Interne Competitie 2023-2024

De spelers van groep A spelen 2x tegen elkaar en 1x tegen spelers uit groep B

De spelers van groep B spelen 1x tegen spelers uit groep A, B en C

De spelers van groep C spelen 2x tegen elkaar en 1x tegen spelers uit groep B

 

Standen na  11 juni

11 juni

Vroeg in de partij combineerde Piet Toeter naar dam tegen Johan Wezenberg. Na afname van de dam stond Johan 2 schijven achter en wilde opgeven. Gezien het vroege tijdstip speelde hij toch door en wist zowaar de korte vleugel van Piet onder druk te zetten. Piet verspeelde daar een schijf waarna het Johan ook nog lukte naar dam door te breken. Weer met 2 schijven voor moest Piet maar zien ook op dam te komen. Johan plaatste een prachtig winnend offer maar liet de partij toch remise lopen. Michel Stempher probeerde ook de onvoltooide hekstelling een keer waardoor een leuke partij ontstond met Teun van Gelder. Teun kwam geleidelijk in de problemen en verloor definitief door een mooie rondslag van Michel. Het flankspel van Frank Jansen was van het bord verdwenen maar hij greep de kans die Arie Heikoop bood om opnieuw met wit een schijf op 24 te plaatsen. De kansen op winst stegen met stip. Arie kon echter op 2 manieren doorbreken. Arie koos het verkeerde offer en verloor waar het andere offer remise had gebracht.

 

4 juni

Herman Brink ruilde verkeerd waarna Fran Jansen eenvoudig met 2 om 4 toesloeg en Herman vroeg huiswaarts keerde. Harm Kist had ook al snel succes. Hij combineerde naar dam tegen Bertus de Vries. Bertus nam de dam af maar Harm had met een schijf meer weinig moeite te winnen. Johannes Kiewiet had wat temponadeel tegen Piet Toeter, maar daar tegenpver een betere positie. Johannes profiteerde hier in de eindfase maximaal van en won. Het leek gelijkop te gaan tussen Harwin Reuvekamp en Arie Heikoop tot |Arie, met medewerking van Harwin, toch de betere kansen kreeg. Harwin wist het nadeel te repareren, remise.

 

28 mei

Herman Brink leek met 23-29 de problemen op te zoeken. Harwin Reuvekamp zag dat dreigen met combinaties of aanvallen van die schijf uiteindelijk niets op zou leveren en koos voor zekerheid. Herman hielp daarbij door een ondoordachte zet te doen waarna Harwin door kon breken en won. De partij tussen Yulia Bintsarovska en Piet Dijkstra verliep nogal contactloos. Yulia wist het centrum te pakken. Een poging van Piet verder doorstoten van Yulia te voorkomen strandde op een lichte combinatie. De dam van Yulia was bepalend voor de winst. De flankaanval van Frank Jansen tegen Ton Noort ging na een terugruiltje van Ton hopeloos de mist in. Frank bleek na enkele zetten plotseling volledig verloren te staan en gaf af. Johan Wezenberg bracht ook al door een ruilte tegenstander Harm Kist in de problemen. Harm kon zijn voorpost niet meer verdedigen en verloor een schijf. Hij wist wel positionele compensatie in te bouwen. Aan het eind van de partij wist Harm door te breken. Johan kwam het eerst op dam maar wist niet te winnen. Onduidelijk bleef of winst in het eindspel er toch in had gezeten toen Harm de directe remise liet lopen.

 

21 mei

Slechts 3 partijen en 3 toeschouwers. Hans de Vries had door dreigende zetjes van Bertus de Vries nauwelijks speelbare zetten. Hij trapte in een 2 om 3 naar dam en gaf op. De andere 2 partijen gaven de toeschouwers langer tijdverdrijf. Het leek alsof Herman Brink problemen zou krijgen om zijn schijf op 27 definitief te verdedigen. Johannes Kiewiet vond geen echte mogelijkheid. Mede door uitstekende voortzettingen van Herman kwam Herman steeds beter te staan. Hij zag ook het waarschijnlijk winnende offer, brak door, maar zijn vervolg was niet optimaal. Johannes kon nu ook offeren en doorlopen. Herman was de draad kwijt, hij offerde maar speelde daartoe met een schijf van Johannes. Wijselijk werd tot remise besloten. Henk Kamminga had een hekstelling tegen Johan Wezenberg met 1 schijf op de lange lijn. Johan speelde goed tegen en Henk besloot terecht zelf los te ruilen. Het leek alsof Henk nu de dunne lange vleugel van Johan zou kunnen bestoken. Dit viel behoorlijk tegen en Henk bleef zitten met achtergebleven schijven op zijn korte vleugel. Dit werd gerepareerd waarna beide spelers een verdiend punt pakten.

