Interne Competitie 2022-2023
Dit seizoen wordt er via het Moyenne-systeem gespeeld. Voor de prijzen wordt er wél onderscheid gemaakt in Hoofdklas en 1e klas.
Hoofdklas 1e Klas
20 juni
Op de laatste clubavond van de interne competitie waren er ondanks code oranje toch nog vier partijen. Hans de Vries tuinde in een hielslagje van Johannes Kiewiet, maar dodelijker dan het schijfje achter waren de 6 schijven die door 3 schijven van Johannes werden vastgepind, Hans gaf op. Herman Brink en Harm Kist spraken achteraf van een gelijkwaardige remise. Ook remise werd het tussen de goed op dreef zijnde Ton Halman en Henk Kamminga. In de eindfase had Ton het goed berekend, zijn noodzakelijk offertje bleek voldoende voor 1-1. De meest interessante partij kwam op het bord bij Harwin Reuvekamp tegen Piet Dijkstra. Om schijfverlies te voorkomen zag Harwin zich genoodzaakt tot het spelen van 23-29. Hij onderkende niet dat dit juist een ijzersterke zet was omdat hij met 5 schijven maar liefst 7 schijven van Piet vastpinde. Harwin liet Piet losruilen en kwam direct in de problemen door de doorbraakkansen van Piet. Hij loste dit op via een combinatie. Beide spelers zagen niet dat de plakker van Harwin niet mocht omdat Harwin op slag stond. Met 2, later zelfs 3 schijven winst kwam Piet het eerst op dam, maar had last van de los staande schijven waardoor de partij toch remise liep.
13 juni
Harm Landman won in de opening een schijf tegen Piet Dijkstra door een 2 om 3. Piet sloeg wat later terug door een combinatie naar dam via dam geven en afnemen. Harm kon deze dam afnemen en een schijf vóór blijven, maar liet Piet ontsnappen. Harm hield lang de rijen gesloten maar moest toch toezien dat de dam van Piet schijfjes ging snoepen en gaf op. Aanvankelijk stond Harwin Reuvekamp wat beter, maar na een 2 om 2 bouwde Herman Brink beter op en plaatste een voorpost op 24. Harwin liep op de andere vleugel achter een schijf waarna Herman eenvoudig via 2 om 2 doorbrak naar dam. Harwin haalde ook dam maar Herman wist die af te nemen. Zijn dam + schijf was te sterk voor de 3 schijven van Harwin, maar Herman verloor de concentratie waardoor het remise werd. Henk Kamminga en Arie Heikoop grossierden in kleine ruiltjes waardoor de uiteindelijke 5 tegen 5 remise leek te lopen. Arie offerde verrassend waarna Henk eveneens moest offeren op gaf. Frank Jansen schakelde vanuit de flank over naar centrumspel waarna hij en Ton Halman zuinig op de schijven waren. In een 11 tegen 11 leek Ton vast te lopen, maar Frank koos anders. Ton kreeg meerdere kansen op remise, maar koos de moeilijke weg waardoor hij niet met 1 maar met 2 schijven achter, net als Frank, op dam kwam. Ton bereikte remise door te offeren en altijd een van de 3 schijven van Frank te winnen. Achteraf bleek dat Frank een vangstelling klaar had kunnen zetten zodat Ton na dam halen direct had verloren.
6 juni
Teun van Gelder kwam 3 schijven voor tegen Jannes van Marle, waarna Teun van alles ging proberen. Uiteindelijk won Teun gewoon. Ton Halman wist een schijf te winnen tegen Arie Heikoop maar Arie wist nog remise te bereiken. In de partij tussen Piet Dijkstra en Johannes Kiewiet moest halverwege op een ander bord worden nagespeeld om te zien wie er aan zet was. Na allerlei verwikkelingen kwam Johannes een schijf voor. Piet ging op verkeerd veld op dam en verloor direct. De 4 tegen 2 zou waarschijnlijk toch wel gewonnen zijn voor Johannes. Henk Kamminga liet 3 schijven vast zetten door 2 van Johan Wezenberg en verloor in dam +1 tegen dam +3 direct door een foutieve achterloop.
30 mei
Harwin Reuvekamp - Henk Kamminga 0 - 2
Herman Brink - Harm Landman 2 - 0
Jannes van Marle - Johannes Kiewiet 0 - 2
Frank Jansen - Johan Wezenberg 0 - 2
Ton Halman - Piet Dijkstra 0 - 2
23 mei
Dorus Kuipers zette in de opening een damzetje open voor Wim Dekker en gaf op. Teun van Gelder kreeg na een afruiltje van Johannes Kiewiet de kans op een 1 om 2, Teun wilde echter spelen en nam dit voordeeltje niet. Toen Teun volhardde in riskant spel kwam hij een schijf achter en stond even later verloren en gaf op. Hans de Vries bezette veld 22 en werd daar omsingeld door Piet Dijkstra. Piet won een schijf en Hans zag geen kans dit recht te trekken en verloor. Johan Wezenberg en Herman Brink kwamen in een lastige 8 tegen 8 terecht. Johan moest een achterwaartse 2 om 2 nemen. Ondanks terreinnadeel van Johan zou de partij normaal remise lopen. Herman speelde een schijf echter zover naar voren dat die niet verdedigbaar was. Johan won daardoor nog. Michel Stempher pakte het centrum tegen Harm Kist. Harm probeerde via een offer nog verwikkelingen aan te brengen, maar Michel kon nu terugofferen, doorlopen en winnen. De mooiste partij kwam op naam van Harwin Reuvekamp en Frank Jansen. Frank kreeg een ideale hekstelling en de partij leek richting winst te gaan. Harwin greep de kans om los te komen met beide handen aan. Ook toen was het initiatief bij Frank, maar Harwin vond de juiste verdediging en kreeg een gelijkwaardige remise op het bord.
16 mei
Vijf van de acht partijen eindigden in een overwinning. Bertus de Vries dacht aan winst toen hij een damcombinatie nam tegen Herman Brink. Herman nam echter de dam af en stond toen een schijf voor. Het dunde uit naar 4 tegen 3 schijven, maar Herman gaf Bertus geen kans om nog door te breken en pakte de winst. Bij Johannes Kiewiet bleek de damcombinatie wel winnend tegen Dorus Kuipers. Piet Toeter kwam in de eindfase toch in de verdrukking tegen Frank Jansen. Piet verloor op de klok waar verlies toch al op de loer lag. Teun van Gelder was tegen Michel Stempher niet echt in problemen gekomen en met dam +3 tegen dam+3 leek het remise te lopen. Dit zat er wel in maar Teun verspeelde een schijf waarna Michel om een 2e dam kon en alsnog won. Wim Dekker was doorgebroken richting dam maar ging op het verkeerde veld om dam waarna Arie Heikoop de dam eenvoudig af pakte. Dit gaf Wim de kans gaf opnieuw dam te maken. Arie kwam met een schijf minder ook op dam, maar net als bij Michel/Teun bleek de 2e dam van Wim beslissend voor winst tegen de dam +2. Harm Kist had met zwart veld 34 ingenomen en blokkeerde daarmee de eigen lange vleugel. Hierdoor won Henk Kamminga uiteindelijk een schijf en was op weg naar winst. Henk stond volledig gewonnen toen hij achter een schijf liep en Harm een extra schijf liet slaan waardoor Henk de dam verspeelde en Harm nog remise pakte. Ton Halman speelde secuur tegen Harwin Reuvekamp. Harwin zocht naar mogelijkheden maar vond die niet, remise. Johan Wezenberg en Piet Dijkstra besloten in de eindfase tot remise. Niet helemaal duidelijk was of bij doorspelen Piet via oppositie toch zou hebben gewonnen.
9 mei
Harm Landman schiep ruimte door een 4 om 4 tegen Hans de Vries. Beide spelers bouwden vanuit de 6 tegen 6 opnieuw op. Winstmogelijkheden kwamen niet op het bord: remise. Arie Heikoop nam een damcombinatie, maar kwam tot de ontdekking dat dit met 5 of 6 schijven achter wel heel erg duur was. Johannes Kiewiet wist geen afname te creëren en Arie won wat terug. Nadat de dam zodanig gepositioneerd was dat de resterende schijven van Johannes de bezette lijn niet over konden steken won Arie zelfs nog. Ton Halman zat al in zettennood toen hij verrast werd door een 3 om 3 doorbraak van Herman Brink. Na een paar zetten voldoende voor winst van Herman. Dorus Kuipers blunderde in de opening en Harm Kist won een schijf. Dorus wist terug te komen tot een 5 tegen 5 en bereikte remise. Nadat Henk Kamminga rond de 35e zet veld 27 in nam stond Henk duidelijk beter dan Teun van Gelder. Teun probeerde dit om te draaien via een offer maar Henk offerde terug en bleef 7 tempi in het voordeel. Enkele zetten later werd het toch remise. Johan Wezenberg bleef lang overeind tegen Yulia Bintsarovska maar moest haar uiteindelijk toch feliciteren. Piet Dijkstra ruilde de voorpost van Wim Dekker weg, maar zette daarbij een 1 om 2 open. Piet knokte door in de hoop later een doorbraak te kunnen forceren. Hierbij overzag hij een lichte winnende combinatie van Wim.
2 mei
Hank Kamminga verdedigde lang goed tegen Michel Stempher maar kon na achterwaarts ruilen een doorbraak van Michel niet voorkomen. De mogelijkheid de doorgebroken schijf weg te ruilen bleek direct naar verlies te leiden. Henk koos daarom om zelf een doorbraakzetje te nemen, maar Michel kon nu wel winnend terug offeren. Overige uitslagen:
Piet Toeter (850) - Piet Dijkstra (963) 0-2
Harm Kist (884) - Harwin Reuvekamp (935) 1-1
Ton Halman (584) - Dorus Kuipers (851) 0-2
Frank Jansen - Herman Brink (728) 2-0
Arie Heikoop (932) - Teun van Gelder (1044) 0-2
25 april
Harwin Reuvekamp blunderde in de opening en verspeelde een schijf. Door een tweede schijf te offeren leek het mogelijk beide schijven terug te winnen. Dit lukte Harwin niet en Wim Dekker kwam later toch weer op twee schijven voor waarna Harwin opgaf. Bertus de Vries was ook in de opening een schijf voor gekomen tegen Ton Halman. Toen Ton later geen kant meer op kon was het ook hier gedaan. Harm Landman gaf Frank Janssen goed partij maar tuinde uiteindelijk in een combinatie waarna Frank won. Herman Brink bereikte dam ten koste van 2 schijven en had de winst voor het grijpen. Waarschijnlijk vatte hij het te makkelijk op waardoor Jannes van Marle nog een 1 tegen 3 bereikte en remise pakte. Johan Wezenberg liet zijn lange vleugel vast zetten maar pakte de allerlaatste mogelijkheid om zich toch te bevrijden. Zowel Arie Heikoop als Johan probeerden nog winstkansen te vinden maar moesten in remise berusten. Piet Dijkstra nam een voorwaartse 2 om 2 naar veld 37 maar dit gaf Teun van Gelder juist een aangrijpingspunt. Piet moets rekening houden met dreigend schijfverlies en lichte combinaties. Dit leek te lukken maar Teun schakelde over naar positioneel voordeel en won alsnog.
18 april
Harwin Reuvekamp won een schijf tegen Dorus Kuipers die geen poging deed de schijf terug te winnen. Harwin kreeg ook nog een gezonde voorpost op het bord en trok de overwinning naar zich toe. Nadat Herman Brink vorige week had beweerd dat hij slecht damt als het goed hard liep ( en vice versa) logenstrafte hij dit vanavond: slecht gelopen en slecht gedamd. Henk Kamminga nam in het middenspel een wel heel eenvoudig damzetje en won. Bertus de Vries vond dat hij aanvankelijk vrij goed stond tegen Arie Heikoop maar kwam uiteindelijk toch een schijf achter, waarna Arie hem ook positioneel vast kon zetten en won. Teun van Gelder zag niet veel in andere mogelijkheden, maar de kans op een doorbraakzetje liet hij niet voorbij gaan. Ton Halman gaf direct op. Wim Dekker wist zijn lange vleugel uiteindelijk toch te ontwikkelen en nam initiatief op het centrum. Michel Stempher ging in de omsingeling, plaatste een prachtig offer, maar Wim vond de zet die schijfverlies voorkwam. In de eindfase toonde Michel aan dat de winstgedachten van Wim toch niet reëel waren, remise.
11 april
Dorus Kuipers wist het Teun van Gelder lastig te maken en pakte een punt. Piet Toeter kwam in de opening al op een schijf achterstand tegen Yulia Bintsarovska. Later hield Piet met één schijf twee schijven van Yulia bezig, maar stond toen al 2 schijven achter. Yulia won. Herman Brink moest zich uiteindelijk ook gewonnen geven aan Piet Dijkstra. Bertus de Vries en Hans de Vries speelde allebei met een korte vleugelopsluiting. Hans kwam zeker niet minder te staan maar het was Bertus die 2 punten pakte. De Bekerwedstrijd tussen Geert van der Molen en Michel Stempher telde ook voor de interne competitie. Michel won na een damcombinatie. Henk Kamminga zag zijn vleugelaanval tegen Ton Halman beloond met ook al een damcombinatie. Ook hier was het daarna vechten tegen de bierkaai.
28 maart
Dorus Kuipers - Jannes van Marle 0 - 2
Herman Brink - Johannes Kiewiet 0 - 2
Ton Halman - Harm Landman 0 - 2 !
Teun van Gelder - Harm Kist 1 - 1
Piet Dijkstra - Harwin Reuvekamp 2 - 0
Ton Noort - Arie Heikoop 0 - 2
Frank Jansen - Geert van der Molen 0 - 2
21 maart
Harm Landman opende te moeilijk waarna Harm Kist dit afstrafte en beide al vroeg aan de bar zaten. Dorus Kuipers was er niet helemaal bij waardoor ook Herman Brink een snelle overwinning had. Piet Dijkstra en Geert van der Molen deden het beter maar zagen geen kans om voor een overwinning te gaan: remise. Frank Jansen was vrijwillig in de korte vleugel opsluiting gekropen maar besloot die zelf los te ruilen. Hans de Vries nam de verkeerde slagkeuze omdat hij geen gevaar zag in de schijfwinst. Frank combineerde echter naar 2 schijven winst en won. Bertus de Vries speelde zeker niet slecht tegen Henk Kamminga maar stond uiteindelijk in 7 tegen 7 toch verloren. Johan Wezenberg stootte in 9 tegen 9 door naar veld 14 maar zag tot zijn schrik dat Ton Halman nu dreigde met een doorbraakactie, Johan zag geen andere oplossing dan schijf 14 maar te offeren. Enkele zetten later combineerde Johan naar dam die direct weer afgenomen werd. Met 3 tegen 4 vond Johan een remisegaatje maar gaf op omdat hij meende niet tijdig op dam te zijn terwijl dit wel het geval was. Ton pakte opnieuw twee punten.
14 maart
Door zelf niet te spelen kon ik de partijen beter volgen dan gebruikelijk. Harm Landman was me desondanks te snel af met zijn winst tegen Jannes van Marle, zijn eerste winstpartij dit seizoen. Nadat Dorus Kuipers op zijn vastgezette lange vleugel ook nog eens 46-41 speelde kon hij zich niet losmaken. Piet Dijkstra brak met schijfwinst door op de andere vleugel. Dorus offerde terug en gaf met 2 schijven achter op. Piet Toeter dacht gelijk te blijven maar kwam in de opening een schijf achter tegen Bertus de Vries. Daarna ontstond nog een prachtige partij waarin Piet een randschijf van Bertus isoleerde en er alles aan deed nog remise te bereiken. Bertus omzeilde de valstrikken en gebruikte in 6 tegen 5 juist de geïsoleerde schijf om via een 2 om 2 de winst definitief te maken. Na weken van tegenslag lukte het Ton Halman nu wel om goed spel ook in een goed resultaat uit te drukken. Het centrum van Ton was daarbij bepalend. Johannes Kiewiet wist de schade lang te beperken door wat ruiltjes maar moest uiteindelijk eerst één, toen twee en zelfs drie schijven verliezen om in een nadelig eindspel te komen van dam +1 tegen dam +4 van Ton. Johannes gaf wijselijk op. Ton Noort leek Herman Brink in de tang te hebben Herman had een schijf op 22 en 24 en leek geen kant op te kunnen. Ton zag op tijd dat dreigende combinaties hem noopte om zelf de boel los te ruilen. Herman ging hierna wat opportunistisch te werk en zag zijn doorbraak naar dam afgestraft met damafname en een verloren positie. De uitval van Frank Janssen naar 22 gaf heel wat hoofdbrekens aan Harwin Reuvekamp en leidde zelfs naar schijfwinst. Het bleek lastig een sluitende oplossing te vinden voor de dreigingen die Frank had ingebouwd, Frank won. Harm kist had het centrum en tempovoordeel tegen Johan Wezenberg. Waar gedacht werd dat Harm voor de winst kon gaan zag Harm zelf beren op de weg en ruilde via 3 om 3 achterwaarts. Johan bood remise aan wat geaccepteerd werd. Waar Arie Heikoop in het middenspel beter leek te staan wist Henk Kamminga dit geleidelijk om te buigen. Henk bereikte schijfwinst, kwam als eerste op dam, rekende en rekende maar moest toch in remise berusten.
7 maart
Naast de teamwedstrijden van SSS1 en SSS2 toch nog vijf partijen. Henk Kamminga won snel door een blunder van Jannes van Marle. Geert van der Molen sloeg het remisebod van Dorus Kuipers in 6 tegen 6 af. Geert toonde zijn gelijk en won. Herman Brink viel enkele malen de voorpost van Arie Heikoop aan, veranderde van taktiek, verloor een schijf, won deze terug, maar verloor toch. Alweer was er weinig aan te merken op het spel van Ton Halman. Wim Dekker besloot toch maar enkele combinaties in te vlechten. Ton zag dit maar koos de verkeerde oplossing waarna hij op gaf. Piet toeter stond slecht tegen Hans de Vries. Na het los komen kwam Piet beter in het spel en brak door ten koste van een schijf. Omdat Hans een vangstelling klaar had offerde Piet nogmaals. Hans liep nu zelf ook door maar nu was het Piet die een vangstelling had waarna Hans zich gewonnen gaf.
28 februari
Herman Brink combineerde Jannes van Marle al vóór 8 uur van het bord en won. Ook Dorus Kuipers trapte in een combinatie en kwam 2 schijven achter. Later combineerde Wim Dekker ook nog naar dam en gaf Dorus op. Piet Dijkstra week af van zijn gebruikelijke spel en nam een centrumvoorpost in op 28, later gevolgd door 27. Frank Jansen ging aan het omsingelen en besloot ten onrechte een dam niet te nemen i.v.m een gedachte afname. Net na het losraken van de stellingen trapte Frank zelf in een combinatie en gaf op. Piet Toeter was al vroeg wat fortuinlijk op schijfwinst gekomen tegen Harm Landman. Harm bood daarna lang goed tegenspel tot hij Piet onnodig eenvoudig liet doorbreken naar dam en verloor. De laatste winstpartij was voor Michel Stempher. Ton Halman had een geweldige partij gespeeld en de partij leek remise te worden. In dam +4 tegen dam +4 ging Ton alsnog in de fout. Arie Heikoop en Johannes Kiewiet bestookten allebei de lange vleugel van de ander. Af en toe moesten positioneel lastige beslissingen worden genomen. Uiteindelijk werd geen beslissend voordeel gevonden en tot remise besloten. Ton Noort stevende af op het offer van Dussault tot hij inzag dat Yulia Bintsarovska daar een oplossing voor had. Hij week af van zijn plan en speelde daarmee Yulia in de kaart. Haar plan om op de korte vleugel van Ton door te breken lukte uiteindelijk. Dit kostte wel een schijf en Ton had zijn schijven voldoende goed neergezet om de remise te bereiken.
21 februari
Het aantal remisepartijen had de overhand. Toch werd ook in die partijen volop strijd geleverd. Willem Visscher spinde op meerdere combinaties. Uiteindelijk trapte Harwin Reuvekamp toch in een van die zetjes en brak Willem door naar dam. Waarschijnlijk liet Willem daarna de winst zitten en pakte Harwin toch nog een punt. Kersverse opa Harm Kist was alert genoeg in de partij met Geert van der Molen. Op het moment dat remise onontkoombaar leek werd daar dan ook toe besloten. Terwijl de tijd bij Wim Dekker en Johan Wezenberg aardig weg tikte stond er nog een 17 tegen 17 op het bord. Net op het moment dat Wim Dekker dacht de winnende zet gedaan te hebben, bleek dat hij toch nog in een combinatie van Johan trapte die al steeds in de lucht hing. Johan kwam daarna in het voordeel maar de partij liep remise. Ook Ton Halman kwam uiteindelijk kansrijk te staan tegen Piet Toeter. Ton nam een doorbraakcombinatie maar Piet counterde via dam geven en afnemen met ook hier remise. Johannes Kiewiet kon een damzet nemen tegen Dorus Kuipers ten koste van 2 schijven. Het was lastig te berekenen of hij die dam wel kon behouden en Johannes besloot er maar vanaf te zien. Wat zetten later werd het remise. Toen Henk Kamminga zijn stand wat wulde repareren kon Ton Noort druk zetten op de lange vleugel van Henk. Dit leidde naar winst. Met een uitval naar 22 bracht Michel Stempher spanning in de partij met Frank Jansen. Prompt trapte Frank in een van de twee mogelijke combinaties, Na afname van de dam stond Frank een schijf achter tegen een gezonde positie van Michel en gaf op. Jannes van Marle had op enig moment een vaststaande lange vleugel met 9 schijven. Bertus de Vries maakte hier handig gebruik van door zijn overwicht op de korte vleugel van Jannes uit te laten monden in een winnende doorbraak. Piet Dijkstra was vi een combinatie ook doorgebroken tegen Herman Brink en had daarbij ook nog twee schijven winst. Herman gaf op toen een tegencombinatie er niet in zat.
14 februari
Yulia Bintsarovska besteedt wekelijks 10 uur aan damstudie en nam revanche op Frank Jansen nadat zij aantoonde de theorie in de flankaanval te beheersen. De verrassing van de avond was echter voor Bertus de Vries die Teun van Gelder telefonisch optrommelde om zijn afspraak na te komen en Teun via een combinatie verrastte en won. Piet Dijkstra kwam eveneens aan twee punten door Ton Halman te verslaan. Henk Kamminga leek ook op weg naar winst na een leuke doorbraakcombinatie. Geert van der Molen knokte echter door en bereikte remise. Na het verbreken van de korte vleugelopsluiting waren Wim Dekker en Ton Noort niet meer te motiveren en besloten tot remise. Dorus Kuipers wachtte rustig op zijn kans om te combineren. Toen Piet Toeter er uiteindelijk toch intrapte streek Dorus 2 punten op.
7 februari
Ondanks het grote krachtsverschil toch een leuke partij tussen Dorus Kuipers en Michel Stempher. Dorus kroop zelf in de kortevleugelopsluiting en liet zich rond de 25e zet verrassen door een dubbele dreiging. Schijfverlies was de opmaat naar partijverlies. Jannes van Marle kon een doorgebroken Willem Visscher teruggooien en later zelfs op schijfwinst komen. Toen Jannes zelf richting dam kon won hij de partij. Harm Landman en Johannes Kiewiet speelden een gelijkwaardige partij. Na uitdunning was remise een feit. Herman Brink wist het spel van Teun van Gelder aardig te pareren tot Teun gebruik kon maken van een positioneel foutje en de winst toch nog naar zich toe trok. Harm Kist negeerde het remisebod van Piet Toeter maar kwam wat zetten later toch tot de conclusie dat het inderdaad remise was. Henk Kamminga leek na schijfwinst te gaan winnen van Johan Wezenberg tot hij een positionele fout maakte. Het aantal schijven werd 4 tegen 4 maar toch nog winst voor Henk. Ton Halman speelde weer onbevreesd maar moest toezien dat Geert van der Molen positioneel beter kwam, op dam kwam en won. In 6 tegen 6 werd ook in de partij tussen Harwin Reuvekamp en Arie Heikoop tot remise besloten.
31 januari
Slechts één remise. Frank Jansen had een prima flankaanval tegen Harm Kist maar miste schijfwinst door een onjuiste slagkeuze. Harm pakte zijn kans met beide handen en bood zodanig tegenspel dat remise onontkoombaar was. In 6 tegen 6 bood Herman Brink remise aan, maar Hans de Vries vond dat hij licht beter stond. Kennelijk vond Herman dat later ook want hij verspeelde een schijf om meer kans te maken op remise. Dit lukte niet, Hans won. Ton Noort maakte het te lastig voor Ton Halman en pakte twee punten. Arie Heikoop won eerst een schijf tegen Harm Landman en haalde weer eens de coup Heikoop van stal. Johannes Kiewiet liet Piet Toeter het spel bepalen. Piet nam daarbij teveel risico en Johannes trok de winst naar zich toe via een combinatie.
24 januari
Ton Noort kreeg via de kettingstelling vat op Geert van der Molen. Geert maakte gebruik van een dreigend zetje en kwam los. De partij eindigde in een gelijk spel. Yulia Bintsarovska maakte weer eens duidelijk de theorie van de flankaanval goed te beheersen. Teun van Gelder probeerde het tegendeel te bewijzen maar kwam tot de conclusie dat hij maar beter op kon geven. In 7 tegen 7 kreeg Arie Heikoop het steeds lastiger tegen Frank Jansen en verloor. Herman Brink en Bertus de Vries speelden een partij vol vergissingen. Herman kwam snel op dam, verspeelde die net zo makkelijk waarna het aantal schijven weer in evenwicht was. Ook na een 2e dam van Herman kreeg Bertus de kans terug te komen: remise, Wim Dekker kreeg grip op de lange vleugel van Henk Kamminga. Henk probeerde alles maar zag tegen de 50e zet in dat verder verweer geen kans maakte en gaf op. Ook Harwin Reuvekamp maakte gebruik van een matige lange vleugel van Ton Halman. Toen Ton probeerde in de aanval te gaan door naar 28 te gaan lukte het Harwin een schijf te winnen en won. Johan Weenberg en Johannes Kiewiet kwamen tot een 4 tegen 4 waarin Johan offerde en snel op dam was. Johannes dacht door een schijf te laten slaan ook richting dam te kunnen, maar Johan toonde het tegendeel aan en won. Zonder het snelle tegenoffer was het wel remise geweest. Ook Piet Dijkstra en Antoine Koster vochten een 4 tegen 4 uit. Hier was het Piet die een schijf offerde om ook richting dam te komen. Hier werd het wel remise.
17 januari
Piet Toeter en Johannes Kiewiet speelden een spannende partij. Toen het beide spelers lukte om door te breken werd de vrede getekend, remise. Ook de partij tussen Hans de Vries en Willem Visscher was in het middenspel behoorlijk spannend. Willem bood Hans de kans op schijfwinst maar zou dan zelf naar dam combineren op de lange vleugel van Hans. Deze dreiging bepaalde het verdere spel. Hans omzeilde alle problemen en dreigde zelf ook met zetjes. Na uitdunning tot 4 tegen 4 togen beiden richting dam en remise. Harm Kist kreeg het positioneel lastig tegen Antoine Koster en trapte in een combinatie met winst voor Antoine. In een boeiende partij ging Geert van der Molen verwikkelingen niet uit de weg. Wim Dekker leek de eindfase kansrijk in te gaan met dam +4 tegen dam +2 maar pas nadat Geert niet de juiste voortzetting koos. Geert kon profiteren van 2 los staande schijven van Wim waardoor winst er niet in zat. Ook de partij tussen Ton Noort en Johan Wezenberg eindigde in remise. De in vorm zijnde Piet Dijkstra lukte het niet om te winnen van Bertus de Vries. Piet moest alle zeilen bijzetten om een doorbraak van Bertus te voorkomen. Even later lukte dit Bertus wel op de andere vleugel, maar Piet kon daarbij eveneens naar dam, remise. De resterende 2 partijen kwamen wel tot winst. Teun van Gelde bezette met zwart al vroeg veld 28 en later ook veld 27. Frank verblikte en verbloosde niet en op enig moment kwam Teun tot de ontdekking dat hij verloren stond en gaf op. Lang leek er niet veel aan de hand voor Henk Kamminga in zijn partij met Yulia Bintsarovska. Toch wist Yulia de winst naar zich toe te trekken.
10 januari
Ondanks de wedstrijd van SSS2 op maandag en de uitwedstrijd van SSS1 waren er toch zes partijen. Er werd flink gestreden, geen enkele remise. Herman Brink had niets te verliezen en ging in de aanval tegen Yulia Bintsarovska. die strafte dit af door schijfwinst vroeg in de partij. Herman hield met 2 schijven 3 schijven van Yulia vast, maar ontdekte dat hijzelf ook geheel vast was komen te staan en gaf op. Johannes Kiewiet stond voor de keus: een schijf verliezen of Willem Visscher door laten breken. Hiermee was de uitslag duidelijk, Willem won. Ton Halman was dichtbij de remise, maar kwam een tempo tekort om Harm Kist van winst af te houden. Wim Dekker had een blackout tegen Arie Heikoop. Met veel schijven in een lange rij dacht hij dat die veilig stonden en speelde zonder nadenken richting dam. Arie Heikoop kon een 1 om 4 doen, maar maakte er een 2 om 6 van en won. Zelden een zo sterk centrum gezien als in de partij tussen Ton Noort en Harm Landman. Harm moest uiteindelijk een schijf verliezen en verloor de partij. Geert van der Molen zag een dreiging over het hoofd met als gevolg dat Johan Wezenberg door kon breken en winnen.
3 januari
Ondanks dat SSS1 en SSS2 uitgeweken waren naar de Grote Krea voor hun wedstrijden in de PODB, was de bezetting in de net op tijd gereed gemaakte grote zaal met drie partijen aan de magere kant. Frank Jansen had een schijf gewonnen op Herman Brink waarna zijn aanval op de korte vleugel van Herman doorslaggevend bleek. Ook Ton Halman kwam tot winst. Harm Landman werd het slachtoffer na een doorbraakzetje van Ton waarbij Harm wel een schijf voor kwam, maar Ton speelde het prima uit. Jannes van Marle liet zich niet slachtofferen. Hij speelde een puike partij tegen hoofdklasser Harm Kist en bereikte remise,
13 december
De winst en remisepartijen hielden elkaar in evenwicht. Michel Stempher ruilde vroeg naar 36 waarbij Yulia Bintsarovska op 16 terecht kwam. Schijf 16 werd weggeruild. De schijf op 36 bepaalde het verdere verloop van de partij. Yulia kwam positioneel verloren te staan maar verloor daadwerkelijk door een combinatie. Herman Brink versloeg Harm Landman, Bertus de Vries Jannes van Marle. De remisepartijen gingen naar Piet Toeter tegen Arie Heikoop, Dorus Kuipers tegen Ton Halman en Ton Noort tegen Piet Dijkstra. Michel en Bertus voeren met afstand respectievelijk groep A en groep B aan.
6 december
Het was de avond van de flankaanval. Slechts Dorus Kuipers bracht dit naar winst op Piet Toeter. Eerst won Dorus vanuit die aanval een schijf. Piet brak nog door via dam geven en plakken, maar dit koste teveel waarna hij opgaf. Wim Dekker speelde tegen Ton Noort teveel op zetjes waarna Ton de kans kreeg tot een vereenvoudiging die hem positioneel licht voordeel bracht. Wim kon dit neutraliseren omdat de dreigende zetjes nu juist hem voordeel bracht. Ton had goed gerekend en was op tijd om dam voor remise. Johan Wezenberg had misschien wel de beste flankaanval met witte schijven op 23 en 24. Toch lukte het Jannes van Marle te ontsnappen en werd het ook hier remise. Arie Heikoop kwam al vroeg op schijfwinst en gaf Ton Halman geen kans meer en won. Harwin Reuvekamp zag de gevaren wel maar dacht nog een zet te kunnen wachten. Bertus de Vries toonde met een leuke combinatie aan dat dit onjuist was, 2-0. Harm Kist kwam ook al vroeg op schijfwinst en won van Harm Landman. Piet Dijkstra combineerde in de opening naar dam. Na afname van deze dam stond Henk Kamminga een schijf achter. Later was het Henk die combineerde en liep de partioj remise.
29 november
Teun van Gelder zag het niet meer zo goed in de eindfase tegen Antoine Koster, maar wel voldoende om remise te spelen. Net als in de bekerfinale lukte het Piet Dijkstra om remise te spelen tegen Michel Stempher. Ook nu kwam hij nergens in echte problemen. De overige 5 partijen eindigden wel in winst. Frank Jansen kwam beter uit de opening en leek op weg om het Wim Dekker moeilijk te maken op diens korte vleugel. Rond de 35e zet kantelde de partij en was het Wim die op de korte vleugel van Frank winnend doorbrak. Eerder had Dorus Kuipers via een damcombinatie + schijfwinst al gewonnen van Bertus de Vries. Henk Kamminga kwam makkelijk aan de punten toen Hans de Vries dacht een haarlemmer uit te voeren maar zelf schijven achter kwam. Via een dam trok Henk later de partij definitief naar zich toe. Harm Landman stond met veel schijven vast op de lange vleugel. Piet Toeter combineerde naar dam op de dunne korte vleugel van Harm en won. Geert van der Molen miste een 4 om 4 tegen Harwin Reuvekamp waarna een eindspel van 2 dammen +2 van Harwin tegen 1 dam +2 op het bord kwam. Harwin won.
22 november
Van Marle moest al snel met een schijf minder tegen Yulia Bintsarovska spelen. Hij hield dit nog lang vol maar Yulia maakte geen fout en won. Bij Piet toeter tegen Herman Brink stond een soort halmastand op het bord, allemaal los staande schijven. Herman had het nadeel van een schijf op 6 die niet mee deed. Piet dreigde met damzetten via damgeven. Dit moois kwam niet op het bord, Herman liep achter waarna Piet naar dam plakte en won. Ton Halman gaf goed partij tegen de omsingeling van Wim Dekker. Ton besloot los te ruilen in een situatie met veel opeenvolgende slagkeuzes. Na uitvoering bleek Ton 2 schijven achter te staan en gaf op. Arie Heikoop kreeg terreinvoordeel tegen Geert van der Molen en leek positioneel op weg naar winst. Geert maalde daar niet om en bouwde listig een leuk damzetje in de stand, Arie had daar geen oog voor en trapte er in. Hierna volgden de zetten in razend tempo en won Geert. Piet Dijkstra ruilde in het middenspel en bezorgde zichzelf enkele vast gezette randschijven. Henk Kamming moest echter aantonen dat dit inderdaad een slecht idee was. Verdedigingskunstenaar Piet kon uiteindelijk gewoon een eindspel in gaan waarbij beide spelers dam +4 hadden, Remise.
15 november
Met wat passen en meten bleek er voldoende ruimte in de Grote Krea. Ton Noort kreeg de volle medewerking van Dorus Kuipers. De ideale hekstelling van Ton was behulpzaam om de door Dorus open gezette damzet te verzilveren. Piet Toeter had een voorpost op 27 tegen Willem Visscher. Laat in de partij combineerde Willem naar dam maar dit kostte nog al wat. Piet maakte remise. In de partij tussen Bertus de Vries en Ton Halman moest vaak goed worden gerekend bij de vele dreigende zetjes. Ook hier werd het uiteindelijk remise. Yulia Bintsarovska had de lange vleugel van Arie Heikoop vast gezet. Aangezien schijf 46 op zijn plaatst stond leek een damzet niet aan de orde. Yulia toverde echter een damcombinatie naar 47 op het bord en won. Na een combinatie van Jannes van Marle bleef het aantal schijven gelijk maar stond de voorpost van Johannes Kiewiet op 12 op de tocht. Jannes deed de juiste voorbereidende zetten maar ruilde toen de voorpost zelf weg. Hierna werd Johannes positioneel weg gespeeld. Waar de partij tussen Piet Dijkstra en Wim Dekker naar remise leek te lopen offerde Wim een schijf om altijd een vangstelling gereed te hebben als Piet naar dam zou gaan. Het opzetje bleek niet geheel te sluiten, remise. Hans de Vries en Harm Landman streden een aardige partij waarbij Hans lang met wit op 23 stond. Uiteindelijk kwamen de kemphanen remise overeen. Frank Jansen kreeg een flankaanval op het bord tegen Harm Kist. Uiteindelijk kwam Frank een schijf voor en bleek de verdedigingskunst van Harm dit keer niet voldoende.
8 november
Harm Kist en Arie Heikoop wilden of wisten het elkaar niet moeilijk te maken. Een gelijkwaardige remise. Wim Dekker plaatste een tijdelijk offer om positioneel voordeel te krijgen. Dit lukte maar Herma Brink maakte winst voor Wim makkelijker door in het zetje van Weiss te trappen. Jannes van Marle had gisteren al de teamwinst in Zwolle binnen gehaald. Vanavond herhaalde hij dit door winst op Willem Visscher. Willem combineerde zelf naar dam maar zag zijn dam afgenomen door Jannes die op zijn beurt op dam kwam. Jannes liet Willem onnodig nog op dam komen maar won de 4 tegen 1. Toen de hekstelling van Frank Jansen In het middenspel van het bord verdween kreeg Ton Halman de beste papieren. Maar uiteindelijk worden de prijzen aan de meet verdeeld. Het werd uiteindelijk een tempospel waarin Ton vast liep. Ook bij Johannes Kiewiet en Harm Landman was er sprake van wisselende kansen. Harm had de formaties, Johannes moest maar zien zover te komen. Het lukte Johannes, maar Harm pakte bekwaam remise.
1 november
Ton Halman was op dreef met dreigende slagzetten. De damcombinatie werd Harm Lanman te machtig. Hans de Vries had zich met wit op 12 gepositioneerd. Piet Toeter werd onder druk gezet door Bertus de Vries die dit met een leuke slagzet bekroonde en won. Herman Brink ruilde deze luis in de pels niet weg maar gebruikte die schijf juist om m,et lichte combinaties te dreigen. Herman kwam als winnaar uit de strijd maar liep in 4 tegen 4 te snel door richting dam waardoor Hans een achterwaartse 1 om 2 deed en de werkelijke winnaar werd. Teun van Gelder kwam eenvoudig op +1 en won toen Johan Wezenberg een 1 om 2 open zette. Frank Jansen hield lang zicht op remise tegen Michel Stempher. In 6 tegen 6 offerde Michel echter een schijf, won deze terug en brak winnend door. Antoine Koster kreeg een vroege schijf op 36. Dit bepaalde de hele strijd met Ton Noort. Toen Antoine met drie schijven er vier van Ton vast pinde leek Ton het lastig te krijgen. In 5 tegen 5 togen beide spelers richting dam, remise. Henk Kamminga besloot de remisebrengende leuke slagzet niet te nemen. Terecht want hij stond op winst tegen Wim Dekker. Hij zette echter niet goed voort, waardoor Wim alsnog als winnaar uit de strijd kwam.
25 oktober
In een dun eindstandje kwam Johan Wezenberg een tempo tekort voor winst op Willem Visscher, 1-1. Ook Herman Brink leek lange tijd naar winst. Zijn schijf voorsprong bleek niet voldoende. Toen bleek dat Ton Halman altijd door zou breken werd tot remise besloten. In alle overige partijen kwam het wel tot een beslissing. Piet Toeter maakte het Teun van Gelder knap lastig, maar Teun won uiteindelijk via de trictrac. Dorus Kuipers probeerde het nog via een remisebod, maar Arie Heikoop pinde Dorus geheel vast en won. Waar velen dachten dat Geert van der Molen op weg was naar remise combineerde Michel Stempher een schijf richting de witte schijf op 15 en kon nu winnend doorbreken naar dam. De dam van Ton Noort met ook nog schijven winst was natuurlijk te machtig voor Henk Kamminga. Harwin Reuvekamp zag zich vanuit de opening positioneel overspeeld door Yulia Bintsarovska. Harm Kist speelde een prima partij maar meende te kunnen plakken toen Wim achter 2 schijven liep. Harm moest echter zelf slaan waardoor de plakker niet op ging. Schijfwinst bleek voor Wim voldoende. Frank Jansen liet een Korte Vleugel Opsluiting toe maar liep volledig vast tegen Piet Dijkstra. Piet kwam een schijf voor en ook bij hem was dit voldoende.
18 oktober
Henk Kamminga offerde tegen Frank Jansen 2 schijven met de bedoeling via 1 om 3 weer gelijk te komen. Helaas stond het benodigde pootje niet gereed en Henk gaf op. Willem Visscher combineerde naar dam waarna er voor Hans de Vries niets meer te halen was. Aike de Vries combineerde ook naar dam. Ton Halman kwam daardoor 2 schijven voor en wist de dam af te nemen. Hierna liep de partij remise. In het middenspel kwam Arie Heikoop in problemen door dreigingen van Piet Dijkstra. Dit resulteerde in een zetje waardoor Piet schijfwinst kreeg. Piet won. Jannes van Marle werd ook slachtoffer van een zetje waar Dorus Kuipers op speelde en verloor. In de partij tussen Harwin Reuvekamp en Teun van Gelder kwam de winst van Teun voort uit de ongelukkige opstelling van de lange vleugel van Harwin. Uiteindelijk was verlies onvermijdelijk. Wim Dekker dacht na lang rekenen een lokzet te doen. Yulia ging hier gretig op in en Wim dacht de buit binnen te halen. Bij de allerlaatste slag bleek echter dat Yulia beter gerekend had. Zij kon anders slaan en Wim gaf op. Johannes Kiewiet combineerde naar dam tegen Herman Brink ten koste van 2 schijven, Herman stond met 3 schijven redelijk dicht bij de damlijn, maar deze werden vastgepind. aangezien Johannes niet in de afnametrucjes trapte verloor Herman. De partij tussen Johan Wezenberg en Piet Toeter was nog bezig en is geëindigd in remise..
11 oktober
Deze week meer winstpartijen dan remises. Was er sprake van strijdlust of van foutjes? Piet Dijkstra dacht dat Yulia Bintsarovska in tijdnood in de fout ging en nam een lichte combinatie. Yulia counterde met een om drie richting dam en won. Gewoon een lokzet gaf Yulia aan. In een stand van 6 tegen 6 ruilde Frank Jansen waarbij hij het benodigde tempo juist verspeelde. Remise werd nu winst voor Antoine Koster. Wim Dekker wilde een leuke partij en kreeg dat ook. Michel Stempher kreeg echter de omsingeling rond en Wim verspeelde een schijf en de partij. Ton Noort rekende wat af bij een eventuele diepe slagzet van Harm Kist. Hierbij overzag Ton een eenvoudig zetje van Harm die hier wel raad mee wist. Ton gaf direct op, Herman Btink is in vorm. Hij wist te winnen van Jannes van Marle die eerder hoofdklasser Arie Heikoop versloeg. Ook Henk Kamminga wist niet te winnen tegen de gepromoveerde Dorus Kuipers waarmee Dorus zijn 4e remise binnen sleepte.
4 oktober
Harm Landman deed het prima tegen Dorus Kuipers. Vanuit een 10 om 10 waren er voor beide spelers kansen, maar werden door beide spelers ook onderkend en verijdeld. De partij tussen Harwin Reuvekamp en Harm Kist had een meer vriendschappelijk karakter. De vriendschap werd bezegeld met een gelijk spel. Meer strijd leek er bij Wim Dekker die een witte voorpost op 23 plaatste. Teun van Gelder liet deze schijf lang ongemoeid, maar besloot deze toch te verwijderen via een tijdelijk offertje. Na het meermaals ruilen door beide spelers werd de strijdbijl ook hier begraven, remise. Ook Bertus de Vries ging volop de strijd aan en won een schijf van Arie Heikoop. Aangezien de positie van Arie ook daarna weinig perspectief bood, trok Bertus aan het langste eind. Dreigingen van Hans de Vries leidde naar een dam tegen Jannes van Marle. Winst voor Hans. Na de 30 zetten ging het snel bij Henk Kamminga. Het leek erop dat Henk zich al bij het verlies tegen Michel Stempher had neergelegd. Hoewel langer tegenspel zeker mogelijk was was verlies waarschijnlijk toch wel het resultaat geweest. De langste en misschien wel de mooiste partij speelden Geert van der molen en Yulia Bintsarovska. De voorpost van Yulia op 27 bleef staan en bleek de spil in het winnende zetje in de eindfase. Ondanks hevige tijdnood wist Yulia de inleidende zetten in de goede volgorde te spelen en strafte de keuze van Geert om niet naar 31 te ruilen, maar naar 31 te lopen en terug te ruilen direct af.
27 september
Herman Brink verraste Willem Visscher met combinatie en wint. Ook Jannes van Marle werd slachtoffer van een 2 om 4 door Piet Toeter. Bij de andere partijen speelde het positionele aspect een grote rol. Arie Heikoop hield lang stand, maar liep zich toch vast in het klassieke spel met Michel Stempher. Henk Kamminga raakte het spoor bijster toen Yulia Bintsarovska afweek in de Roozenburg. Harm Kist zag zich in 8 tegen 8 genoodzaakt een 3 om 2 doorbraak te nemen. Hierdoor kon Piet Dijkstra ongehinderd met 3 schijven richting dam en was winst een logisch gevolg. De enige remise kwam tot stand tussen Frank Jansen en Wim Dekker. Toen de langdurige positionele en combinatieve verwikkelingen uit de wereld waren door een aantal ruilen was er geen puf meer om meer te bereiken.
20 september
Willem Visscher had binnen een half uur al een dam gehaald tegen Harm Landman en deze partij was dan ook als eerste uit. Yulia Bintsarovska leed haar tweede nederlaag. Na vijf zetten kwam Yulia al een schijf achter door een 1 om 2 open te zetten. Frank Jansen wist hier wel raad mee. Arie Heikoop had een zware dobber aan Jannes van Marle die steeds de juiste zetten speelde. In een stand van 9 om 9 liep de stand voor beide spelers helemaal vast, maar Arie moest als eerste zetten ( en dus offeren) Jannes bleef de juiste zetten spelen en won. Herman Brink won van Piet Toeter. De langste partij was die van Harwin Reuvekamp tegen Henk Kamminga. Lange tijd leek het remise te gaan worden, maar in het eindspel was Harwin niet nauwkeurig genoeg en kon Henk een schijf winnen. Even later ook de wedstrijd. Bertus de Vries en Harm Kist hielden elkaar aardig in evenwicht. Toen Bertus een remiseaanbod deed, stemde Harm in, wat achteraf misschien iets “te vroeg” was, want Harm had vrij eenvoudig een schijf kunnen winnen, wat overigens niet betekent dat ook de wedstrijd gewonnen zou worden. Dorus Kuipers en Johan Wezenberg speelden een gelijkwaardige partij met remise als terechte uitslag.
13 september
Dorus Kuipers was na afloop zeer content met de gespeelde partij tegen Herman Brink. Eindelijk weer eens een partij die tot het einde spannend was. Beide spelers konden in de eindfase doorbreken naar dam met remise als resultaat. Bertus de Vries speelde met een voorpost op 24 en leek wat gunstiger te staan dan Johan Wezenberg. Nadat de voorpost van het toneel was verdwenen kwam er een remise op het bord. De derde remise was tussen Ton Noort en herintreder Frank Jansen. Ton verbrak de halve hekstelling van Frank, maar kwam wat minder te staan. De spanning steeg in de eindfase of Frank de winst rond kon krijgen. Een 2 om 2 van Ton bleek zelfs goed voor schijfwinst. Maar ook Ton kwam niet verder dan remise. Wel winst was er tussen Jannes van Marle en Ton Halman. Ton verraste Jannes met een combinatie. Harwin Reuvekamp was slordig in de openingsfase waardoor Wim Dekker de lange vleugel van Harwin vastzette. De strijd barstte dus los op de andere vleugel. Wim omzeilde de damcombinaties van Harwin en kwam via een schijfoffer en achterloop op schijfwinst. Enkele zetten later gaf Harwin zich gewonnen. Toen Yulia Bintsarovska zichzelf na een ruil een nutteloze schijf bezorgde doordat Michel Stempher met 2 schijven 3 schijven vastpinde, trok Michel de overwinning snel over de streep.
6 september
Bertus de Vries leek op weg naar winst, maar Willem Visscher was niet onder de indruk en vond het remisegaatje. Ditzelfde deed zich voor in de partij tussen Jannes van Marle en Harm Landman. Zowel Jannes als Harm dachten dat Jannes zou gaan winnen, maar Harm wist het toch te redden. Johan Wezenberg won eenvoudig van Herman Brink omdat Herman in het vroege middenspel een 2 om 3 tover het hoofd zag. Om schijfverlies te voorkomen ruilde Ton Noort, maar Michel Stempher had een doorbraakcombinatie ingebouwd. Ton kon dam verhinderen en een schijf achterstand accepteren, maar gaf wijselijk op.
Maak jouw eigen website met JouwWeb