Hoofdklas 2021-2022

21 juni

Yulia Bintsarovska versloeg Harm Kist

 

14 juni

Teun van Gelder wist te winnen van Ton Noort. Piet Dijkstra en Harm Kist kwamen tot remise.

 

7 juni

Harm Kist had vrij genomen om goed voorbereid voor de dag te komen. Harm omzeilde in de opening de zetjes die Wim Dekker inbouwde maar overzag daarna een eenvoudige damcombinatie toen hij zich concentreerde op moeilijkere mogelijkheden. De dam was niet af te nemen en leidde naar schijvenwinst. Harm gaf op. De partij tussen Piet Dijkstra en Ton Noort stond in het teken van de halve hekstelling van Ton. De inspanningen van Ton waren gericht op het bereiken van een stand waarbij Piet combinaties niet kon ontlopen ofwel een omklemming. De energie bleek verspilde moeite en Ton trapte in een 2 om 2 doorbraak en gaf op. Ook de pogingen van Arie Heikoop om een coup Royal in de stand te houden mislukte tegen Teun van Gelder die in ruil daarvoor wel een niet gewilde zet moest spelen.  Arie trapte in een lastig te berekenen centrumstand niet in en aangeboden slagwisseling waarna de stand uit dunde naar remise.

 

31 mei

Michel Stempher maakte er een leuke partij van. In het middenspel was het plan van Wim Dekker niet verkeerd om af te wachten omdat dit de kansen van Michel zou verminderen. De partij kwam pardoes tot een einde toen Wim niet aan zetcontrole deed en op kon geven. Teun van Gelder ging tegen Harm Kist  aanvankelijk ingewikkeld spel uit de weg en besloot remise aan te bieden toen hij wat beter leek te staan maar de gevolgen niet goed waren te overzien. 

 

24 mei

Johan Wezenberg kwam door een damcombinatie in de problemen en gaf zich gewonnen aan Henk Kamminga. Teun van Gelder ging niet in op de damcombinatie die Wim open had gezet. Terecht, want dit zou Wim na damafname schijfwinst opleveren. Later mogelijke combinaties werden door beide spelers gezien en er werd niet tot het gaatje doorgespeeld; remise. Ton Noort had in 8 tegen 8 het centrum in handen tegen Harm Kist. Verdedigingskunstenaar Harm wist ook nu weer remise te spelen.

 

17 mei

Arie Heikoop ging met zwart vroeg naar 35 waarna Ton Noort het centrum pakte en 35 weg ruilde. Arie maakte tijdens de partij duidelijk aan Ton wat bij SSS onder het zetje van Heikoop wordt verstaan, Voor Ton minder grappig dat hij juist door een eenvoudige vorm van dat zetje de partij verloor. Wim Dekker wachtte tegen Johan Wezenberg te lang met het offeren en dam halen waardoor Johan probleemloos remise kon maken. Harm Kist kwam een schijf voor tegen Bertus de Vries. Bertus pakte echter terreinwinst en daarmee remise. Hebk Kamminga had ook terreinwinst maar Harwin Reuvekamp verdedigde zich goed en de partij liep remise. In een lange partij bood Yulia Bintsarovska goed tegenspel aan Michel Stempher. Zij miste echter een directe remise waarna een eindspel ontstond van 2 dam + 1 van Yulia tegen 2 dam + 4 van Michel die Yulia door een foutzet opklaps verloor. 

 

10 mei

Harwin Reuvekamp kwam eerst tot schijfwinst tegen Harm Kist maar Harm leek later toch remise te kunnen pakken. Uiteindelijk won Harwin toch. Wim Dekker speelde tegen Yulia Bintsarovka op een combinatie door een positioneel sterke zet van Yulia uit te lokken. Toen die zet inderdaad werd gespeeld kwam wim tot de ontdekking dat de combinatie faalde en kwam positioneel in de problemen. Een damcombinatie die 3 schijven kostte leek de juiste oplossing toen de dam veilig kon worden gesteld. Yulia wist de dam toch af te nemen toen Wim achter 2 schijven was gelopen en stond plotseling gewonnen war Yulia probleemloos aantoonde. Bertus de Vries leek in 9 tegen 9 niet kansloos tegen Michel Stempher. Hij verspeelde echter direct de partij door toe te staan dat Michel via damgeven en afnemen schijfwinst pakte en direct won.

 

3 mei

Net als de eerste partij werd het ook deze keer remise tussen Ton Noort en Henk Kamminga. Beide spelers probeerden het initiatief te pakken maar strandden op de tegenwerking. Piet Dijkstra trof een aanvallend ingestelde Wim Dekker en kreeg een damzet tegen. Met een schijf minder wist Wim de dam veilig te stellen waarna hij won.

 

26 april

Rond de 40e zet kreeg Michel Syenpher toch nog grip op het spel van Piet Dijkstra. Via een 3 om 3 kreeg hij positioneel voordeel waardoor Piet moest offeren om richting dam te kunnen. Michel was echter eerder op dam en wist door het offeren van al zijn schijven de doorgelopen schijf weg te slaan waarna hij won.

 

19 april

Piet Dijkstra en Yulia Bintsarovska kwamen tot remise na een redelijk evenwichtige partij. Harm Kist en Arie Heikoop speelden ook remise maar van die partij is niets gezien. Bertus de Vries plaatste al snel een zwarte schijf op 35 maar die werd door Harwin Reuvekamp weg geruild. Bertus meende met zijn laatste zet Harwin min of meer vast te zetten maar had daarbij geen ook voor de simpele 1 om 3 naar dam die hij had open gezet. Harwin kon geen addertje vinden en won direct. Teun van Gelder speelde lang niet slecht tegen Michel Stempher maar trapte toch in een vorm van het zetje van Weiss. Henk Kamminga leek te gaan winnen toen hij in de eindfase het spel in handen had en Wim Dekker ook nog kampte met sterke tijdnood. Misschien werden niet de sterkste zetten gespeeld maar het werd wel remise.

 

5 april

Michel Stempeher nam een late voorpost in en bereikte een tempovoordeel van 11. Harm Kist verloor wat voorbarig een schijf maar eigenlijk was er geen houden aan. 2-0 voor Michel. Ook Wim Dekker besloot met alle risico's vandien een verre voorpost in te nemen. Dit pakte goed uit want Bertus de Vries kwam positioneel minder en overzag een dubbele dreiging. Na schijfverlies en niet te voorkomen dam gaf Bertus op. Arie Heikoop had het centrum in handen tegen Henk Kamminga. Rond de 40e zet moest Henk aan reparatie gaan doen. Dit lukte gezien de stelling eigenlijk toch zonder problemen met remise als gevolg. In de partij tussen Johan Wezenberg en Geert van der Molen was het Johan die de beste papieren leek te hebben. Geert had niet zoveel mogelijkheden Johan misschien teveel. Ook hier remise.

 

29 maart

Arie Heikoop was met wit naar 22 gegaan maar trapte enkele zetten later in een lichte maar altijd verrassende combinatie van Michel Stempher waardoor de partij binnen 25 zetten uit was. Bertus de Vries meende de partij tegen Johan Wezenberg te gaan winnen maar het pakte toch anders uit en het was Johan die won. De partij tussen Harwin Reuvekamp en wim Dekker kabbelde wat voort waardoor Harwin net niet voldoende alert was en in een vorm van de coup royal trapte. Schijfverlies bleek beslissend in de uitgdunde stand en Wim won, Harm Kist bood goed weerstand tegen Henk Kamminga maar geleidelijk pakte Henk toch terrein en won. Piet Dijkstra had op de rechterflank een hekstelling en op de linkerflank een halve hekstelling. Hierdoor had Ton Noort een beperkt aantal schijven waar hij mee kon spelen. Maar dit was juist ook het euvel bij Piet die zelf beide hekken verbrak maar daardoor ook direct minder kwam te staan. Piet voelde zich genoodzaakt om via een 2 om 1 te offeren. Dit bleek onvoldoende voor reparatie en Ton pakte 2 punten.

 

22 maart

Teun van Gelder besloot toch op zijn schreden terug te keren en ruilde via een 2 om 2 zijn brutale voorpost zelf weg. Daarna ontstond een partij met wederzijdse kansen die in remise eindigde. Ton Noort drukte net wat meer door dan Geert van der Molen waardoor sprake was van een positionele overwinning. Geert kwam ook op dam maar met dam +1 tegen dam +4 was er geen houden aan. Wim Dekker stond rond de 30e zet beter dan Arie Heikoop maar kwam in tijdnood. Vanaf dat moment gingen beide spelers meerdere malen in de fout. Wim miste schijfwinst en dacht door af te ruilen kans te maken op mogelijk schijfwinst gecombineerd met tijdwinst/ Juist daardoor bood hij Arie de kans om door te breken. Arie omzeilde eerst wat valkuilen waarbij hij ook enkele keren directe winst miste, brak toen door maar verzuimde ook toen de winst te pakken; remise. Na de eerste schermuteslingen kreeg Michel Stempher vat op de korte vleugel van Henk Kamminga. Eigenlijk bepaalde dit het hele verdere verloop van de partij en had Henk in 11 tegen 11 geen goed speelbare zet meer en gaf op.

