1e Team KNDB 2019-2020

Voor standen en andere uitslagen klik hier door naar toernooibase

29 februari

Op deze schrikkeldag was het de bedoeling geen blunders te maken, veel winstpartijen te spelen zodat we konden spreken van mooie partijen. 

Toch ging het op bezoek komende Gooi en Eemland al na 20 minuten in de fout waardoor Teun van Gelder een schijf won tegen Douwe de Graaf. Teun maakte het zichzelf nog moeilijk maar won uiteindelijk wel. Nico Lugthart dwong Jude Kasangaki naar beide randen en had in de eindfase maar liefst 18 tempi voordeel. Zijn doorbraak naar dam was beslissend voor de winst. Ook Antoine Koster had steeds de betere positie en won daardoor van Hans Loots. Een minpuntje was het verlies van Henk Ramon tegen Adri Burzelaar die een voorpost tot dam kon promoveren. Henk had daardoor echter schijfwinst en kon naar dam plakken. Henk koos de verkeerde kant en verspeelde de remise. Henk Kamminga speelde een goede partij tegen Henk Vogelenzang de Jong (1087), kwam op dam maar keek toen tegen een combinatie aan waardoor hij nog maar nipt remise maakte. Ook Johan Wezenberg speelde een mooie partij tegen Lammert Korlaar met wit op 24 en 29 waardoor er geen weg terug was. Johan kwam een schijf achter maar stond zelfs toen nog beter. De partij liep remise. Harm Kist kreeg eigenlijk geen kansen tegen de goed spelende Levi Duijst maar ook hier remise. Wim Dekker wist de korte vleugel van Henk de Groot vast te zetten maar kreeg de winst niet rond. Na het losbreklen door Henk stond die veel beter maar werd het ook hier remise. De teamwinst met een tussenstand van 10-6 leek binnen bereik. Piet Dijkstra maakte er 12-6 van met zijn winstpartij tegen Ad Vreeswijk. Beide spelers hadden dam maar Piet wist een 2e dam te halen waardoor de 4 tegen 2 gewonnen was. Harwin Reuvekamp stond op het punt remise te maken maar ging alsnog positioneel in de fout tegen Jaap Langerak waardoor de eindstand 12-8 werd. Met 11 uit 11 toch slechts een teleurstellende 9e plaats na deze eindronde.

 

15 februari

We dachten dat het een zware dobber zou worden tegen het sterke Salland, zeker nu Antoine Koster door griep verstek moest laten gaan. Het ratingverschil was ruim 70 punten in het nadeel van SSS. Verrassend was dan ook dat de eerste klappers voor SSS waren. Henk Kamminga verraste Ab Steenbergen (1055) met een damcombinatie en ook nog eens 2 schijven winst na de bevrijdingsactie van Ab.. Wim Dekker combineerde ook al naar dam tegen Paul olde Hanhof (1189) en kwam daarbij een schijf achter. Paul probeerde een vangstelling klaar te zetten maar een achterloopje met de dam betekende winst voor Wim. Salland sloeg terug toen Arie Heikoop zich vergiste en na een schijfoffer niet de gedachte 1 om 2 kon doen. Marco Veneboer (1097) offerde de schif terug maar kwam enkele zetten toch weer op schijfwinst en won de partij. Jan van Buiten (1078) nam een centrumvoorpost in waar Henk meerdere malen achter liep en daarna wegruilde. Hoewel Van Buiten meerdere tempi voordeel had liep de partij remise. Niet duidelijk werd of Henk de voorpost had kunnen winnen via een tijdelijk offer. Toen ook Geert van der Molen remise bereikte in de partij tegen de topscorer Hilco Braakman (1081) lonkte de winst voor SSS omdat Harwin Reuvekamp inmiddels een winnende dam had tegen John Folkers (987). Teun van Gelder was echter eerder uit en kampte heel de partij met een sterk centrum van Johan Bulstra (1080). Teun offerde om later door te kunnen breken maar bereikte nooit de damlijn en gaf op. Door winst van Harwin werd het 8-6 voor SSS. Het leek een benauwde overwinning te gaan worden omdat Piet Dijkstra na sterk middenspel toch tegen een dam van Jan Preuter (944) aan liep. Nico Lugthart leek te gaan winnen en de partij van Harm Kist zou wel eens remise kunnen worden. Het liep anders. Nico moest kiezen hoe te winnen, offerde en liep achter een schijf. Dick Beking (1129) sloeg in de afwikkeling echter anders dan gedacht en Nico verloor.  Piet verloor zoals in die stand gedacht. Ook Harm ging de mist in toen hij tegen Fred van Amersfoort (1021) een positioneel slechte 3 om 3 had genomen. Salland won op de valreep verrassend alsnog met 12-8. Een beetje tekenend voor het matige seizoen van SSS.

 

1 februari

Eindelijk won SSS weer eens een keer. In de thuiswedstrijd tegen Laren dat met een zelfde teamrating wel 2 punten meer had dan SSS zouden er kansen moeten liggen. Zeker toen bij aanvang bleek dat Laren hun topspeler Danny Dix miste. Gezien het ratingverschil was het niet vreemd dat Nico Lugthart (1218) als eerst de partij winnend kon afsluiten. Gerrit Roerdink (849) kwam onder druk te staan, dacht in een forse ruil de oplossing te vinden maar moest direct daarna in 6 tegen 6 een schijf offeren met winnend afspel voor Nico. Harwin Reuvekamp (940) was het ook aan zijn stand verplicht om te winnen van invaller Henk Straalman (655). Pas toen Harwin tegen de eindfase wat meer risico nam lukte dit en was het 4-0 voor SSS. Intussen nam Geert van der Molen (958) wel risico en dit kostte Geert een schijf tegen Tom Knapen (1053). Gelukkig had Geert voldoende positionele compensatie en liep deze partij remise. Antoine koster (1161) bouwde de voorsprong uit naar 7-1 door winst op Tonnie Roeterdink (1001) via een sterke positionele eindfase. Zoals vaak beet ook vandaag een op papier sterke tegenstander zich stuk op de verdedigingskunst van Harm Kist. Het lukte Egbert Harkink (1110) niet om tegen Harm (888) meer dan remise te halen. Henk Kamminga (983) zette consequent via de rechterflank druk op de stelling van Johan Beltman (966) maar moest in remise berusten. Laren wist de 9-3 achterstand snel te verkleinen. Piet Dijkstra (966) verloor een schijf tegen Alfred van Lenthe (1041) toen hij een 3 om 3 doorbraak overzag en een dam moest verijdelen. Even later kwam die dam er toch en verloor Piet. Wim Dekker (1120) vocht een hekstellinggevecht uit met Johan Haijtink (1115). Wim nam teveel risico toen hi,j tegen beter weten in, het verbreken van de hekstelling wilde voorkomen en een schijf verloor. Ook hier betekende dit uiteindelijk verlies. Gelukkig leken de twee resterende partijen niet in het nadeel van SSS uit te zullen vallen. Henk Ramon (883) pakte een mooi punt tegen Tonnie Schutte (925) en Johan Wezenberg (912) pakte de 11-9 winst voor SSS met zijn remise tegen André Haijtink (813)

 

18 januari

Harderwijk 2 kwam als koploper op bezoek in Kampen. Vooraf werd toch gedacht dat er kansen lagen gezien de teamrating die ongeveer gelijk was. Geert van der Molen trof in Jan van der Pol een zeer voorzichtig opererende tegenstander. Terreinwinst met doorbraak in de eindfase bleek beslissend voor de winst van Geert. Invaller Ton Halman kwam in het namiddenspel te kampen met zijn lange vleugel. Met kunst en vliegwerk wist hij schijfverlies te voorkomen. Tegenstander Jan Pluim brak via 2 om 2 door naar dam maar ook Ton kwam op dam hoewel hij daarbij wel een schijf achter kwam. De dam stond echter min of meer vast en Ton gaf op. Intussen. Teun van Gelder ging op herhaling tegen Hilco Aarten en kwam ook nu op achterstand tegen Hilco. Teun liep onnadenkend achter 2 schijven wat hem schijfverlies kostte. Later in de partij lukte het Teun echter te offeren en achter te lopen waardoor hij wel een schijf achter bleef maar positionele kansen kreeg. Aan het eind van de rit werd het toch een meevaller: remise. Wim Dekker wist dat hij in Auke Steensma een oud NK-finalist trof en besloot rustig aan te doen. Het werd een laveerpartij waarbij Wim in de eindfase de beste papieren kreeg.. Gezien de stand op de overige borden besloot Wim toch remise aan te bieden. Na zijn remise kwam SSS inderdaad op 6-4 aangezien Piet Dijkstra in het klassieke namiddenspel beter kwam te staan tegen Bert Foppen en een schijf won. Piet brak door naar dam die direct werd afgenomen maar toen volgde direct een winnende dam voor Piet. In de partij van Nico Lugthart ging het echter niet als verwacht. Schaafsma combineerde naar veld 37 met vrije doortocht naar dam. Nico kwam daarbij een schijf voor maar zijn voorpost stond vastgepind.en werd opgepeuzeld door de dam. Nico gaf op. Ook de uitslag bij Arie Heikoop tegen Wout Mensink viel tegen. Het voordeel van Arie na de 45e zet bleek te weinig voor winst. Toch dacht SSS nog een goede kans te maken aangezien Johan Wezenberg op winst stond. Eibert Smit plaatste een voorpost op 24 combineerde daarna naar 7 wellicht met het idee de daarbij ontstane voorpost van Johan Wezenberg op 27 te bedreigen. Het liep anders aangezien de verdediging van 24 niet sloot en Johan een schijf won. Waar winst voor het oprapen leek trapte Johan nog in een geniepig damzetje. Ook daarna leek er winst te zijn maar werd het remise. Hierna ging het verder mis. Henk Kamminga raakte de macht over het centrum kwijt, ruilde achterwaarts waarna Wout Mensink winnend doorbrak. Harwin Reuvekamp wist de voorpost van Jakob de Vries te winnen maar die wist nog door te breken naar dam. Harwin had dam +4 tegen dam + 1 en leek op weg naar winst. Toen Harwin de winnende zet miste won Harderwijk met 11-9.

 

4 januari

SSS trok volledig naar Zwolle en trof daar het combinatieteam van Hartholt Olie dat wel volledig maar toch verzwakt aantrad. Vooraf was duidelijk dat beide teams geen kampioensaspiraties meer hadden. Rond een uur of twee was er nauwelijks verschil op de borden te bespeuren. Daarna ging het op twee borden snel. Geert van der Molen kreeg te kampen met een vreemde situatie op zijn lange vleugel. Bert Straetemans buitte dit geweldig uit. De noodcombinatie van Geert strandde door een terugruiltje. Bert haalde hierdoor wel dam en won. Vrijwel op hetzelfde moment won Antoine Koster een schijf via een forcing. Even leek het of Harrie Abbing via een plakker zelf naar dam kon combineren. Dit kon maar dan nam Antoine de dam winnend af. Harriw koos voor schijfverlies maar kon de partij niet redden. Antoine won. SSS kwam op achterstand toen Wim Leijssenaar via dam geven en dam afnemen zelf winnend naar dam combineerde tegen Harwin Reuvekamp. Frits Gerritsen negeerde het remisebod van Piet Dijkstra maar moest even later toch in remise berusten. Lang leek er niets aan de hand maar Henk Ramon belandde in een late hekstelling en besloot een schijf te offeren om verder onheil te keren. De remise zat er echter niet meer in. Het schijnt dat Henk eerder een schijf winst of dam had gemist. Henk Kamminga kreeg grip op de stand van Peter van der Velden toen deze met wit veld 22 bezette en volledig omsingeld werd. Henk negeerde de slagzetten die omstanders mogelijk achtten maar won een schijf en de partij. Met 7-5 achter tekende zich al donkere wolken af gezien de stand op de overige borden. Nico Lugthart bezorgde Jan van der Kolk randschijven op beide flanken maar die verdedigde zich prima en pakte remise. Arie Heikoop kwam positioneel minder tegen Jan Rensink die niet in zetjes trapte en zijn voordeel in winst om zette. Hartholt Olie kon zeker zijn van de teamwinst aangezien Johan Wezenberg een schijf achter stond tegen invaller Gerrit van der Kolk. Johan pakte nog wel remise. Na veel geduld kwam Wim Dekker in de eindfase toch nog beter te staan dan Dick Dijk en won zijn partij die de uitslag op 11-9 voor Harholt Olie bepaalde. SSS zakt naar de 7e plek met 7 uit 7

 

21 december

We speelden de thuiswedstrijd tegen Witte van Moort 3 in Westerhaar omdat de Reijersdam gesloten was. Arie Heikoop trof in Johan van Dijk (1085) de sterkste tegenstander en kwam duidelijk minder te staan. Via een forse ruil wist Arie een doorbraaksituatie te creëren waarna de partij snel remise liep. Ook Henk Ramon was redelijk snel uit toen hij niet alert genoeg was toen Roelof Schippers (807) niet foutief achterliep maar eerst zijn probleempje oploste. Prompt ruilde Henk onnadenkend af en kreeg een 1 om 2 om de oren. Even later viel nog een schijf en gaf Henk op. Piet Dijkstra kreeg grip op de stand van Bert Drent (654) toen die 23-29 speelde en daarna zijn lange vleugel niet meer kon ontwikkelen. In een hopeloos lijkende stand van 11 tegen 11 gaf Bert op. Rond de 15e zet blunderde Geert van der Molen door via een dubbele afruil een eenvoudige 2 om 3 naar dam open te zetten voor Gert Brink (797). Toen Gert dit niet zag bleef Gert in de hekstelling zitten. Toen hij zich los ruilde verloor hij een schijf waarna Geert zijn voorpost goed verdedigde en uiteindelijk SSS op een 5-3 voorsprong bracht. Ton Halma trof het niet toen hij op bord 10 de 2e sterkste speler trof in Bertwin Letteboer (1053). Waar het eerst aardig goed ging keek hij uiteindelijk toch tegen een onontkoombaar verlies van 2 schijven aan en werd de stand 5-5. Nico Lugthart kreeg een goed lijkende hekstelling op het bord tegen Koert Meuleman (844). Liet vrijwillig schijfverlies toe, won die weer terug waarna Koert een schijf verloor maar die ook weer terug won. Hierna liep de partij remise. Henk Kamminga kwam langzaam maar zeker minder te staan tegen Maaike Noppers (745) maar wist de schade beperkt te houden en maakte remise. Toen Adriaan Noppers rond de 35e zet 2x voorwaarts ruilde naar 27 en 29 bleek zijn terreinvoordeel in de 7 tegen 7 door te slaan. Het werd een 4 tegen 2 waarin Teun op gaf. SSS moest dus knokken om niet te verliezen. Gelukkig wist Wim Dekker tegen Willem Fokkert (728) zijn betere positie waar te maken en zijn terreinvoordeel bleek beslissend voor de winst. Inmiddels had Johan Wezenberg ook een betere stand verkregen tegen Arend Boertje (1014). Arend pakte echter de goede zetten waardoor hij remise maakte en de eindstand 10-10 werd.

 

7 december

De bedoeling om tegen de sterke koploper DUO punten te scoren aan de borden 5 t/m 10 in de hoop dat er ook wel een puntje aan de eerste 4 borden zou komen bleek achteraf aardig gelukt. De koppeltjes achter de borden nodigden daartoe zeker uit. Teun van Gelder trof in Isa van Haaren een jeugdlid die positioneel nog tekort kwam. Na schijfwinst van Teun volgde een lichte combinatie en Teun kwam uiteindelijk 5 schijven voor en won rond 14 uur. Ton Halman was bereid gevonden om mee te gaan als invaller en trof het niet met Jaap de Vries (1064) als tegenstander. Gelukkig speelde Ton wel een leuke partij maar moest zich gewonnen geven. Piet Dijkstra kwam tegen Harry Graaskamp (1122) heel ver maar moest in het dunne standje toch capituleren. De 1e loftrompet moet vandaag naar Geert van der Molen die het presteerde om Ralf Richters (1100) positioneel weg te spelen. Henk Kamminga vergrootte het geluksgevoel toen zijn pogingen een schijf te winnen langdurig gedwarsboomd werden door goed verdedigingsspel van Simon Wiersma (944) maar uiteindelijk toch in +1 resulteerde met later partijwinst. Antoine Koster had wellicht meer verwacht tegen Michiel Bibbe (883) maar moest uiteindelijk in remise berusten. De 2e loftrompet was voor Johan Wezenberg die het lukte om Tim Hendriksen (1148) een punt afhandig te maken. De teamwinst gloorde nabij gezien de standen op de resterende borden. Waar Harwin Reuvekamp eerder in de partij min of meer was ontsnapt tegen Hans Rinner (1058) en de eindfase remise was, ging Harwin in de fout waardoor SSS plotseling op achterstand stond. Remisekoning Harm Kist bleef geduldig goed zijn mogelijkheden zoeken tegen Rodier Evers (1053) maar die zocht en vond een sluitende winst. Gelukkig had de flankaanval van Wim Dekker tegen Alexandra Betting (969) uiteindelijk voor terreinwinst gezorgd en pakte dit goed uit. Met deze winstpartij werd het 10-10 waar even daarvoor nog aan een 11-9 overwinning was gedacht. Aangezien we vooraf direct hadden getekend voor de uiteindelijk 10-10 moet SSS gewoon tevreden zijn.

 

23 november

Het combinatieteam WSDV4 is te beschouwen als een opleidingsteam gezien de helft oude rotten en de helft jeugdspelers. SSS gaat ook die weg op. Jeugdleider Henk Kamminga liet in zijn plaats Yulia Bintsarovska proeven van de landelijke competitie. Henk Ramon won in de opening een schijf tegen Erik van Wingerden die daarna nog goed partij bood maar wel verloor. Harwin Reuvekamp had de winst echter eerder te pakken toen Gijsbers dacht af te ruilen maar gewoon een schijf weg gaf. Later voltooide Harwin de partij via een lichte combinatie. Geert van der Molen probeerde te profiteren van de dunne korte vleugel van Mara Langeveld nadat hij haar voorpost had weggeruild. Mara toonde aan dat dit wellicht niet de beste keuze was want zij brak later juist zelf door op de vleugel. Waar velen dachten dat Mara zou winnen peuterde Geert er toch nog remise uit via een offer waarna hij naar dam kon plakken door een meerslagfinesse.. Nico Lugthart wist zijn flankaanval te bekronen door winst op Cor Langeveld. Yulia trof Mila Rijlaarsdam waartegen zij in het NK remise had gespeeld. Mila offerde tijdelijk een schijf maar bood daarmee Yulia de kans een positioneel gunstige stand op te bouwen. Yulia won. Antoine Koster combineerde ten koste van twee schijven richting dam en won daarmee van Hoksbergen waarmee de teamwinst zeker was met een tussenstand van 11-1. Piet Dijkstra nam in het namiddenspel een voorpost in en kwam een schijf achter tegen Merel van der Heijden toen hij de voorpost niet juist verdedigde. Ruim hiervoor had Merel al een eenvoudig zetje gemist. Piet wist het Merel toch lastig te maken en forceerde remise waar Merel via een offer met achterloop had kunnen winnen. Harm Kist ging ten onder tegen Luchies die wel raad wist met de lange vleugel van Harm. Via een extra offer bleek de combinatie van Van Mourik doorslaggevend. Hij haalde dam en kon voorkomen dat Teun een houdbare dam zou halen. Wel miste Teun enkele remiseetten. In een laveerpartij waarin Wim Dekker Maliepaard naar 24 had gelokt maakten beide spelers geen fouten en besloten in de overblijvende 4 tegen 4 tot remise. Eindstand 13-7 voor SSS.

 

9 november

Na een middagvullend welkomstwoord begon SSS aardig tegen de als zeker gelijkwaardig gedachte tegenstander DES Lunteren 3. Nico Lugthart leek als eerste op weg naar winst maar toen hij een dubbele dreiging overzag, zelf op kon geven en SSS op achterstand stond. Pas veel later kwam de volgende uitslag. Geert van der molen trof in Lamers een op papier gelijkwaardige tegenstander en dat kwam ook tot uiting in de partij die uiteindelijk in remise eindigde. Ditzelfde ging eigenlijk ook op voor de partij tussen Harm Kist en Van Ham. Ook hier remise. De partij tussen Arie Heikoop en Lamers kenmerkte zich door combinatiedreigingen. Uiteindelijk overzag Arie dat Lamers na het geven van een extra schijf op dam kon komen . Gelukkig wist Arie de dam af te nemen en was het nipt remise. Ondertussen had Harwin Reuvekamp de lange vleugel van Cijsouw vastgezet en leek het meer de vraag wanneer Harwin zou winnen dan hoe. Dit bleek erg tegen te vallen. Harwin pakte de mogelijkheid niet om op de andere vleugel een winnende hekstelling te nemen en bleef Cijsouw in leven. Tot Harwin toch een winnende combinatie kon plaatsen en de tussenstand op 5-5 bracht. Teun van Gelder liet tijdelijk schijfverlies toe en bewees dat dit een leuke optie was toen hij na het terugwinnen positioneel beter stond en later zelf op schijfwinst kwam. Dit leidde naar een doorbraak met winst. Ondanks de nu 7-5 voorsprong dacht SSS nog niet aan de winst. Aan de bovenste twee borden hielden Piet Dijkstra en Henk Kamminge lang stand tegen de toppers Henri van Hierden (1149) en Van Galen (1249) maar kwamen in de eindfase toch in de problemen. Van Galen negeerde het remisebod van Henk en won net voordat ook Piet zich gewonnen moest geven. Wim Dekker moest noodgedwongen zijn kroonschijf de niet gewenste kant op spelen waardoor zijn voordeliger lijkende stand verwaterde en hij zelf remise aan bood. Met een achterstand van 10-8 bekroonde Johan Wezenberg een prima en spannende partij tegen de sterke Van Hierden sr. (1053). In de eindfase viel het kwartje zijn richting op en brak Johan door naar dam ten koste van een schijf. Eerst won hij een schijf terug en strafte toen een verkeerde voortzetting van Van Hierden af. Eindstand 10-10.

 

19 oktober

De 2e wedstrijd werd zonder invallers aangetreden tegen het combinatieteam DIOS IJsselstreek CT. De start was wel heel voorspoedig toen Arie Heikoop al direct een voorpost van Theo Baks kon oppeuzelen en later via een 1 om 4 naar dam de partij na 30 minuten winnend afsloot. Aangezien ook Teun van Gelder kon profiteren van een lichte combinatie tegen Renting en 2 schijven voorkwam stond SSS om 13 uur al met 4-0 voor. Een uur later was er nog weinig spektakel te beleven. Henk Kamminga leek niet de meest optimale voortzetting te kiezen en Henk Ramon gaf zijn centrum prijs. Geert van der molen kende de kracht van tegenstander Fokkink en besloot gezien de 4-0 tot remise..Piet Dijkstra kreeg de kans een schijf te winnen en tegenstander Huisjes ging direct daarna nogmaals in de fout waarna het 7-1 voor SSS was. Rond 15 uur werd het spannend op de borden. Henk Kamminga kwam via een lichte combinatie op dam ten koste van een schijf. Tegenstander Vesters brak ook door maar stond toen wel 2 schijven achter waarna Henk het gedegen naar winst speelde. Ortsen wist zijn centrumvoordeel tegen Henk Ramon onvoldoende te benutten en ging akkoord met het remisebod van Henk. Harwin Reuvakamp combineerde nar dam in de wetenschap dat die afgenomen zou worden. Zijn inschatting dat de overgebleven stand remise zou zijn bleek juist waardoor SSS met 11-2 de winst op zak had. Antoine koster dacht 20 minuten na over de voorwaartse ruil naar 24 waarmee hij dreigde met een damzetje maar Van Tongeren ook allerlei opties had. Het resultaat was een afwikkeling naar remise.. In 7 tegen 7 van Nico Lugthart tegen Slütter kon nico na een achterloop van Slütter een doorbraakplakker nemen. Na lang nadenken koos Nico hier niet voor. Even later verzuimde Slütter een 2 om 2 te nemen en won Nico een schijf. Slütter moest offeren om op dam te komen maar uiteindelijk werd het een eindspel van 2 dammen +2 tegen dam +3 die door Nico winnend werd afgesloten. De partij van Harm Kist tegen Keurentjes bleef heel de partij in evenwicht tot Keurentjes een lichte combinatie over het hoofd zag en op kon geven. Een ruime 16-4 overwinning.

 

5 oktober

Gesteund door Johannes Kiewiet togen we toch met 10 man richting DIOS Achterhoek 2 dat volwaardig achter de borden kwam. Nico Lugthart won via een 2 om 3 eenvoudig een schijf tegen de meestal degelijk spelende Gerard Korten (1072). Rond 13.45 uur gaf Korten zich gewonnen toen nico ook nog eens positioneel de overhand had. In het eerste uur daarna was er geen vuiltje aan de lucht op de andere borden.Johannes Kiewiet speelde een goede partij tegen Toon Baks (966). Hij koos in het namiddenspel niet de meest gelukkige voortzetting en verloor een schijf en de partij. Ook bij Henk Ramon leek er niets aan de hand tot Henk achter een schijf liep en Allard van Tongeren (928) hem op meerslag zette en een 1 om 4 liet volgen. Het lukte Henk nog door te breken maar de overmacht bleek te groot. Aangezien ook Harwin Reuvekamp verloor van Harry Vos (1042) stond SSS in korte tijd met 6-2 achter. Harwin onderschatte het gevaar van een achterloopje van Vos en verloor daardoor een schijf. Johan Wezenberg deed zeker niet onder voor Cees Groen (1011), kwam in de eindfase een schijf voor maar zag geen heil in verder spelen 1-1. Henk Kamminga trof in Gerben te Raa (1147) de sterkste speler en verloor door een niet te ontwikkelen randschijf. Wim Dekker ging daarna in op het remisebod van Chris Grevers (1090) aangezien er voor hem zeker geen winst in zat. DIOS haalde het 11e punt binnen doordat Teun van Gelder in moest gaan op her remisebod van Jay Amatmoestar (1035). Teun had het zich eerder moeilijk gemaakt door vrijwillig in de korte vleugelopsluiting te gaan maar wist zich net op tijd nog te bevrijden. Daarna leek het eerder de dood dan de gladiolen te worden omdat Teun de meest risicovolle zetten bleef spelen. Ook tussen Geert van der Molen en Wim Sonderen (966) werd het remise in een partij die voor beide spelers gelijkwaardig verliep. Soms leek het dat Geert net iets beter stond maar Sonderen pakte de juiste zetten. Harm Kist kreeg het in de eindfase toch nog moeilijk tegen Gert Wisselink (1013). In 5 tegen 5 kon wisselink 3 om 3 ruilen waarna hij zou winnen door oppositie. Wellicht onder de druk van de tijd zag hij dit niet en pakte Harm remise.. Al met al een 13-7 nederlaag waar weinig op af te dingen valt.