2e Team PODB 2019-2020

Voor standen en andere uitslagen klik hier door naar toernooibase

2 maart

In de uitwedstrijd tegen Heino boekte SSS een mooie overwinning. Juist de spelers die tegen de toppers van Heino moesten brachten snel 3 overwinningen op de borden via damcombinaties. Geert van der Molen won van Michel Holterman, Johan Wezenberg van Harrie Abbing en Herman Brink van Ronald Holterman. Hierna werd het nog billen knijpen door verlies van Willem visscher tegen Bart Hartkamp en verlies van Ton Halman tegen Tonnie van Ommen. De remise van Piet Toeter met Rik Oosterlaar zorgde toch voor 7-5 winst waardoor het team nog met 11 uit 8  als 2e eindigde achter kampioen Genemuiden.

 

28 januari

De returnwedstrijd in Kampen tegen Lelystad 2 werd een 7-5 overwinning. Hierdoor staat SSS zelfs even op de 1e plaats omdat de andere teams nog moeten spelen. Toch begon SSS in mineur door het verlies van Willem Visscher tegen Henk de Groot..Herman Brink won echter van de ervaren Dirk van Roozelaar. Lelystad kwam toch weer op voorsprong door verlies van Johan Wezenberg tegen Wijnand Groen. Met tweemaal winst voor SSS zette SSS dit recht. Bertus de Vries won van Anne de Jong en Piet Toeter won van Hans Larooy. Het sluitstuk was voor Geert van der Molen die remise speelde tegen Mark Hees.

 

20 januari

Net als in de thuiswedstrijd versloeg SSS het team Eye-T Webd/OG 3 in Wapenveld met 8-4. Daar zag het overigens niet naar uit toe Herman Brink al vrij snel 2 schijven achter kwam tegen Samantha Regterschot. Herman zag het gevaar waarbij hij op slag bleef staan maar trapte even later hier toch nog in. Zijn pogingen dit te herstellen mislukte. Willem Visscher speelde tegen Van der Scheer op een lichte combinatie en tot zijn verrassing trapte zijn regenstander in de 2 om 3 naar dam. Piet Toeter speelde een spannende partij met Gerrit Jan Frelink. Beide spelers hadden kansen maar de ander wist dit steeds te pareren, remise. Wim de Mol speelde tegen Invaller Wim Dekker een goede partij en wist zich los te maken uit de onvoltooide hekstelling. Hierna speelde de Mol echter enkele positioneel zwakke zetten. De partij eindigde toen de Mol een cadeautje weg gaf door een 1 om 4 open te zetten. Geert van de Molen maakte er met zijn remise tegen Anton de Munnik 6-4 voor SSS van. Geert kreeg grip op de lange vleugel van Anton die in de problemen zat door een dreigende meerslagfinesse van Geert. Anton wist de combinatie steeds te ontlopen door zelf een meerslagfinesse in te bouwen. Geert onderkende dit en wachtte geduldig af. Toen Geert toch tot uitvoering over ging vergat hij te offeren zodat de finesse van Anton nog op ging. Nu zat Geert tegen een doorbraaksituatie van Anton aan te hikken. Die wachtte waarschijnlijk te lang en de partij werd een gelijkwaardige remise, Adrie Koedoot had het centrum in handen tegen Johan Wezenberg. De randschijven van Johan in combinatie met het bezetten van veld 27 zorgde er voor dat dit centrum krachteloos was. Koedoot ruilde 27 weg waarna Johan verzuimde 27 direct weer in te nemen. Ook hierna volgden enkele minder sterke zetten van Johan maar zelfs toen bereikte Johan een winnend eindspel van dam +3 tegen dam +1. Aangezien Koedoot nog maar 40 seconden had om de partij uit te spelen ging hij door de klok en was het 8-4 voor SSS.

 

7 januari

In tegenstelling tot het 1e team landelijk begon het 2e team in de PODB wél goed aan 2020. Aan het eind van de avond werd de op bezoek komende koploper Genemuiden een eerste punt afgesnoept. Het begon overigens eerst met een nederlaag van Herman Brink die tegen Henk Klasen eerst een schijf achter kwam en daarna een doorbraak niet kon voorkomen. Piet Toeter pakte het eerste punt na zijn remisebod aan Egbert Sluiter in een licht betere stand. Vrijwel gelijktijdig kwamen de volgende twee partijen tot een einde. Johan Kleine nam een dam af van Bertus de Vries waarna er met 5 tegen 5 werd doorgespeeld en Bertus ongehinderd weer op dam afstevende. Vanaf de zijkant leek het of beide spelers niet de meest gunstige voortzetting kozen. Feit was dat aan het eind van de rit Bertus kon voorkomen dat Johan nog op dam kwam en won. In de andere partij kwam remise op het scorebord. Herm Jan Heutink kwam in de eindfase wat beter maar Geert van der Molen voorkwam echte problemen. Ook Willem Visscher kwam in de eindfase duidelijk minder te staan dan Gert Jan Beldman. Maar ook hier toch remise. De laatste partij was spannend en het kwartje kon beide kanten opvallen. Johan Wezenberg kwam beter te staan, won een schijf, maar Willem Speksnijder wist door te breken. Johan kon kiezen voor een 2e schijf winst maar verkoos via een 3 om 2 achterwaartse ruil de doorbraak te verhinderen. Hierna was het Speksnijder die beter stond maar werd het toch remise met 6-6 als einduitslag.

 

10 december

In de thuiswedstrijd tegen Heino 1 was de eerste uitslag voor Geert van der Molen die in een gelijkwaardig lijkende strijd remise speelde tegen Frits Gerritsen. In de opening was er een voorpost van Frits op 23, in de eindfase was Frits doorgebroken ten koste van een schijf maar er was geen sprake van een winstmogelijkheid. Herman Brink bood remise aan, tegenstander Bart Hartkamp wilde het eerst even aanzien maar accepteerde toch het bod. Heino kwam op voorsprong toen Piet Toeter, naar eigen zeggen, uit armoede een doorbraakcombinatie nam tegen Ronald Holterman. Tijdens de uitvoering moest Piet een vrije zet doen en koos niet de meest gelukkige. Nu was de winst snel bij Ronald die overigens ook bij een betere vrije zet gewoon zou hebben gewonnen. Bertus de Vries speelde een mooie partij tegen Berend van Lenthe. Hij zat wel in een hoge hekstelling maar bezat het centrum. Berend raakte wat in tijdnood en trapte in een combinatie waardoor Bertus de tussenstand op 4-4 bracht. Intussen had Willem Visscher het lastig tegen Maikel Schotman die terreinwinst had geboekt.. Maikel brak door en Willem had nog drie losse schijven op het bord. Na lang nadenken koos Willem niet de beste zet maar was het nog steeds remise. Aangezien ook de volgende zet mis was won Maikel en was de stand 6-4 voor Heino. Alleen winst van Johan Wezenberg tegen Harrie Abbing kon SSS nog redden. Dit zat er gezien de partij niet meer in. Het evenwicht werd nergens verbroken en de partij liep remise. Een nipt verlies van 7-5.

 

12 november

In de uitwedstrijd tegen Lelystad boekte het team een mooie 8-4 overwinning. Slechts Johan Wezenberg verloor Hier stonden drie winstpartijen tegenover van Geert van der Molen, Piet Toeter en Bertus de Vries.

 

Mark Hees (1024) -  Johan Wezenberg (912) 2-0

Wijnand Groen (923) -  Geert van der Molen (958) 0-2

Robby Koendjbiharie (944) - Piet Toeter (842) 0-2

Hans Larooij (804) - Herman Brink (718) 1-1

Anne de Jong (795) - Bertus de Vries (899) 0-2

Henk de Groot (661) - Dorus Kuipers (864) 1-1


29 oktober

Net als de eerste wedstrijd een uitslag van 8-4. Deze keer zat SSS echter aan de winstkant. De partij van Henk Ramon tegen Doesburg was redelijk uitgedund naar 8 tegen 8. Doesburg liep achter een schijf waarna Henk de vrije zet aangreep om naar dam te combineren en snel te winnen. Johan Wezenberg kwam half de avond op schijfwinst tegen De Munnik en speelde dit gedegen naar winst. Toen ook Geert van der Molen won via dam geven, dam afpakken en zelf dam te halen was het al 6-0. De partij van Ton Halman tegen Olthuis bleef eigenlijk steeds gelijkwaardig. Toen Olthuis remise aanbood hadden beide spelers een dam en 3 schijven. Ton accepteerde de 1-1 en de teamwinst was binnen. Herman Brink stond slecht tegen Boer aangezien die met 3 schijven er 5 van Herman vast pinde op de lange vleugel. Herman kon na een offer op de andere vleugel doorlopen waarna er misschien nog remisekansen waren. Herman offerde inderdaad maar meende eerst zijn lange vleugel los te moeten maken en daar schijfverlies te accepteren. Nu offerde Boer de doorgebroken schijf van Herman terug en won direct via een rondslagje. Piet Toeter had links en rechts randschijven die weinig konden uitrichten tegen het centrum van Koedoet.. Toch kon Piet ontsnappen maar koos de verkeerde voortzetting. Aangezien ook Koedoet niet sterk voort zette berustten de spelers in remise.

 

21 oktober

SSS kreeg in Genemuiden met 8-4 klop van O&O Genemuiden 1.

Herman Brink verloor van Gert Jan Beldman en Dorus Kuipers van Johan Kleine.

Deze 4-0 achterstand werd niet meer goed gemaakt. De overige vier partijen eindigden in remise

Johannes kiewiet tegen Egbert Sluiter, Johan Wezenberg tegen Willem Speksnijder., Piet Toeter tegen Herm Jan heutink.

Geert van de Molen deed toch 2x toe een slechte zet tegen Henk Klasen maar die profiteerde daar niet van waardoor Geert toch remise pakte.