 

15 maart

Piet Dijkstra verloor van Michel Stempher. Bertus de Vries verliet de laatste plaats door winst op Ton Noort. Teun van Gelder benadert de 50% door winst op Johan Wezenberg die daarmee naar de laatste plaats zakt. Geert van der Molen en Henk Kamminga bbleven steken op remise.

 

8 maart

Teun van Gelder versloeg de huidige nummer 2 Henk Kamminga.

 

1 nmaart

Er werden 4 wedstrijden gespeeld:  Ton Noort  won van Harwin Reuvekamp en Henk Kamminga van Bertus de Vries.  De andere twee wedstijden eindigden in remise : Arie Heikoop tegen Piet Dijkstra  en Geert van der Molen tegen Harm Kist ( die hiermee nog steeds ongeslagen is maar ook nog niets heeft gewonnen : 10 remises uit 10)

 

22 februari

Vier partijen zorgden voor 2x winst en 2x remise. Harwin Reuvekamp won van Johan Wezenberg, Ton Noort van Teun van Gelder. De remises gingen naar Yulia bintsarovska tegen Geert van der Molen en Harm Kist tegen Piet Dijkstra.

 

15 februari

Koploper Michel Stempher blijft maar winnen. Yulia Bintsarovska nam een centrumvoorpost in maar verspeelde die schijf. Later wist zij net als Michel op dam te komen maar keek toen tegen 4 schijven minder aan en gaf op. De andere 3 partijen eindigden in remise. Teun van Gelder met Geert van der Molen, Henk Kamminga met Ton Noort, Harwin Reuvekamp met Arie Heikoop.

 

8 februari

Yulia Bintsarovska wist te winnen van Henk Kamminga. Michel Stempher bedreigde de centrumschijf van Arie Heikoop. Bij de verdediging daarvan trapte Arie in een damzetje en verloor wat zetten later. Piet Dijkstra wist ook al te winnen; Geert van der Molen was zijn slachtoffer. Johan Wezenberg en Harm Kist hielden het op remise.

 

1 februari

Johan Wezenberg trapte in de opening in het zetje van Lochtenberg waardoor hij een schijf verloor. In een poging de schijf terug te winnen kreeg hij een damcombinatie van Henk Kamminga om de oren en gaf op. Yulia Bintsarovska begon haar herstart van de competitie met een verliespartij tegen Harwin Reuvakamp; haar eerste nederlaag. Arie Heikoop en Harm Kist kwamen tot remise.

 

25 januari

De competitie is weer hervat. Harwin Reuvekamp ruilde de aanvalsschijf van Michel Stempher op 27 weg, maar keek enkele zetten later aan tegen een lastig te verwijderen schijf op 28. Harwin zocht zijn heil in een doorbraakcombinatie ten koste van een schijf waarbij ook Michel op dam kwam. Michel nam de dam van Harwin af ten koste van 3 schijven, maar kreeg daardoor een 2e dam en won hij de partij. Ook de andere 2 partijen eindigden in winst. Henk Kamminga won van Piet Dijkstre, Teun van Gelder van Arie Heikoop.

 

23 november

Geert van der Molen kon meerdere combinaties nemen die echter niet verder reikten dan remise. Geert bood daarom remise aan en Yulia Bintsarovska accepteerde dit. Eerder in de partij had Yulia ervoor gekozen wat avontuurlijk spel te zoeken. Piet Dijkstra en Henk Kamminga speelden een rustige partij waarin het pas spannend werd toen  beide spelers in 8 om 8 de kerkhofvelden bezetten. Na het wederzijds weg ruilen van die schijven kwam het tot een eerlijk verdeelde 4 om 4 met remise. In de partij tussen Wim Dekker en Harwin Reuvekamp dunde het aantal schijven snel uit toen Harwin zich via een 4 om 3 bevrijdde uit de hekstelling en Wim wat later via een 3 om 3 probeerde de verdediging van Harwin te verzwakken. De pogingen om op termijn met behulp van de verre voorpost op 15 door te breken mislukten waarna Wim vreesde aan het kortste eind te trekken. Na wat minder gelukkige keuzes van Harwin won Wim alsnog. Michel Stempher combineerde in een 7 om 7 naar een 4 om 4 waarin hij als eerste op dam kwam. Hierna ging Ton Noort in de fout en won Michel nog.

 

16 november

Alle drie de partijen eindigden in een overwinning. In de partij tussen Henk Kamminga en Arie Heikoop leek er lange tijd niets aan de hand. toch ging het in 6 tegen 6 plotseling helemaal mis voor Henk. Henk moest offeren, maar zag daarna weinig soelaas in nog verder spelen. Nadat Geert van der Molen wel achter een schijf moest lopen om niet positioneel te verliezen haalde Michel Stempher eenvoudig dam door 1 om 2. Geert worstelde zich nog naar dam maar Michel had inmiddels 2 dammen en nam de dam van Geert direct af. Teun van Gelder won van Piet Dijkstra.

 

9 november

In het late middenspel kreeg Michel Stempher steeds meer grip op de stelling van Henk Kamminga en brak met 2 schijven door. In de 6 tegen 6 ging Henk via een dubbeloffer en achterloop ook richting dam maar de 4 tegen 4 bleek winnend voor Michel, Henk bereikte de damlijn niet. Johan Wezenberg had dam +3 tegen Ton Noort die van de 2 schijven er een moest verspelen om dam te kunnen halen. Johan kon kiezen via 4 om 1 winnen of een vangstelling klaar zetten. In tijdnood wist hij niet goed te kiezen, koost uiteindelijk voor de vang en won. Arie Heikoop dreigde aan de R-zijde met een 1 om 2 en aan de andere zijde met een doorbraak. Hierdoor moest Harwin Reuvekamp behoorlijk op zijn tellen passen. Beide spelers braken door met remise als uitslag.

 

2 november

Nu het 1e en 2e team hun eerste wedstrijd speelden in de PODB konden de reserves Piet Dijkstra en Wim Dekker tegen elkaar spelen in de interne competitie. Toen Wim een 2 om 2 wel toe moest staan vreesde hij voor een doorbraak op zijn lange vleugel. Toen Piet ook de korte vleugel van Wim lam legde bleven er weinig speelbare zetten over. Het was meer geluk dan wijsheid dat deze zetten uiteindelijk goed uitpakten en Wim via een 2 om 2 winstkansen kreeg. Hij won een schijf en Piet moest ook nog eens offeren om nu inderdaad door te breken op de dunne lange vleugel van Wim. Wim moest kiezen óf zelf met schijvenvoorsprong naar dam te gaan óf via een dubbeloffer dam halen door Piet te verhinderen. Hij koos voor het laatste en won de partij waar nog remise in bleek te zitten.

 

 

 

26 oktober

Geert van der Molen sloeg na een ruiltje de verkeerde kant op waarna Harwin Reuvekamp via 2 om 3 schijfwinst haalde. Halverwege de partij blunderde Harwin door nu zelf een 2 om 3 open te zetten. Het aantal schijven was weer gelijk maar Geert kon naar dam en Harwin gaf op. Bertus de Vries combineerde eenvoudig naar winst tegen Teun van Gelder. Na een 1 om 2 van Bertus moest Teun twee schijven slaan waarna Bertus 3 schijven sloeg en naar dam kon en won. Na de wederzijdse ruiltjes was een gelijkwaardige 7 om 7 ontstaan toen Harm Kist zich liet verrassen door een tijdelijk offer van Henk Kamminga die daarna 2 randschijven van Harm vast pinde. Harm loste dit probleem netjes op en wist na zijn offer op tijd door te breken met remise. Arie Heikoop belandde in een ideale hekstelling van Yulia Bintsarovska. Yulia besloot zelf dat een ander plan wellicht beter was en verbrak de hek. Later in de partij combineerde Arie naar dam maar had 2 schijven achterstand, Yulia maakte eenvoudig remise. Johan Wezenberg ruilde herhaaldelijk de witte schijf op 22 weg. Wim Dekker bleef drukken op de uitgedunde korte vleugel van Johan en brak uiteindelijk winnend door.

 

19 oktober

Piet Dijkstra is in vorm en won zijn derde partij op rij en pakte daarmee de koppositie. Slachtoffer Johan Wezenberg bleef aan de staart van de ranglijst. Henk Kamminga zag dat zijn beoogde damcombinatie toch lukte waarna Teun van Gelder de dam af nam en met een schijf minder verder moest. Dat deed Teun voortreffelijk en maakte het Henk enorm lastig om daadwerkelijk te winnen. Door via een offer op tijd opnieuw naar dam te gaan haalde Henk de winst over de streep. Toen Wim Dekker in de cruciale fase van de partij met Michel Stempher achter de zwarte schijf op 28 liep had Michel een vrij tempo en volgde een doorbraakzetje. Na terug gooien en vastzetten van de doorgebroken schijf kon Michel met een 2e schijf toch doorbreken en won. Het was even onduidelijk wie er nu beter stond: Arie Heikoop of Ton Noort. Ton leek beter maar Arie kwam met schijfwinst uit de strijd maar wist dit niet te verzilveren; 1-1. 

 

12 oktober

Piet Dijkstra keek tegen een dubbele dreiging aan van Bertus de Vries en verspeelde een schijf. Later in de partij kwam Piet echter tot dam met nog steeds een schijf minder. Het bleek voldoende voor de winst voor Piet. Teun van Gelder had geen speelbare zetten meer maar dacht een tijdelijk offer te plaatsen. Dit bleek toch definitief te zijn, maar Wim Dekker kon de doorbraakkansen van Teun op de korte vleugel niet pareren. Na de doorbraak van Teun door nog een schijf te offeren werd tot remise besloten. In de partij tussen Harm Kist en Harwin Reuvekamp werd het evenwicht niet echt verbroken en ook hier werd het remise.

 

5 oktober

Harwin Reuvekamp liet Henk Kamminga het initiatief nemen op zijn lange vleugel en kreeg daar spijt van want dit was de inleiding voor zijn verlies. Een sneller verlies was er bij Bertus de Vries die te laat een schijfwinst voor Yulia Bintsarovska onderkende. Yulia gaf hem daarna geen kans meer voor herstel en pakte de kop van de ranglijst. Piet Dijkstra speelde het positioneel beter dan Arie Heikoop en kon in de eindfase beslissend doorbreken naar dam met winst als gevolg. In de partij van Johan Wezenberg en Geert van der Molen sloeg op geen enkel moment de vlam in de pan. Na 8 tegen 8 werd langdurig 7 tegen 7 gespeeld tot er tot remise werd besloten. Harm Kist ging in op de uitlokking door Wim Dekker om met zwart naar 28 te ruilen. Wim kreeg hier spijt van omdat de berekende schijfwinst na herberekening zou falen door een 1 om 2 van Harm na een vrije zet. Nu ruilde Harm de lange vleugel van Wim leeg maar gaf daar te weinig gevolg aan waardoor Wim in de eindfase nog de beste papieren kreeg, maar Harm bekwaam remise maakte. Teun van Gelder ging het spel tegen Michel Stempher niet uit de weg en kwam nergens minder te staan. Michel kwam nog wel als eerste op dam maar ook nu zag Teun het goed waarna het remise werd.

 

28 september

Harm Kist toonde al vaker aan dat hij juist voor sterke spelers een geduchte tegenstander kan zijn. Ook vanavond ging Harm er goed voor zitten en bereikte remise tegen clubkampioen Michel Stempher. Henk Kamminga had wellicht juist de betere stand tot hij besloot om achterwaarts te ruilen. Wim Dekker kwam toen positioneel in het voordeel en zijn latere doorbraak bleek beslissend voor de winst. Johan Wezenberg kwam vastte staan tegen Arie Heikoop en moest offeren. Met 3 schijven achter leek Johan nog op dam te komen, maar hij zag dat dit niet kon en gaf op. Ton Noort en Yulia Bintsarovska speelden een leuke, maar ook lastig te berekenen partij. Ton ging in de fout en Yulia won. Teun van Gelder liet schijfwinst achterwege om via een omklemming meer nut te halen. Dit bleek tegen te vallen en Harwin Reuvekamp bereikte met wat kunst en vliegwerk remise.

 

21 september

Naast remises van Henk Kamminga met Geert van der Molen, Ton Noort met Harm Kist en Bertus de Vries met Arie Heikoop waren er toch ook 2 winstpartijen. Johan Wezenberg sloeg rond de 15e zet verkeerd en kwam door 1 om 2 een schijf achter. Het daarna door Michel ontwikkelde centrumgeweld gaf de definitieve doodsteek. Bij Yulia Bintsarovska en Teun van Gelder was het meer een tactisch steekspel. Yulia zette Teun steeds meer onder druk en won na een doorbraakcombinatie .

 

\]14 september

De leuke partij tussen Wim Dekker en het nieuwe lid Ton Noort werd verknald toen Wim blunderde en op gaf. Teun van Gelder en Harm Kist kwamen vroegtijdig remise overeen. Geert van der Molen en Arie Heikoop besloten pas tot remise toen de stand was uitgedund naar elk dam met enkele schijven

7 september

Omdat de andere leden voor de Bekercompetitie speelden grapte Michel Stempher dat de winnaar van de enige wedstrijd in de Hoofdklas aan kop zou komen. Aangezien de uitslag remise werd staan nu Piet Dijkstra en Harwin Reuvekamp allebei bovenaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb