Provincie Cup Lidraughts

13 maart

Terugkijkend op dit toernooi heeft SSS een puike prestatie geleverd. SSS speelde met een gemiddelde rating van 983 en liet slechts InterBergamo (1083) boven zich terwijl het DC Nijmegen (1041), DES Lunteren (1017) en Huizum (1015) achter zich liet. Daarbij rouleerde SSS met 8 spelers waardoor bewust niet altijd in de sterkste opstelling werd gespeeld maar daarbij wel de juiste keuzes heeft gemaakt. Het lijkt mij dat deze eerste ervaring met een Online Competitie mede door de flexibiliteit goed is verlopen en bevallen. Het was mogelijk op een ander tijdstip te spelen maar daarvan is mondjesmaat gebruik van gemaakt.

 

De persoonlijke resultaten:

1  Yaïr Eysbroek   SSS Kampen   8   14   

2  Michel Stempher   SSS Kampen   6   11   

3  Piet Dijkstra   SSS Kampen   8   9   

4  Yulia Bintsarovska   SSS Kampen   9   9   

5  Henk Kamminga   SSS Kampen   6   6  

6  Jannes van Marle   SSS Kampen   6   6   

7  Aike de Vries   SSS Kampen   3   4  

8  Hans de Vries   SSS Kampen   2   3  

 

12 maart

De laatste tegenstander KRASH uit Apeldoorn leek een niet te moeilijke hobbel naar het behoud van de 2e plaats. Henk Kamminga kwam pas in de eindfase positioneel in de problemen tegen Hans van Hal (1124) maar wist nog een eindspel te breiken van dam+1 tegen dam+3. Van Hal wist daar wel raad meen en Henk verloor. Piet Dijkstra speelde tegen Fred van Amersfoort (991) een van beide zijden regelmatige partij bekwaam naar remise. De jeugd zorgde voor de overwinningsroed. Yaïr Eysbroek bezorgde tegenstander problemen door de sterke ruil naar veld 18. Dit bleek de inleiding tot een doorbraak van Yaïr op de rechterflank met directe winst. Yulia Bintsarovska kreeg de winst min of meer in de schoot geworpen toen xxxxx waarschijnlijk dacht door te breken als Yulia achter zou lopen. dit bleek een misrekening en Yulia kwam een schijf voor en won. Met een tussenstand van 5-3 voor SSS speelde Hans de Vries maandagavond nog tegen Adrie Koedoot (760) en won deze partij. Hans hield steeds grip op centrum en pakte zijn kans door een beslissende 2 om 2 doorbraak. SSS is al zeker van de 2e plaats ondanks dat de andere teams nog een keer moeten spelen. Winnaar is al Inter Bergamo.

 

5 maart

Het leek een spannende match te worden aangezien SSS 3e stond en DES Lunteren 2e. Aan het eind van de avond had SSS een keurige overwinning geboekt van 7-3. Yaïr Eysbroek beantwoordde de flankaanval van Bram Cijsouw (1026) met zijn versie daarvan. Hij kwam daar het beste uit, kon doorbreken naar dam en won de partij. Aike de Vries pakte de kans om via een 2 om 2 door te breken tegen Levien Cijsouw. Dit bleek een winnende keuze te zijn. Yulia Bintsarovska nam een voorpost op 24 die later naar 15 ging. Zij kwam licht minder te staan tegen Bert van Harten (1052) maar kwam definitief in de problemen toen zij een schijf verspeelde en daarmee verloor. Michel Stempher brak door tegen van Coen Bommel (1223) die zelf ook richting dam combineerde. Toen Coen inderdaad naar dam ging nam Michel die inclusief een formidabele rondslag direct af en won. Henk Kamminga en Johan Top (1110) speelden een gelijkwaardig klassiekje die dan ook in remise eindigde.

 

26 februari

Gezien de ranglijst leek de wedstrijd tegen het Italiaanse Campagnola niet al te lastig te worden. Michel Stempher speelde een leuke partij tegen Moreno Manzana waarin de schijven aardig tegen elkaar kwamen te staan en het lastig te voorspellen was wie er nu beter stond aangezien er ook veel combinatiemogelijkheden voorhanden waren. Toen Michel inderdaad een combinatie inzette kwam hij winnend uit de strijd. Hij kreeg 2 dammen + 4 schijven op het bord tegenover dam+4 schijven. Michel snoepte nog een schijf en Manzana gaf op. Tegenstander Marco Munaretto bezorgde zichzelf een schijf die buiten spel stond. Hierdoor kwam Piet Dijkstra plotseling beter te staan. Net voor het einde van de partij miste Munaretto de mogelijkheid de buiten spel staande schijf toch weer actief te maken en remise te pakken. Nu won Piet. Nadat Loris Cicchirillo 28-22 had gespeeld kwam er leuk spel op het bord van Jannes van Marle. Cicchirillo miste een vrijwel winnende doorbraakcombinatie. Uiteindelijk stond Jannes in 5 tegen 5 verloren maar ook nu miste Cicchirillo de winst. Aangezien Jannes in 4 tegen 4 foutief achter liep miste hij de remise. Yulia Bintsarovska kreeg iets teveel doordat Mattia Ciccone in remisestand een 1 om 2 openzette waardoor Yulia alsnog won. De tussenstand is 6-2 voor SSS.  Yaïr moet nog een wedstrijd spelen.

 

19 februari

Hoewel de tabel 6-4 vermeld bleek SSS met 7-3 te sterk voor het vrouwenteam van Zuid-Holland. Yaïr Eysbroek kreeg een sterke flankaanval op het bord tegen Joke van der Meijden (568) en 10 tempo's voordeel. Zijn doorbraakzetje leverde schijfwinst op maar werd wel weg geruild. In 6 tegen 5 brak Joke door maar kwam Yaïr toch met +2 als eerst op dam. Yaïr miste de winst en kon toen niet meer voorkomen dat het 3 om 1 remise werd. Nel Lindhout (685) speelde redelijk foutloos tegen Henk Kamminga (993) maar toen Henk rond de 45e zet het centrum pakte pakte hij ook de winst. Hanny de Vaal-Kokshoorn (648) verbrak tegen Piet Dijkstra (957) de klassieke stand door naar de vleugel te ruilen. Even later kreeg Piet de kans na een dwangzet een 1 om 3 naar een winnende dam te plaatsen en won Piet. Hans de Vries bood Leny van der Gaag-Pronk (611) de kans via een dubbele dreiging op +1 te komen. Hans kreeg Leny later volledig positioneel in de tang en Leny offerde terug om door te breken. Hierdoor kon Hans met 2 schijven richting dam en pakte onderweg ook nog eens een dam via een 1 om 3 die Leny onnodig open liet staan. Even later ging Hans in de fout door in gewonnen stand achter een schijf te lopen waardoor Leny achter een schijf + dam kon lopen en remise pakte. Jannes van Marle (624) miste schijfwinst via een hielslagje maar kreeg enkele zetten later een herkansing aan de andere kant van het bord. Nu pakte Jannes wel +1 maar koos even later voor een terugruiltje i.p.v. winnend door te breken. Nu pakte Gerda van der Meijden (477) alsnog remise.

 

12 februari

Huizum had evenals SSS 7 punten maar een wedstrijd minder gespeeld en leek een zware tegenstander. Michel Stempher (1366) wist in de partij tegen Piet Bouma (1188) via een 2 om 2 door te breken naar dam. Piet bereikte ook dam maar moest onderweg wel een schijf verspelen. Een 2e dam van Michel bleek genoeg voor de winst. Piet Dijkstra (957) kwam al snel een schijf achter door een eenvoudig zetje van Sietze Nagel (1117) en had later in de partij geen oog voor de coup Royal waardoor hij nu 2 schijven achter kwam en op kon geven. Yulia Bintsarovska speelde een klassieke partij met Hans van Dijk (992) waarin het evenwicht steeds bewaard bleef. Remise. Yaïr Eysbroek had Bram Scholma (928) positioneel in de tand waardoor Scholma gedwongen was een damcombinatie te nemen die hem 2 schijven kostte en ook Yaïr doorgebroken was. Het verschil werd zelfs 3 schijven waarna de dam van Scholma werd gevangen en Yaïr won. Met een tussenstand van 5-3 voor SSS speelde Aike de Vries een dag later een klassieke partij tegen Gauke Dirk Nijholt () Tegen het einde sloeg plotseling de vlam in de pan met offermogelijkheden voor beide spelers. Aike brak daarmee als eerste door naar dam waarna Nijholt 2 schijven achter kwam om op veld 6 te komen met vrij veld 1. De schijven van Aike bleken een makkelijke prooi en Aike kwam zelfs een schijf achter maar de remise bleef voorhanden met een fraaie winst op Huizum van 6-4.

 

5 februari

Henk Kamminga speelde remise met Jean-Louis Farcy in een klassiek ogende partij. In de eindfase kwam Farcy even een schijf voor maar offerde die terug. In de 3 om 3 was Henk net op tijd om ook dam te halen. In een partij waarin beide spelers elke ruilmogelijkheid aangrepen kreeg John Folkers (995) in de eindfase terreinvoordeel en won van Piet Dijkstra (957). Ook Yulia Bintsarovska moest Jeremy Pauwels (929) feliciteren. In 8 tegen 8 accepteerde ze schijfverlies maar toog met 2 schijven richting dam terwijl Pauwels het eerst dam had. Yulia ging op het verkeerde veld naar dam en verspeelde deze direct. Yaïr Eysbroek plaatste een sterke voorpost op 27 die niet werd aangevallen door Jan Starke (881). Nadat Yaïr ook veld 28 in handen had kwam er na wat tussenloopjes een klein zetje naar dam op het bord en won Yaïr. Na een 2 om 2 brak Jannes van Marle (624) door naar dam maar kwam Herman Scholte (737) een schijf voor. Scholte brak ook door maar bleef hangen op 41 vanwege een vangstelling van Jannes waardoor Jannes uiteindelijk 2 schijven voorsprong kreeg en won. Eindstand tegen Checkers Friends 5-5.

 

28 januari

SSS startte goed tegen Toch Tinken Sterk door drie winstpartijen op rij. Michel Stempher won via een lichte combinatie van Gerrit Terpstra (1042). Yulia Bintsarovska pinde de lange vleugel van Joop de Graaf (847) vast en combineerde naar dam. Dit werd vervolgd door een 1 om 3 van Yulia waarna Joop ook naar dam combineerde maar door overmacht toch verloor. Yaïr Eysbroek dreigde met een 1 om 2 waartegen Wijtze van der Meulen (780) geen verweer had en Yaïr later won. Hans de Vries speelde een gelijkwaardige wedstrijd tegen Jan Hiemstra (627) tot Jan een leuke doorbraakcombinatie van 4 om 4 plaatste. Hans moest terug offeren en kwam niet meer tot remisekansen. De partij tussen Piet Dijkstra en Douw Douma (953) bleef in evenwicht tot Piet doorbrak via 2 om 2. Douma offerde terug en offerde nogmaals om zelf als eerst op dam te komen. Douma won wat schijven terug maar kon doorbreken van Piet niet voorkomen. Deze remise maakte de eindstand op 7-3 voor SSS.

 

22 januari

In de wedstrijd tegen Zuid-Holland 2 overzag Aike de Vries in het middenspel een eenvoudige 1 om 2. Tegenstander Roy Verveer (627) speelde later naar een winnende 2 om 2 maar sloeg niet naar 43 maar naar 23 waarna Aike net op tijd op dam kwam om toch remise te maken. De dam kostte wel een schijf extra maar die werd terug gewonnen waarna het remise liep. Jannes van Marle (624) zette tegen Ron de Vaal (815) een bomzet open die op dat moment geen schijf verlies zou opleveren. Hij zag daarbij echter eenvoudig schijfverlies aan de andere zijde van het bord over het hoofd. Jannes bllef doorknokken en wist in 6 tegen 7 toch een doorbraak te forceren. Op bord 1 speelde Henk Kamminga (1007) tegen Jaap van Hal (1041). In de eindfase van het klassieke gevecht spande het er even om of een van de spelers beslissend voordeel zou krijgen. dit bleek niet het geval, dus ook hier remise. Toen Piet Rozenboom (1032) de klassieke stand verbrak en in een opsluiting belandde wist Piet Dijkstra (953) een schijf te winnen. De winst kwam daarna niet echt meer in gevaar. De wedstrijd tussen Yulia Bintsarovska (900) en Johan Pronk (975) werd interessant toen Yulia rond de 30e zet met wit veld 22 bezette. Deze schijf verdween vrij snel van het bord waarna het spel vrijwel gelijkwaardig verder ging. Beide spelers misten een eenvoudig winnend zetje van Pronk waarna Yulia na wat slagwerk als eerste op dam kwam met 2 schijven winst maar Pronk met 2 schijven op promoveren stond. Met zicht op dam +4 van Yulia tegen 2 dammen +1 van Pronk werd tot remise besloten. Eindstand 6-4 voor SSS.

 

15 januari

De 2e wedstrijd van SSS in de Lidraughts Team Competitie werd met 6-4 verloren van InterBergamo een team uit Italië met gastspelers uit Senegal. Yaïr Eysbroek en Damiano Anselmi (1000?) speelden een gelijkwaardige partij tot Yaïr in de eindfase beslissend als eerste doorbrak naar dam en de partij won. Yulia Bintsarovska verloor van Maquette Niang (1200?) maar had nog een remisebrengende plakker kunnen plaatsen door Niang op dubbelslag te zetten. Jannes van Marle (624) kwam tegen Emanuele Danese (1000?) rond de 20e zet definitief in de problemen en liep tegen een damcombinatie aan en verloor later. Michel Stempher en Henk Kamminga (1007) speelden remise tegen respectievelijk Ibrahima Gaye en Renzo Rubele (1083). In beide partijen kwam het niet tot doorslaggevend voordeel voor een van de spelers.

  

8 januari

Vijftal SSS Kampen goed begonnen aan Toernooibase Lidraughts Team Competitie

 

In verband met de lockdown wordt er via Lidraughts een teamcompetitie gespeeld de komende 11 vrijdagavonden. Ook SSS doet mee met vijftal aan deze online competitie. De eerste ronde was DC Nijmegen de tegenstander. Jannes van Marle speelde een uitstekende partij tegen Piet Zegers, een speler met ruim 200 ratingpunten meer dan Jannes. In het middenspel kreeg Jannes groot voordeel door het centrum in te nemen. Zijn tegenstander zag geen andere kans dan een rare uitvlucht te nemen maar het resultaat was een zwakke rechtervleugel. Jannes profiteerde er uitstekend van en met een onafwendbare 1-om-2 won Jannes de partij. Yulia en Yaïr speelden tegen Ludger Buijs en Albert Eggink, tegenstanders met een rating van ruim in de 1000. Desondanks deden ze allebei niet onder voor hun opponent. Yulia kwam in het middenspel wel licht in de verdrukking, maar met sterk verdedigend spel haalde ze knap de remise. Yaïr kwam eigenlijk helemaal niet in de problemen en speelde moeiteloos naar de puntendeling. Michel Stempher nam het op tegen Rob Everts. Michel had het lang erg lastig tegen zijn tegenstander van ca. 350 ratingpunten minder. Langzaamaan kreeg Michel het centrum in handen, maar Everts bleef sterk tegenspel bieden. Pas op het allerlaatst, misschien mede ingegeven door de tijdnood, ging Everts toch nog de mist in en hiermee was de teamwinst voor ons vijftal een feit! Als laatst was Piet Dijkstra nog bezig tegen Gerard Martens, de sterkste spelers van Nijmegen. Piet speelde een erg nauwkeurige partij en kwam eigenlijk helemaal niet in de problemen tegen zijn toch wel sterker geachte tegenstander. In het eindspel moest Piet een schijf inleveren, maar met een goed doordachte actie was de remise een feit: 7-3.

Maak een Gratis Website met JouwWeb