Online competitie 2021-2022

11 januari

Herman Brink verspeelde al rond de 10e zet een schijf toen Henk Kamminga ruilde via 2 om 2 en vervolgens 1 om 2 kon doen. Later snoepte Henk nog een niet meer te verdedigen schijfje op waarna Herman natuurlijk kansloos verloor. Arie Heikoop en Geert van der Molen aasden allebei op het centrum. Geen van beide spelers lukte het om dit echt in handen te krijgen. Arie combineerde met wit nog naar veld 7 maar Geert kon deze schijf weg ruilen waarna er 8 tegen 8 op het bord stond. Later moest Arie offeren, maar kon later ook doorbreken waarna remise een feit werd. Johan Wezenberg kwam in de problemen tegen Hans de Vries toen Hans een Ghestem achtige positie innam en de kans kreeg naar dam te combineren. Toen Hans ook nog eens zijn schijf achterstand  ongedaan kon maken gaf Johan zich gewonnen. Yulia Bintsarovska speelde de flankaanval goed uit. Teun van Gelder had er geen verweer op en verloor. Uiteindelijk had Piet Dijkstra een voorpost ingenomen, maar Michel Stempher ruilde die later weg en nam het centrum in handen. Net als in de vorige partij wist Michel een 3-voudige oppositie te creëren en won. 

 

4 januari

Net na Nieuwjaar waren er toch al weer vijf partijen. Herman Brink stond positioneel wat beter dan Johan Wezenberg maar trapte in een lichte combinatie waardoor Johan won.binnen de 40 zetten. Piet Dijkstra week wat af van zijn gebruikelijke spel waardoor Aike de Vries beter kwam te staan. Maar ook Piet won door een combinatie binnen 35 zetten via dam geven. Arie Heikoop nam een onvoordelige hekstelling in maar Hans de Vries zette een combinatie open waardoor Arie 2 schijven won. Hans kwam nog op dam maar met 4 schijven achter was dit kansloos. De laatste 2 partijen waren wel langdurig. In de partij tussen Henk Kamminga en Yulia Bintsarovska was het lastig te zeggen of er sprake was van voordeel voor een van beiden. Uiteindelijk liep de partij remise. Geert van der Molen moest uiteindelijk toch offeren tegen Michel Stempher om nog kans te maken. Michel beantwoordde het dubbeloffer van Geert door zelf ook 2 schijven weg te geven en via zijn achterwaartse ruil doorbraak van Geert te voorkomen. De overblijvende 3 tegen 3 bleek winnend voor Michel.

 

28 december

Het lukte Michel Stempher tegen Arie Heikoop om uiteindelijk definitief grip te krijgen op het middenveld. Onder druk verloor Arie een schijf die Michel later terug offerde om via drievoudige oppositie te winnen. De partij tussen Henk Kamminge en Johan Wezenberg verliep aardig gelijkwaardig tot Johan in 8 tegen 8 niet onderkende dat schijfverlies dreigde. Nu was het direct gedaan en won Henk. Ook bij Herman Brink tegen Piet Dijkstra leek er weinig aan de hand tot Herm 36-31 speelde en daarmee zijn lange vleugel vast liet zetten. Dit leidde naar winst voor Piet. De partij tussen Aike en Hans de Vries eindigde wel in remise. Nadat Hans het kerkhofveld had ingenomen en Aike er enkele keren was achter gelopen sloot de verdediging van Hans niet meer door een dreigend damzetje. Hans verloor een schijf. Hans haalde zijn gram door later te combineren waardoor het aantal schijven weer in evenwicht kwam. Uiteindelijk moest Aike offeren, maar zat er in de 3 om 1 geen winst voor Hans in.

 

22 december

Johan Wezenberg en Geert van der Molen speelden alsnog hun geplande partij in de Interne Online Competitie.. op de 5e zet dacht Johan af te ruilen maar de steunschijf ontbrak waardoor hij pardoes een schijf achter stond. Aan het eind van de partij wist hij toch nog te profiteren van de dunne korte vleugel van Geert en kwam Na een verplicht offer nog op dam. Geert had dam +3, Johan slechts een dam. Met die dam bestookte Johan de 2 los staande schijven van Geert. Na 13 zetten won Johan een schijf en werd het remise waar Geert wel had kunnen winnen.

 

21 december

In de interne Online Competitie won Teun van Gelder al na 14 zetten van Arie Heikoop die een 2 om 3 naar dam open zette.. Yulia Bintsarovska moest langer wachten, maar ook Aike de Vries zette een eenvoudig damzetje open. Al was het hier 3 om 3. Aike stribbelde nog een tiental zetten tegen maar verloor. Henk Kamminga moest in het namiddenspel offeren tegen Michel Stempher. Michel offerde terug maar was tijdig op dam waarna Henk verloor. In de 4e partij viel meer te beleven. Rond de 20e zet speculeerde Herman Brink op een lichte damcombinatie en zette daartoe zijn schijven gereed. Hans de Vries had niets in de gaten en Herman sloeg toe via 3 om 3. Zijn dam stond echter vastgepind en een tiental zetten later nam Hans de dam af waarna er met 7 tegen 7 verder werd gespeeld. Na een gedacht tijdelijk offer van Hans kwam Herman toch een schijf voor en won enkele zetten later door een meerslagfinesse.

 

15 december

Michel Stempher combineerde 6 om 5 tegen Teun van Gelder. Aangezien Teun niet om dam kon werd het toch 6 om 6 en kon Michel later doorbreken ten koste van een schijf. Teun kon echter ook naar dam en peuzelde nog een schijf extra op. Michel reduceerde het aantal schijven naar dam +2 tegen dam + 4 waarna Teun niet kon voorkomen dat Michel remise maakte.  

 

14 december

Richting de eindfase leek Henk Kamminga beter te staan dan Geert van der Molen. Dit kwam vooral doordat Geert weinig speelbare zetten had door dreigend schijfverlies. Toch leek er weinig aan de hand omdat Henk ook moest spelen en de dreigingen vanzelf opgelost zouden worden. Geert zette echter een 3 om 3 naar dam open, worstelde zich nog naar dam maar verloor door overmacht. Ook Herman Brink kende eigenlijk geen problemen tegen Arie Heikoop tot hij net na de 40 zetten vreselijk blunderde en na een 2 om 4 direct op kon geven. Johan Wezenberg kwam beter te staan en had in het late middenspel het centrum volledig in handen.  Piet Dijkstra wist echter toch tot remise te komen.

 

7 december

Er zijn al 9 deelnemers in de interne Onlinecompetitie. Arie Heikoop verloor binnen 20 zetten van Henk Kamminga. Arie dacht waarschijnlijk een dubbele dreiging te voorkomen, maar zette die juist gereed voor Henk. In een poging de voorpost van Herman Brink op 31 weg te kunnen ruilen zette Aike een lichte combinatie voor Herman open en Aike kon opgeven. Net na de 45 zetten sloeg toch nog de vlam in de pan in de partij tussen Geert van der Molen en Piet Dijkstra. Piet won een schijf, maar kon niet voorkomen dat Geert het eerst op dam kwam. Direct nadat Piet ook dam haalde, blunderde hij vreselijk waardoor Geert won.

 

30 november

Gezien de verdere aanscherping van de regels rond Covid kan er niet meer op dinsdagavond worden gedamd in de Reyersdam. Net als vorige keer is nu ook een interne Onlinecompetitie van start gegaan. Op de eerste avond waren er al drie partijen. Michel Stempher won in de eindfase via een sterke dam van Yulia Bintsarovska. Henk Kamminga en Teun van Gelder speelden remise. Piet Dijkstra verloor een schijf aan Arie Heikoop via een combinatie, maar won de schijf terug. Later trapte Piet opnieuw in een combinatie en kon opgeven. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb