstpartij. Ton Halman nam een combinatie die niet klopte waardoor Arie Heikoop de winst opstreek. Harm Landman kampte met een vastgezette lange vleugel en verspeelde een schijf op de andere vleugel tegen Johan Wezenberg die het daarna afmaakte. Ook Teun van Gelder ging in de fout door een foutieve doorbraak te nemen en een schijf achter kwam tegen Harm Kist. Willem Visscher dacht in een combinatie van Piet Toeter te zijn getrapt en gaf op voordat deze was uitgevoerd. Dit was voorbarig want het bleek 4 om 4 te zijn. Wim Dekker vond niet het juiste tegenspel in de Vos-variant van Michel Stempher waardoor hij een schijf achter zou komen en nog steeds ongelukkig zou staan. Wim gaf op. De langste partij kwam op naam van Piet Dijkstra tegen Herman Brink. Een partij met meerdere gezichten. Herman voelde zich gedwongen naar 29 te gaan waardoor Piet beter leek te staan. Dit draaide echter om maar Herman bleef denken dat hij minder stond terwijl juist Piet remise zou moeten vinden. Herman ruilde onnodig los en kwam direct verloren te staan.

 

13 juli

Nadat Ton Halman tegen Jannes van Marle een dam had gehaald die hem geen schijven kostte won hij snel. Ook Harm Kist wist op dam te komen. Tegenstander Johan Wezenberg lukte dit ook maar moest daarvoor wel 2 schijven inleveren. Waar gedacht werd dat Harm zou gaan winnen veroverde Johan een schijf terug en maakte remise. In een redelijk lange partij kwam uiteindelijk ook remise op het bord bij Harm Landman en Hans de Vries. Dat Arie Heikoop won van Piet Toeter was niet vreemd toen Arie dam +5 had tegenover Piet dam +2. Teun van Gelder zei vooraf tegen Yulia Bintsarovska dat zij voor revanche moest gaan gezien haar vorige verliespartij tegen Teun. Daarvoor bleek niet veel nodig aangezien Teun slordig was in de opening en tegen een damdreiging aan hikte en een schijf verspeelde. Toen daar later nog eens een 2e schijf verlies bij kwam door een eenvoudige 2 om 3 gaf Teun op. Piet Dijkstra en Willem Visscher speelden een mooie partij. Piet dacht Willem aardig in de tang te hebben, maar kwam later zelf volledig vast te staan. De dam van Willem bleek over en uit. Henk Kamminga liet bewust een 3 schijven kostende dam aan zich voorbij gaan aangezien Wim Dekker dan een gunstige vangstelling zou hebben. Later leek Henk enkele keren niet de meest kansrijke voortzetting te kiezen en zette Wim hem helemaal vast en gaf Henk op.

 

6 juli

Harm Landman verspeelde onnodig een schijf aan Herman Brink en kwam later volledig vast t staan. Herman won. Willem Visscher won na een damzetje van Jannes van Marle. Ook Ton Halman streek de winst op na een combinatie tegen Aike de Vries. Vader Hans de Vries verloor een schijf aan Piet Toeter en wist dit niet meer recht te trekken. Piet won. Johan Wezenberg stond in het middenspel zichtbaar beter dan Henk Kamminga maar Henk wist dit geleidelijk om te buigen. Zelfs zodanig dat Johan meerdere schijven moet verspelen om nog tot een doorbraak te komen. Aangezien Henk ook richting dam kon was het daarna snel gedaan en won Henk. Nico Engelsman speelde zijn eerste partij remise met Harm Kist. Piet Dijkstra kon schijfverlies niet pareren toen Wim Dekker in het middenspel naar 22 ruilde. Toch ontstond nog een lange leuke partij waarin Wim ternauwernood voorkwam dat Piet nog remise zou pakken.

 

29 juni

Arie Heikoop won al snel van Willem Visscher. Aike de Vries is gehaaider in zetjes dan vader Hans, maar overzag dit keer een winnend zetje van Hans. Met een dam en een schijf meer won Hans de partij. Teun van Gelder speelde zijn eerste partij en was nog niet alert genoeg. Michel Stempher won daardoor een schijf waarna Teun nog goed doorknokte en in de eindfase nog op veld 45 kwam met vrij veld 50. In 4 tegen 5 wist Teun in een grappige eindfase 2x op 50 dam te halen maar beide keren sneuvelde die direct en won Michel. Jannes van Marle en Albert Potkamp speelden intussen remise. Ton Halman stond vanuit het middenspel (veel) beter dan Herman Brink maar was daarvan zelf kennelijk niet overtuigd zodat niet 1 maar 2 spelers blij waren met de remise. De door Wim Dekker uitgelokte flankaanval door Yulia Bintsarovska leek hem duur komen te staan. Wim werd terug gedrongen maar Yulia verzuimde door te drukken en trapte zelfs in een eenvoudige 2 om 3 en verloor. Ook een grappig slot bij Henk Kamminga en Piet Dijkstra. In 3 tegen 3 moest Henk oppositie voorkomen, wat eenvoudig was. Henk meende door te offeren de remise zeker te stellen waarmee Piet direct akkoord ging. Een offertje terug door Piet zou de winnende oppositie voor Piet hebben betekend.

 

 22 juni

De avond startte met 2 snelle winstpartijen. Henk Kamminga liep ondoordacht achter een schijf tegen Michel Stempher. Michel haalde na de slagwisseling een schijf winst en Henk gaf op. Willem Visscher nestelde zich in afwachting van de overige partijen weer even aan kop. Willem won van Willem Juffer. Yulia Bintsarovska nam later op de avond de kop over door winst op Herman Brink. De laatste winstpartij kwam op naam van Harm Landman die Albert Potkamp versloeg. De volgende partijen eindigden in remise: Arie Heikoop-Harm Kist, Hans de Vries-Jannes van Marle, Piet Toeter-Aike de Vries.

 

15 juni

Ondanks zomerweer en voetbal werden er 6 partijen gespeeld in de Lentecompetitie/ In de Grote Krea eindigden alle partijen in winst/verlies met als belangrijkste wapenfeit dat Yulia Bintsarovska won van Michel Stempher die al ongeveer 10 jaar ongeslagen was in interne wedstrijden bij SSS. Yulia pakte hiermee ook nog eens de koppositie met 7 uit 4.  Piet Toeter raakte verstrikt in de meerdere dreigingen die Herman Brink op het bord bracht en verloor. Eerder was Jannes van Marle al in de fout gegaan tegen Albert Potkamp. Willem Visscher had al grote problemen toen hij achter een schijf liep en eenvoudig meerdere schijven verloor tegen Henk Kamminga. Arie Heikoop dacht te verdedigen door na een mogelijke achterloop van Wim Dekker naar dam te lopen. Wim nam echter een 3 om 3 en zette de aanvalsvleugel van Arie volledig vast en won. Ton Halman had een schijf verspeeld tegen Piet Dijkstra maar speelde daarna goed door. via een offer en achterloop dacht Ton nog remisekansen te hebben maar Piet was snel genoeg op dam om de winst te pakken.

 

8 juni

Het aantal deelnemers liep deze avond al op naar 17 waarvan er 16 speelden. Opvallend was dat er maar liefst 7 winstpartijen waren. De enige remise kwam op naam van Albert Potkamp en Hans de Vries. In 10 tegen 10 blunderde Yaïr Eysbroek en gaf op tegen Michel Stempher. In 8 tegen 8 ging Henk Kamminga positioneel de mist in tegen Yulia Bintsarovska, verloor een schijf en gaf op. Willem Visscher heeft nog steeds een 100% score en won nu van Ton Halman. Herman Brink verloor van Harm Kist. Aike de Vries won in zijn 1e partij van Jannes van Marle. Dorus Kuipers versloeg Harm Landman terwijl Arie Heikoop Piet Dijkstra versloeg.

 

1 juni

Het aantal deelnemers is op de 2e speeldag al uitgebreid naar 12. Willem Visscher won ook zijn 2e partij. Nu was Harm Landman de pineut. Henk Kamminga won ook deze keer waardoor Arie Heikoop op 1 punt blijft staan. Yulia Bintsarovska is steeds blijven dammen en dit resulteerde in winst tegen Harm Kist. Piet Dijkstra moest zich gewonnen geven aan de van corona herstelde Michel Stempher. Jannes van Marle verloor van Herman Brink, Dorus Kuipers van Johan Wezenberg.  Al met al dus geen enkele remisepartij.

 

25 mei

Nu de Reyersdam weer open is werd een Lentecompetitie georganiseerd.

Op de 1e avond gingen toch alweer 8 spelers van start.

Er waren 3 winstpartijen: Henk Kamminga versloeg Harm Kist, Harm Landman won van Jannes van Marle terwijl Willem Visscher de bovenliggende partij bleek tegen Herman Brink. Remise werd het voor Arie Heikoop en Yulia Bintsarovska,