 

14 mei

Er waren twee hekstellingpartijen. Bertus de Vries had een hekstelling tegen Johan Wezenberg met 3 schijven op de lange lijn. Johan had weinig speelmogelijkheden en greep de kans om los te ruilen. Na de nieuwe opbouw stond Bertus duidelijk beter maar ruilde verkeerd af. Johan kon nu winnend combineren. Ook Harwin Reuvekamp zat in de hekstelling. Frank Jansen had daarbij 2 schijven op de lange lijn. Ook Harwin had weinig speelbare schijven. Hij combineerde naar dam maar Frank antwoordde met een tegencombinatie waarna Harwin op gaf. Henk Kamminga speelt het dunne centrum van Herman Brink uiteen door met zwart naar 28 te ruilen. Herman ruilde deze schijf weg maar kwam daardoor nog meer op beide flanken. Na een aantal zetten was het over en uit en won Henk. Vanuit het middenspel kampte Johannes Kiewiet met een wat dunne lange vleugel. Piet Dijkstra richtte daar zijn pijlen op. Piet was te gretig. Bij afwachten zou Johannes zelf zijn lange vleugel verder moeten verzwakken. Nu was dit niet het geval en leverde de gedachte doorbraak steeds niets op. Toen Piet daar uiteindelijk toch voor koos bleek Johannes een winnend offertje te hebben.

 

7 mei

Door een verkeerde afruil van Herman Brink kon Arie Heikoop een 2 om 3 plaatsen. Omdat Herman de verkeerde slagkeuze nam volgde ook nog eens een 1 om 3 en kon Herman vroeg huiswaarts. Johan Wezenberg wist met een sterk centrum terreinwinst te boeken. In 5 tegen 5 hielp het offer van Johannes Kiewiet niet meer en was Johan 2 punten rijker. Ook Hans de Vries was een sterk centrum op weg naar winst. Hans sloeg terecht een remisebod van Piet af. Hans speelde niet goed in op de twee offers van Piet waardoor deze nog op dam kwam en remise pakte. Piet Dijkstra trapte in een zetje van Teun van Gelder en kwam een schijf achter. Om een doorbraak van Teun te voorkomen werden dit twee schijven en winst voor Teun. Ton Noort leek de beste kansen te hebben tegen Henk Kamminga. In de paraktijk viel dit toch tegen en werd het remise.

 

30 april

Via een soort kaatsingscombinatie brak Henk Kamminga door tegen Johannes Kiewiet. Dit leverde ook nog schijfwinst op. Johannes gooide de doorgebroken schijf terug waarna Henk 2 schijven meer had. Later combineerde Johannes zelf richting dam en kwam nog tot een eindspel van dam+1 tegen dam+4. Henk toonde aan dat dit winst voor Henk was. Piet Dijkstra had een hekstelling ingenomen met 3 schijven op de lange lijn. De schijven bleven lang op het bord tot Harwin Reuvekamp een damzet van Piet toestond waarbij hij zelf ook op dam kwam. Harwin nam de dam van Piet af maar de eigen dam stond opgesloten en Piet had nu 2 schijven meer. Het lukte Piet niet de dam af te nemen en Harwin pakte de winst. Het lukte Wim Dekker een dubbele dreiging te plaatsen waardoor Teun van Gelder noodgedwongen een schijf offerde. Aangezien de positie van Wim op orde was bleek alert blijven voldoende voor winst. In de partij tussen Arie Heikoop en Johan Wezenberg was het lastig te zeggen wie er beter stond. Er waren wisselende kansen die ook bij analyse niet verder leidden dan remise.

 

23 april

Geert van der Molen is weer in vorm, Harm Kist moest het onderspit delven. Herman Brink kwam zijn fout niet meer te boven, Piet Toeter gaf hem geen kans meer. Harwin Reuvekamp combineerde naar schijfwinst waarna Henk Kammionga later nogmaals in de fout ging en verloor. Ton Noort kwam meermalen tot de ontdekking dat hij iets over het hoofd had gezien. Wim Dekker kwam een schijf voor maar dacht winst er niey in zat. Omdat Ton ook in deze fase de verkeerde keuze maakte won Wim alsnog. Ook Frank Jansen probeerde in de dunne eindfase nog te winnen, maar Teun van Gelder pakte remise.

 

16 april

Herman Brink verraste Teun van Gelder met een Coup Philippe. Hierna kon Teun zijn voorpost net verdedigen en had daarna de beste kansen en won. Frank Jansen opende met een sterk centrum. Harm Kist wist zijn positie aardig te verbeteren, maar zijn late schijf op 29 ging uiteindelijk verloren. Frank speelde het netjes naar winst. Harwin Reuvekamp liep tegen Johannes Kiewiet wat achter de feiten aan na een zwakke opening. Johannes trapte aan het eind in een 3 om 3 doorbraak van Harwin die Harwin de winst bracht.  Toen Ton Noort vanuit zijn sterke centrum eerst 27 en later ook 28 bezette kreeg Geert van der Molen het steeds lastiger. Toch had Geert de remise voor het grijpen toen Ton niet de sterkste voortzetting vond. Geert meende echter via een leuke combinatie remise te pakken waarbij hij echter door moest slaan en verloor, Hans de Vries ging in de aanval en nam de velden 28 en 29 in. Harm Lanman bleef goed tegenspelen en Hans ruilde af. Later miste Harm de misschien wel winnende voortzetting. Beide spelers vonden dat er na het goede spel eigenlijk geen verliezer mocht zijn. In de overblijvende 8 tegen 8 geen Salonremise maar een Herenakkoord!

 

9 april

Harwin Reuvekamp won een schijf tegen Harm Landman na een ruil van Harm . Later dacht Harwin de fout in te zijn gegaan, maar dit bleek mee te vallen en Harwin won. Teun van Gelder won vie een slagzet naar dam van Piet Toeter. De plannen van Frank Jansen leidden tot niets en zelfs verlies na een doorbraakactie van Herman Brink. Bertus de Vries aasde weer teveel op zetjes, maar trapte juist zelf in een combinatie van Piet Dijkstra. Na een achterloop van Bertus had Piet een vrije zet en combineerde naar dam en won. Na veel ruilwerk in de opening ontstond toch nog een positioneel gevecht tussen Henk Kamminga en Wim Dekker. Wim zag geen winstmogelijkheden en koos voor een doorbraakactie met een zekere remise. Henk dacht (ten onrechte) verloren te staan en gaf op. In de aardige partij tussen Johan Wezenberg en Geert van der Molen zag Johan zich uiteindelijk verloren staan en gaf op. De verdediging van de voorpost van Ton Noort klopte niet. Harm Kist wist daar wel raad mee en won een schijf. Ton knokte door en kwam tot een 3 regen 3 schijveneindspel. Oppositie dreigde voor beide spelers maar was ook eenvoudig te omzeilen, remise.

 

2 april

Michel Stempher blijft winnen. Hij pakte het centrum tegen Piet Dijkstra en won door een 2 om 2 doorbraak. Met winst op Ton Noort kwam Frank Jansen op een 50% score. Henk Kamminga lijkt probleemloos te worden in de B-groep. Hij versloeg Piet Toeter. De opmars van Herman Brink stopte door zijn verlies tegen Harm Kist. 

 

19 maart

Harm Landman speelde een prima partij maar dacht een reddingsactie te moeten doen. Zijn meerslagidee ging niet op en Bertus de Vries won. Harm Kist en Johan Wezenberg hielden elkaar steeds in evenwicht: remise. Ton Noort nam initiatief ,kwam beter te staan en kwam ten koste van een schijf op dam. De vangstellingen van Piet Dijkstra kostte Ton nog een schijf waarna hij alsnog de dam verspeelde en verloor.

 

12 maart

Herman Brink zette zijn vorm van de Kamper Damdag voort en versloeg Harm Landman. Ook Bertus de Vries (groep B) deed goede zaken met zijn remise met Teun van Gelder (groep A). Henk Kamminga (groep B) speelde remise met Ton Noort (groep A). Vanavond bleek het groepsverschil tussen Piet Dijkstra (A) en Piet Toeter (C) wel te groot., Dijkstra won.

 

5 maart

Herman Brink had Henk Kamminga in de kettingstelling. Henk dreigde echter met een damcombinatie.. Herman omzeilde dit en Henk brak via een combinatie los. Later verloor Herman te makkelijk een schijf en won Henk het 5 om 2 eindspel. De wedstrijd tussen Wim Dekker en Harm Kist liep gelijk op. In tijdnood trapte Wim toch nog in het zetje dat al zettenlang was gezien. Harm verzuimde om zo snel mogelijk door te breken en Wim pakte hierdoor nog remise. Piet Toeter trapte in een licht zetje van Ton Noort en verloor. Arie Heikoop kwam ver tegen Yulia Bintsarovska. Yulia brak uiteindelijk door ten koste van een schijf en won het eindspel van dam +3 tegen dam +1. Piet Dijkstra had rechts een flankaanval en links een hekstelling tegen Johannes Kiewiet. Johannes leek alle problemen te hebben omzeild maar kwam aan het eind toch in de problemen. De uitslag is mij niet bekend maar leek winst voor Piet te worden

 

27 februari

Piet Toeter kwam op schijfwinst tegen Johannes Kiewiet. Johannes dreigde de schijf terug te winnen zodat Piet noodgedwongen naar voren moest ruilen terwijl hij ook al een voorpost op de andere flank had. Als Johannes op de juiste wijze achter zou lopen zou hij alsnog de schijf terug winnen. Hij dacht dat het gelijk zou blijven en ruilde een voorpost weg waarna Piet later won. Na een  2 om 2 volgde direct nog een 1 om 2 van Wim Dekker tegen Harm Landman. Door de toen positioneel betere stand hield Harm kansen maar trapte later nogmaals in een slagzetje. Wim won. Harm Kist bereikte tegen Herman Brink een 4 om 1 eindspel en pakte 2 punten. Het besluit van Berus de Vries om naar voren te ruilen kwam hem duur te staan. zijn verdediging klopte niet en Michel Stempher won een schijf. In gewonnen positie teverde Michel nog een damcombinatie op het bord waarna Bertus zich gewonnen gaf. Frank Jansen meende te zien dat de damcombinatie er niet in zat. Teun van Gelder zag wel de wijze waarop de combinatie sluitend was en won. Johan Wezenberg vond geen oplossing voor de dreigingen en besloot een combinatie van Henk Kamminga toe te laten. Johan kwam daardoor nog wel op dam, maar de dam +4 van Henk was te sterk voor zijn dam +2. Henk won.

 

20 februari

Ondanks de voorjaarsvakantie en de wedstrijd van het 3e team waren er toch 5 partijen. Teun van Gelder en Geert van der Molen kozen voor een rustige opbouw. Later liet Geert zijn dam afnemen en won Teun. Arie Heikoop stond duidelijk beter dan Herman Brink die zijn kroonschijf al vroeg speelde. Herman wist zich via een zetje los te wordtelen en bereikte mooi remise, In het middenspel ruilde Wim Dekker naar het kerkhofveld, Bij het verdedigen van die schijf ging het mis. Yulia Bintsarovska had een combinatie via damgeven voorbereid en kwam op schijfwinst. Gezien de positie gaf Wim direct op. Harm Landman verloor een schijf aan Harm Kist. Hierna liep de stelling van Landman dood en pakte Kist 2 punten. Harwin Reuvekamp had vanuit een betere positie wellicht teveel keuzemogelijkheden. Er ontspon zich een wonderlijk verloop. In tijdgebrek en een klok die bleef lopen na het indrukken bood hij zet na zet Piet Dijkstra de mogelijkheid de kansen te keren. Piet kwam het eerst op dam, zette een vangstelling gereed en Harwin keek met dam +2 aan tegen dam +3. Zijn dam kon niet losgezet wordenen Harwin kon slechts zijn 2 schijven offeren en opgeven.

 

13 februari

Harm Landman speelde een aardige partij maar moest toch de winst laten aan Johannes Kiewiet. Herman Brink stond misschien wel beter, maar trapte in een standaardzetje van Piet Dijkstra. Na een 2e schijfverlies gaf Herman op. Bertus de Vries had Piet Toeter in de hekstelling. Piet bevrijdde zich via een 3 om 5 combinatie en streek 2 punten op. Ton Noort en Arie Heikoop brachten interessant spel op het bord. Toen Arie in een combinatie trapte won Ton.. Ook Henk Kamminga kwam combinatief op voordeel tegen Hans de Vries. Hierbij werd gebruik gemaakt van de Coup Royal. Henk was daarna wat minder bij de les waardoor Hans nog op dam kwam. Voor de winst was dit minder van belang gezien het eindspel van dam +4 tegen dam +2 met winst voor Henk. De overige twee partijen liepen remise. Harwin Reuvekamp zette een flankaanval op tegen Geert van der Molen. Het tegenspel van Geert leidde naar remise. Zowel Wim Dekker als Frank Jansen openden aan de korte vleugel. Beide spelers bevrijdden zich door wat ruilwerk. In de eindfase kreeg Frank wat voordeel maar was er geen kans op meer dan een gelijkspel.

 

6 februari

Via wat ruilwerk kwam Bertus de Vries goed uit de opening tegen Wim Dekker. Hierna ging het positioneel mis en kon Bertus schijfverlies niet voorkomen. Wim verdedigde zijn voorpost en pakte 2 punten. Harwin Reuvekamp kon eenvoudigdoorbreken tegen Piet Toeter. Piet moest terugofferen waardoor Harwin met een schijf meer speelde. Later in de partij was een eenvoudige 2 om3 doorbraak voldoende voor de winst. Herman Brink had een eenvoudige avond. Geert van der Molen ging zo op in zijn eigen spel dat hij de 2 om 2 naar dam overzag. Na damafname speelde Geert met een schijf minder maar kreeg van Herman geen kans meer. Arie Heikoop kwam ook al eenvoudig op schijfwinst tegen Johannes Kiewiet, die even later nog een schijf in moest leveren terwijl Arie ook nog door kon lopen naar dam. Johannes speelde toch door en Arie trapte zowaar in zijn eigen zetje van Heikoop. Maar met dam +5 tegen dam +2 was de winst van Arie een kwestie van tijd. De langste partij kende meerdere gezichten. Teun van Gelder kwam beter te staan, maar Harm Kist kwam terug. Uiteindelijk moest Teun offeren, maar dit bleek juist weer winstkansen te geven. Harm zag het gevaar en wikkelde af naar remise.

 

30 januari

Herman Brink speelde onverschrokken tegen Michel Stempher. Michel flanste gelijktijdig mogelijke combinaties in de stand. Herman werd slachtoffer van een van die leuke combinaties en gaf op. Piet Toeter ontwikkelde zijn lange vleugel beter dan Harm Landman. Harm wist dit later in de partij aardig op te lossen en leek op weg naar remise. Ergerns ging het fout en won Piet. De andere Piet (Dijkstra) had lange tijd een min of meer gelijke positie als Arie Heikoop. Na de voorwaartse ruil van Arie terwijl zijn kroonschijf al gespeeld was bracht Piet de kans op combinaties te spelen. Arie keek tegen een dubbelde dreiging aan en offerde. Het vervolg van Arie speelde Piet in de kaart en Arie gaf op. Harwin Reuvekamp probeerde eens wat anders. dit koste hem veel tijd in de partij tegen Ton Noort. Ton pakte het centrum en omklemde later schijf 22. Harwin ruilde nog meer naar de kant. Het zwaard viel nadat Harwin intijdnood in een lichte combinatie trapte. De spannendste wedstrijd ging tussen Henk Kamminga en Johannes Kiewiet. de flankaanval van Henk leek door te slaan. De positie van Johannes leek hopeloos, maar hij wist steeds een zet te vinden waarop Henk geen afdoend antwoord kon vinden. In de eindfase leken de kansen te keren maar werd het remise.

 

23 januari

Bertus de Vries leek met schijfwinst op weg naar winst tegen Geert van der Molen. Ergens ging het mis en pakte Geert toch remise. Johan Wezenberg moest aan de bak tegen Harm Landman, maar na een lange partij sleepte hij de winst binnen. De partij tussen Ton Noort en Wim Dekker kende meerdere gezichten. Er moest rekening worden gehouden met tal van combinaties. Ton kreeg de kans Wim bijna vast te zetten, maar na de ontsnapping liep het remise. De computer toonde aan dat een tussenloop die Wim schijfverlies leek op te leveren juist naar een winnende 3 om 3 zou leiden. De langste partij was voor Henk Kamminga en Frank Jansen. Henk ging het eindspel in met dam +3 tegen dam +1 van Frank. De 3 schijven van Henk stonden open op het middenveld. Waarschijnlijk de reden dat het toch remise werd.

 

16 januari

Deze week 2 teamwedstrijden. Toch vijf partijen. Bertus de Vries tuinde na de openingsfase in een drie om drie naar dam van Harwin Reuvekamp. Bertus nam de dam af, stond een schijf achter zonder positionele compensatie. Harwin won. In de partij van Herman Brionk en Ton Noort zaten meerdere damdreigingen. Toen Herman inderdaad naar dam combineerde bleek dat de dam afgenomen werd en Ton met 3 tegen 2 schijven gewonnen stond. In een lastige stand offerde Frank Janssen een schijf om de even later terug te winnen. Dit lukte, maar Michel Stemher had een leuke damcombinatie achter de hand en pakte de winst. Johannes Kiewiet leek minder te staan dan Harm Kist maar pakte toch remise. Arie Heikoop kwam in het middenspel beter te staan maar bood Wim Dekker de kans om via een 3 om 3 de kansen te keren. Wim leek op weg naar winst maar had in tijdnood teveel keuzes. Arie greep zijn kans en remise.

 

9 januari

Op de eerste speeldag in 2024 waren nogal wat leden verhinder. Ziekte, studie, gebitsregulering waren wat redenen die voorbij kwamen. Er werden toch nog 5 partijen gespeeld. Henk Kamminga bleef een schijf van Bertus de Vries bestoken en kwam hiermee op schijfwinst. Bertus zag het hopeloze in van verder spelen en gaf op. Herman Brink dacht goed te staan maar zag plotseling spoken opdoemen. Of toch weer niet. Feit was dat Harm Landman een schijf voor kwam. Later waren beide spelers doorgebroken maar keken ook allebei tegen een vangstelling aan. Harm Landman ging het best met deze situatie om en won. Zowel Harm Kist als Wim Dekker probeerden laat in de partij door te breken op de korte vleugel van de tegenstander. Dit lukte Wim als eerste. Harm dacht verloren te staan en gaf op terwijl zijn mogelijke plakkers tot remise zou leiden. Hans de Vries stond lang wat beter dan Johan Wezenberg maar ging in 6 tegen 6 positioneel in de fout en verloor. Arie Heikoop had wat hoofdbrekens toen hij in 7 tegen 7 moest kiezen hoe naar remise af te wikkelen. Arie koos de juiste oplossing waarna Frank Jansen remise aan bood.

 

12 december

Door de teamwedstrijden op maandag en dinsdag waren er slechts 2 partijen en een toeschouwer. Harm Kist nam onverantwoorde positionele risico's in de opening. Henk Kamminga nam een kettingstelling waarna Harm schijfverlies niet kon voorkomen. Toch werd het een boeiende wedstrijd door de verdedigingskunsten van Harm die allerlei valstrikjes in de stand vlocht. Na een 2 om 2 doorbraak van Henk was het gedaan met Harm. Piet dijkstra verloor ook een schijf in de opening. Hier was echter sprake van een lichte combinatie van Ton Noort. Piet bleef goed tegenspel bieden, maar Ton had ook de beste positie en won.

 

5 december

Op pakjesavond én een teamwedstrijd  waren er naast een bekerpartij toch nog 3 partijen. Geert van der molen speelde voor Sinterklaas door een 2 om 3 naar dam open te zetten. Arie Heikoop won daardoor snel. In al gewonnen stand keek Wim Dekker vreemd op toen Ton Halman met een schijf van Wim een eigen schijf sloeg. Wim liet het maar zo waardoor de partij enkele zetten eerder uit was. Henk Kamminga kwam het eerst op dam en Harwin Reuvekamp leek het onderspit te delven. Henk kreeg het net niet rond door een voor hem vervelende vangstelling van Harwin, remise.

 

21 november

Teun van Gelder combineerde naar dam. Ton Halman kwam na damafname een schijf achter. Later combineerde Teun opnieuw, maar veel te duur. Ton voorkwam de beoogde dam en bleek in de 5 tegen 5 positioneel gewonnen te staan. Nu trapte hij niet meer in combinaties en Teun gaf op. Ruim daarvoor was Herman Brink al helemaal klem gelopen tegen Harwin Reuvekamp. Na de doorbraak van Harwin gaf Herman op. Bertus de Vries had een schijf verspeeld tegen Johannes Kiewiet. Hij probeerde lang het tij te keren maar vergeef. Winst voor Johannes. Wim Dekker liet de voorpost van Arie Heikoop lang ongemoeid. Lichte dreigingen elders op het bord verleidde Arie tot een afruil waarna Arie de voorpost toch verspeelde en verloor. De twee resterende partijen liepen remise. Henk Kamminga en Piet Dijkstra probeerden allebei ergens voordeel te halen maar beide spelers wisten dit te voorkomen. Yulia Bintsarovska het met zwart schijven op 27 en 28. Dit terreinvoordeel beheerste de hele partij met Frank Jansen. Ook in de uiteindelijke 4 tegen 4 leek Yulia de beste kansen te hebben maar werd het gewoon remise.

 

14 november

Herman Brink dwong Johannes kiewiet positioneel op de knieën en won. Ton Halman zag een combinatie tegen Piet Dijkstra maar vertouwde dit niet. Ook een paar zetten later pakte Ton deze mogelijkheid tot winst niet. Nadat Piet op schijfwinst was gekomen speelde hij het gedegen naar winst. Harm Kist verraste Arie Heikoop met een standaardzetje in de opening. Ook Harm speelde met een schijf meer Arie op rustige wijze naar een nederlaag. Hans de Vrioes combineerde tegen Harm Landman naar dam. Harm had een schijf meer maar zag in dat doorspelen geen zin had en gaf op. Wim Dekker schakelde vanuit zijn opgesloten korte vleugel over naar het opsluiten van de korte vleugel van Henk Kamminga. Alle volgende zetten waren gericht op het op termijn winnen van een schijf. Toen het zover was koos Henk niet de beste verdediging en verloor daarna snel.

7 november

Bertus de Vries kwam op schijfwinst tegen Harm Landman. Harm gaf zich gewonnen toen zijn 4 schijven vastgepind stonden door de 5 van Bertus. Harwin Reuvekamp besloot terecht een dure dam niet te nemen. Harwin was minder attent toen hij zelf voor Teun van Gelder een damcombinatie open zette en gaf op. De overige partijen eindigden allemaal in min of meer gelijkwaardige remises. Dorus Kuipers tegen Johannes Kiewiet, Herman Brink met Piet Toeter, Geert van der Molen met Henk Kamminga. In de partij van Ton Halman met Frank Jansen leek Frank richting winst te gaan via zijn terreinvoordeel. Ton bleef echter de goede zetten spelen en pakte een mooi punt.

 

31 oktober

De remises hadden deze avond de overhand, vooral omdat schijfwinst niet in winst kon worden omgezet. Bertus de Vries had Hans de Vries in een hekstelling die uiteindelijk door Hans verbroken werd via schijfverlies. Hans kreeg daarmee wel terreinvoordeel in het centrum en bokste zich naar remise. Herman Brink verraste Johan Wezenberg met een leuke damcombinatie, Johan nam de dam af en kwam een schijf achter. Ook hier moest Herman later toch genoegen nemen met remise. Henk Kamminga nam initiatief en pakte met zwart veld 28. Arie Heikoop sprak achteraf van wisselende kansen. De 5 tegen 5 was remise. Michel Stempher kreeg vanuit de opening het betere spel en leek op weg naar winst. Wim Dekker redde zich via een tijdelijk offer, maar moest later opnieuw offeren om door te breken. Dorus Kuipers en Ton Halman leken een gelijkwaardige remisepartij te spelen. Met meerdere schijven richting dam werd besloten tot remise. Frank Jansen nam veld 27 in en pakte later ook veld 24. Harwin Reuvekamp werd geleidelijk positioneel in het nauw gedrongen en Frank won. Geert van der Molen nam een combinatie naar dam. Harm Landman had wel een schijf meer maar verder geen compensatie en verloor. Ook Hatm Kist werd winnaar na zijn damcombinatie tegen Piet Dijkstra.

 

24 oktober

Nadat Johannes Kiewiet 2 schijven had gewonnen tegen Ton Halman was de rest van de partij een formaliteit, 2-0. Na een afruil van Jannes van Marle kreeg Herman Brink ook al 2 schijven in de schoot en won. Johan Wezenberg en Piet Toeter speelden een gelijkwaardige partij, tot Piet achter 2 schijven liep en Johan een combinatie plaatste waardoor hij positioneel beter kwam. Johan won waar het misschien toch remise had kunnen lopen. De laatste winstpartij kwam op naam van Wim Dekker toen Piet Dijkstra op het verkeerde moment besloot voorwaarts te ruilen. Na schijfwinst stonden de schijven van Wim nogal inactief, maar dit werd opgelost. De partij tussen Dorus Kuipers (dam +2) en Henk Kamminga (dam +4) werd afgebroken. In 10 tegen 10 braken beide spelers door, maar kostte dit Dorus minimaal een schijf. De dam van Henk werd verwijderd wat Dorus weer schijven kostte en Henk toch weer door kon breken. Teun van Gelder kreeg vat op het centrum en kon 2 om 3 naar dam nemen na een afruil van Arie Heikoop. Het eindspel van dam +3 tegen dam+1 leek veel belovend, maar werd remise. In de partij van Harm Landman en Harm Kist werd steeds op enige afstand gemanoevreerd. Nergens werd beslissend overwicht gevonden en tot remise besloten.

 

17 oktober

Nadat Ton Halman zichzelf vast zette op de lange vleugel liet Geert van der Molen hem een schijf winnen die Ton weer prijs gaf om los te komen. Geert brak als eerste door en zou 4 dammen kunnen halen. Ton kon daar, maar 1 dam tegenover zetten met 2 schijven en verloor al eerder. Michel Stempher combineerde naar veld 45 via dam geven en dam afnemen (4 om 4). Na enkele zetten gaf Harm Kist zich gewonnen. Dorus Kuipers won een schijf waarna Jannes van Marle nog een fout in de opbouw maakte en verloor. Johan Wezenberg speelde al geruime tijd met een schijf meer dan Harm Landman. Harm speelde nog op een zetje. Toen Johan dit verijdelde, gaf Harm op. Nadat Piet Dijkstra een hekstelling had ingenomen kreeg hij de beste papieren. Henk Kamminga maakte het Piet gemakkelijk door een plakker te overzien. De plakker was de inleiding tot meerdere slagwisselingen waarbij de meeste schijven van Henk van het bord verdwenen, 2-0. Arie Heikoop nam al in de opening een 3 om 3 naar dam. Na damafname had Arie een schijf meer en gaf hij Hans de Vries geen kans om terug te komen en won. Wim Dekker en Teun van Gelder leken op een bloedloze remise af te stevenen tot beide spelers plotseling risico's gingen nemen. Teun koos zekerheid door naar remise af te wikkelen. Piet Toeter stond een schijf voor,  maar kon niet voorkomen dat Herman Brink door zou breken en nam genoegen met remise.

 

10 oktober

Ton Halman ruilde 1 om 1 naar 24 maar zette daarbij een 2 om 3 naar dam open waardoor Henk Kamminga de winst pakte. Jannes van Marle versloeg Harm Landman. Wim Dekker dacht de vele combinatiemogelijkheden  van Geert van der Molen omzeild te hebben, maar trapte in een soort diepere kaatsingzet. Geert kwam 1 zet van dam, koos het juiste moment om dam te halen en speelde het nauwkeurig uit naar winst. Frank Jansen profiteerde in 5 tegen 5 van terreinvoordeel. Piet Dijkstra moest offeren om ook door te lopen. Aangezien Frank redelijk ongehinderd meer dammen kon halen won hij de 4 tegen 3. Na de blunder van Harm Kist ging ook Teun van Gelder in de fout waardoor Harm nog als eerste op dam kwam. De ene dam van  Harm pakte een van de vier schijven van Teun die dit eenvoudig had kunnen voorkomen, 1-1, De terreinwinst van Johan Wezenberg tegen Johannes Kiewiet sloeg niet door. Johan moest 2 om 2 ruilen waarna de 3 tegen 3 remise bleek. Bertus de Vries en Arie Heikoop onderkenden steeds op tijd de combinatiemogelijkheden waardoor het uiteindelijk ook hier remise werd. Herman Brink wist een schijf te winnen tegen Dorus Kuipers, maar moest alle zeilen bij zetten om die te behouden. Het doorzetten van Dorus werd met een punt beloond.

 

3 oktober

Herman Brink dacht de winst te hebben laten liggen. Het was echter Henk Kamminga die in de uiteindelijke 4 tegen 4 het eerst doorbrak en de winst pakte. Dorus Kuipers verraste Piet Toeter met een doorbraakcombinatie en Piet gaf op. De partij tussen Ton Halman en Arie Heikoop was spannend, maar kwam plotseling tot een eind door een damcombinatie van Arie die daarmee 2 punten pakte. Johannes Kiewiet had ondertussen gewonnen van Harm Landman. Wim Dekker ging vroeg naar veld 22. Harwin Reuvekamp ruilde deze schijf pas later weg. Wim ging weer naar 22 maar, Harwin toonde fijntjes aan dat daarmee de korte vleugel van Wim wel erg dun was geworden. Hij brak door en won. Piet Dijkstra kwam uiteindelijk beter te staan dan Teun van Gelder en lijkt ergens de winst te hebben gemist met de uiteindelijke remise. Ook Hans de Vries kan achteraf niet tevreden zijn geweest met zijn remise tegen Jannes van Marle. Na een damcombinatie kwam Hans uiteindelijk 2 schijven voor, maar liet Jannes ongehinderd doorbreken. Frank Jansen en Geert van der molen hielden elkaar aardig in evenwicht. Ook remise. Zo ook de partij tussen Bertus de Vries en Johan Wezenberg.

 

26 september

Michel Stempeher ruilde in de opening maar 36 waarbij Yulia Bintsarovska op 16 kwam. Het lukte Michel geleidelijk aan steeds meer grip op het centrum te krijgen. In 7 tegen 7 gaf Yulia zich gewonnen. Eenzelfde soort opening kwam bij Arie Heikoop en Harwin Reuvekamp op het bord. Harwin ruilde uiteindelijk schijf 16 weg. Zijn schijf op 36 bleek later behulpzaam bij de doorbraak naar dam. Arie kwam ook nog op dam waarna Harwin dacht deze dam af te nemen, maar pardoes 3 schijven weg gaf. Remise. Ook de partij tussen Johannes Kiewiet en Piet Toeter eindigde na een gelijkwaardige strijd onbeslist. Na een snel gespeelde opening met wat positionele ruiltjes sloeg de vlam in de pan toen Wim Dekker en Frank Jansen combinatiemogelijkheden in de stand vlochten. Wim combineerde naar dam, Frank nam deze dam direct af en werd tot remise besloten. Bertus de Vries stond steeds positioneel beter, won een schijf en later een 2e schijf met dam waarna Ton Halman op gaf. Herman Brink combineerde leuk naar dam tegen Johan Wezenberg. De sterke dam was na enkele zetten bepalend voor de winst van Herman. Henk Kamminga kwam positioneel beter waardoor Harm Landman een schijf verspeelde en Henk later won.

 

19 september

Dorus Kuipers kwam een schijf voor tegen Harm Landman, maar Harm Maakte remise. Ook in de partij tussen Herman Brink en Bertus de Vries werd geen winst gevonden. Teun van Gelder en Henk Kamminga kwamen uiteindelijk ook tot de conclusie dat remise het hoogst haalbare was. Geert van der Molen was na een lange vakantie weer actief op het bord. Jannes van Marle wist hem met een damcombinatie te verrassen. Later stond Jannes 2 schijven voor en brak opnieuw door en won. Wim Dekker probeerde via een voorpost in het centrum voordeel te krijgen tegen Piet Dijkstra. Hij vergat een schijfwinstmogelijkheid voor Piet en moest een dure damcombinatie nemen. Met 3 schijven achter en een dam die vast stond hing verlies in de lucht. Piet ging gruwelijk de fout in door de dam af te willen nemen waarbij Wim ook anders kon slaan en won. Johan Wezenberg kreeg steeds meer grip op de stand van Ton Halman. Met wat terugruiltjes verschafte hij zich de nodige wachtzetten waardoor Ton geheel vast liep. Ook Piet Toeter keek in 6 tegen 6 aan tegen een stand waarin elke zet verliesgevend bleek waardoor Arie Heikoop won.

 

12 september

 Harm Landman dacht veilig 1 om 1 te ruilen, maar Arie Heikoop koos de juiste slag waarna Arie met een damcombinatie toe sloeg. Harwin Reuvekamp ruilde naar 22, maar Johan Wezenberg ruilde deze schijf direct weg. Toch viel na een tussenloopje van Harwin hier de beslissing en won Harwin. Piet Dijkstra kwam op beide vleugels terecht waardoor Dorus Kuipers het centrum in handen kreeg. Dorus plaatste een voorpost, maar verspeelde die waardoor Piet de winst in handen kreeg. De positie van Ton Halman leek kansen te bieden, maar verwaterde naar een gelijkwaardige 5 tegen 5. Herman kwam via een offer als eerste op dam maar moest in remise berusten. De flankaanval van Frank Jansen ging over in een centrumaanval. zijn voorpost werd meerdere malen weg geruild door Henk Kamminga. Frank onderschatte de kracht van een zogenaamde vork. Hierdoor keek hij tegen een dubbele dreiging aan, moest offeren en verloor.

 

5 september

Naast de vele partijen voor de Beker speelden Frank Jansen en Piet Toeter een mooie partij. Frank probeerde te profiteren van de niet goed ontwikkelde lange vleugel van Piet. Frank zette bewust een bomzet open die echter verkeerd zou uitpakken voor Piet. Piet zag dit maar zag weer niet dat hij na een offer wel een rondslag kon doen. De strijd ging positioneel verder. Frank kwam ten koste van wat schijven op dam, maar Piet combineerde ook richting dam waarna tot remise werd besloten.

 

Zie Archief voor eerdere seizoenen

Maak jouw eigen website met JouwWeb