1e Team KNDB 2024-2025

In de agenda op Toernooibase trof ik de speeldagen aan van de Nationale Competitie 2024/2025:

14/9, 5/10, 19/10, 9/11, 23///, 7/12, 11/1, 25/1, 8/2, 22/2.

Nacompetitie op 8/3 en 22/3.

SSS is ingedeeld in 2C

 

1e Team KNDB 2023-2024

SSS speelt dit seizoen in de 1e klasse A

2 maart

In de laatste wedstrijd thuis tegen het normaal gesproken al veilige Eye-t Webdesign uit Wapenveld keek SSS al snel tegen een achterstand aan. Rond de 15e zet trapte Arie Heikoop in een combinatie naar dam van Harrie Beekman. Aangezien Arie ook nog eens 2 schijven minder had gaf hij op.. Harwin Reuvekamp speelde wel een lange partij. Hij kende geen problemen tot hij in 7 tegen 7 toch in de problemen kwam en op kon geven. Harm Kist trof de altijd klassiek spelende Henk Mostert. Ook in deze partij geen problemen en een remise. Erik Bakker offerde tegen Teun van Gelder voor een doorbraak. Teun dit dit op dezelfde wijze. Ook in deze partij een gelijkwaardige remise. Nico Lugthart combineerde vanuit een hekstelling naar dam op 5 tegen Geurt Souman. De dam bleek niet houdbaar. Met een gelijk aantal schijven bleef Nico de aanval zoeken. Nico brak door. Geurt kwam nog op dam maar stond verloren. Frank Jansen en Maikel van den Esker zochten allebei de flank op. Maikel combineerde met zwart naar veld 40. Frank kon de doorbraak ongedaan maken en hield daarbij schijfwinst over. Geduldig uitspelen leverde 2 punten op. Jacob de Greef wist Henk Kamminga een lastig staande korte vleugel te bezorgen met een achtergebleven schijf. Hierna speelde Henk goed tegen en was het juist die achtergebleven schijf die een doorbraakzetje mogelijk maakte. Ondanks dat Henk de tijd nam zag hij niet dat hij op het verkeerde veld dam nam. Nu kon de 1 om 1 afruil met remise niet meer en won Jacob. Na de wederzijdse ruilmanifestatie dachten zowel Wim Dekker als Alex Klein "wat doe ik hier". . Gelukkig ontstond na de nieuwe opbouw wel interessant spel. Alex stond gewonnen maar raakte de kluts kwijt. Remise. In totaal een verdiende 9-7 winst voor Wapenveld.

 

17 februari

Gezien de bijna gelijkwaardige rating dachten we kans te maken in de uitwedstrijd tegen Dokkum Rinsumageest. De kracht van dit team bleek al snel in de partij van Piet dijkstra tegen Bert Oegema (1024). In de opening keek Piet tegen een dubbele dreiging aan en moest een niet gewilde voorpost nemen. Deze voorpost was niet te verdedigen en de inleiding naar verlies, Geert van der Molen trof Linze Houwink (1145) de op papier sterkste speler. Geert zette een flankaanval op die Linze even later kopieerde aan de andere zijde. Geert kwam positioneel direct in de problemen en blunderde door een 2 om 2 naar dam open te zetten. Henk Kamminga kwam tegen Piet Pieters (1019) daadwerkelijk beter te staan maar miste de schijfwinst en even later de partijwinst die de computer wel zag. Remise. Dirk Albert Zijlstra (1138) voelde zich geheel weggespeeld door Teun van Gelder. Aan het eind van de partij dacht Teun op de winst af te koersen maar kon Dirk Albert zich net redden. Achteraf vond Teun wel de winst. Wim Dekker zocht en vond de problemen tegen herintreder Dirk Sinnema (1086) De vroegere 1300-speler wist wel raad met de kortevleugelopsluiting en Wim verloor kansloos. Met een tussenstand van 7-3 was duidelijk dat verlies aanstaande was. Frank Jansen probeerde enkele keren in de aanval te gaan tegen Arend Dijkstra (985), maar Arend hielp dit vakkundig om zeep. Uiteindelijk werd tot remise besloten en was het winnende punt binnen voor Dokkum Rinsumageest. Harwin Reuvekamp ruilde nogal tegen Binne Brouwer (1113) en hield steeds zijn positie op orde. aan het eind van de partij kreeg Harwin nog de beste papieren maar was 1-1 een normale uitslag. Ook Nico Lugthart kreeg niet echt grip op de stand tegen Henk Bosgraaf (1039), die ook veelvuldig ruilde. Nico ging de eindfase in met dam +6 tegen dam +5. Hij zette de dam van Henk klem , maar overzag daarbij de 2 om 1 die hem zijn dam kostte. De partij liep toch remise met 11-5 als einduitslag.

 

3 februari

De thuiswedstrijd tegen DIOS Achterhoek 2 leek een min of meer gelijkwaardige strijd te worden. SSS ging goed van start . Henk Kamminga wist Haize Meurs (1028) positioneel in de problemen te krijgen. Hij gokte nog op een verkeerde doorloop van Henk, maar kwam van de regen in de drup. Henk brak even later winnend door via een 2 om 2. Bij Arie Heikoop ging het juist andersom. Harrie Vos (1064) wist Arie klem te zetten en won een schijf. Met -3 kwam Arie nog op dam maar verloor direct. Bertus de Vries nam uiteindelijk een voorpost. Erik Oonk (960) wist deze schijf veel later toch te winnen. Toen Erik door te ruilen de meest kansrijke voortzetting miste wist Bertus naar remise door te breken. Harm Kist en Wim van Sonderen (982) hielden elkaar heel de partij in evenwicht, remise. De vele ruiltjes in de partij tussen Geert van der Molen en Jaap Vos (975) leidde ook al naar remise. Hier gaf de computer nog wel een betere variant aan voor Jaap. Ook tuissen Harwin Reuvekamp en Klaas Veldstra (1031) werd er nogal geruild. Harwin kwam daardoor toch met terreinnadeel te ziteen. Klaas wist met 2 schijven 3 schijven van Harwin vast te pinnen, maar Harwin vond het remisegaatje. Met 6-6 als tussenstand en betere posities voor Wim Dekker en Antoine Koster kwam een kleine overwinning in zicht. Jay Amatmoestar (1043) speelde echter tegen Wim bekwaam naar remise. Bij een slagkeuze bleek achteraf dat Antoine de winnende keuze had gemist. Ook de medespelers van DIOS hadden niet verwacht dat Frank ten Hagen (1065) nog een punt zou pakken. Nu lukte dit toch en was de eindstand alweer 8-8.

 

20 januari

Met de hoogste teamrating van SSS van dit seizoen troffen we een verzwakt team van de Vechtstreek waardoor we met ruim 50 ratingpunten in de plus van start gingen. De verwachte opstelling ging op voor de eerste drie borden, maar de spelers weken af van de voorbereide openingen. Frank Jansen kwam al eerste remise overeen met Richard Klein (1030). Arie Heikoop kwam met wit op 19 en 23 te staan. Het lukte Jan Dekker (906) niet om schijfwinst te forceren. Hierna ontstond en voor beide spelers kansen, maar uiteindelijk werd het remise. Teun van Gelder trof in Katarzuna Ptak (955) een goede invalster. Ook hier remise. Piet Dijkstra trof de in Kampen woonachtige Marthy van Houtert (1114). Piet kwam nergens in de problemen en aanvaardde het remisebod van Marthy. Nico Lugthart probeerde van alles om het grote ratingvoordeel ook in winst om te zetten. Jan Siegers (893) gaf geen krimp en pakte remise. Wim Dekker kwam tegen topscorer Johan van Aalderen (1100) minder goed uit de opening maar kwam in het middenspel sterk terug. Hij accepteerde het remisebod waar het gezien zijn makkelijke stand wellicht wat voorbarig was. Harwin Reuvekamp voelde zich ook niet senang in de opening. In het middenspel werd zijn voorpost op 24 weggeruild waarna Harwin beter stond. Hij overzag echter een 2 om 2 waarna hij toch een benauwde remise pakte. De voorpost van Antoine Koster op 24 werd weggeruild waarna Antoine met een schijf op 28 opnieuw de aanval koos. Damon Winter (1096) kwam positioneel in de problemen, maar zijn dubbeloffer met doorbraak bleek voldoende voor remise. Uiteindelijk 8-8 via 8 remises.

 

6 januari

In de uitwedstrijd tegen Roden Leek die net boven SSS stond, leek het mogelijk voor de eerste overwinning te gaan. De ziekenboeg groeide echter naar drie waardoor wat rating werd ingeleverd terwijl Roden Leek in de sterkste opstelling aantrad. Nico Lugthart wist via het jagen op schijf 29 niet alleen een schijf te winnen, maar zelfs ook door te breken en won van Evert Faber (1013). Piet Dijkstra trof in Henk Dijkstra (1178) de sterkte tegenstander. Piet kwam moeilijk te staan, dacht nog kansen te krijgen, maar verloot. Teun van Gelder speelde steeds net wat gemakkelijker dan Bert Begeman (1085), maar in het late middenspel verzandde dit . Teun wilde teveel en moest nog knokken voor de remise. De winst van Henk Kamminga tegen Fokke Smid (923) bracht de tussenstand op 6-4 voor SSS. In een al betere stand van Henk trapte Fokke in een doorbraakzetje. Frank Jansen was veel eerder echter in een eenvoudige 2 om 3 getrapt. Het werd toch nog een langdurige partij waarin Frank nog op dam kwam, maar in het eindspel moest capituleren tegen Jouke de Haan (1065). Harwin Reuvekamp stond beslist wat lastiger dan Jaap Huizinga (1058) maar wist dit te repareren en bereikte een gelijkwaardige remise.Wim Dekker sloeg meermaals een remisebod af van Han Braakhuis (957), maar wist de winst net niet rond te krijgen. Alle hoop was gevestigd op Johan Wezenberg tegen Jannes de Vries (953). Johan leek lang de beste papieren te hebben, maar het draaide om. johan kon slechts nog proberen remise te halen in het nadelige eindspel. Dit zat er niet in. Toch nog een nederlaag van 9-7.

 

2 december

Na de mooie 8-8 tegen de mede-koploper was vandaag de 8-8 tegen Apeldoorn toch een tegenvaller. Ook omdat op meerdere borden er wellicht meer in zat dan remise. Het begon mooi met een snelle winstpartij van Henk Kmminga tegen Erik van der Haar (886). De snel spelende Bertus de Vries was wat té snel toen hij een 2 om 3 naar dam open zette tegen Ferdinand de Grijs. Teun van Gelder zette Albert Borreman (809) positioneel klem. Albert verloor een schijf, maar bezorgde Teun een vervelende stand. Uiteindelijk koos Teun voor een remise brengende combinatie om erger te voorkomen. Bij de 40e zet accepteerde Wim Dekker het remisebod van Dick Beking (1106) gezien de standen op de resterende borden. Doorspelen zou overigens niet meer hebben opgeleverd. Arie Heikoop was een schijf voorgekomen toen Adrie Koedoot (683) een voorpost nam en op twee fronten een schijf moest verdedigen. Hij wist het Arie nog moeilijk te maken en pakte remise. Geert van der Molen trof in Hans van Hal (1145) de sterkste speler. Na een strategische partij kwam het tot een gelijkwaardige remise. Piet Dijkstra kreeg een damcombinatie tegen van Willem van Starkenburg (929). Piet kwam daarbij zelf ook richting dam en kreeg met een 2e dam winstkansen. Maar ook hier liep het remise. Frank Jansen kwam beter te staan tegen Fred van Amersfoort (1008) en kwam als eerste op dam. Ergens leek de winst er in te zitten, maar het lukte Fred remise te pakken. Eindstand 8-8.

 

18 november

Vooraf was gedacht dat in de uitwedstrijd tegen de mede-koploper Fryslân 2 slechts hier en daar een persoonlijk succesje mogelijk zou zijn. Achteraf waren die succesjes zo talrijk dat er zowaar een 8-8 uit de bus kwam. Het begon niet veelbelovend toen Geert van der Molen een 2 om 3 open zette en verloor van Erwin Heslinga (1291). Ook Ton Halman verloor nadat hij voorwaarts afruilde en die schijf eenvoudig verspeelde aan Douwe Edelendos (1258). Het werd zelfs al 6-0 toen ook Bertus de Vries zich gewonnen gaf aan Hans van Dijk (992) na schijfverlies in het middenspel. Het eerste succes kwam op naam van Harwin Reuvekamp met een gelijkwaardige remise tegen Nick de la Fonteyne (1158). Teun van Gelder gaf het voorbeeld aan de resterende spelers met winst tegen Jappie de Vries (1179). Teun gebruikte de voorpost van Jappie op 23 voor een lichte combinatie naar dam. Toen ook Nico Lugthart won van Hans Zondervan (1253) zag er het met 7-5 voor Fryslân er al heel anders uit. De aanval vanuit een klassieke stand zorgde voor verwikkelingen waarbij Nico tot een leuke doorbraakactie kwam. Na de gelijkwaardige remise van Frank Jansen met Munkhtuya Nasanbayar (1158) was het Piet Dijkstra die Bernard Post (1151) versloeg. Post ruilde zijn opgesloten korte vleugel los maar verspeelde een schijf. Post kwam nog wel op dam, maar het overtal in schijven voor Piet was dermate toegenomen dat winst voor Piet onontkoombaar was.

 

4 november

Borne kwam op bezoek met enkele invallers waardoor de hoop op een gelijkwaardig resultaat groeide. dit bleek een misvatting. Bertus de Vries (906) liet zich verrassen door een combinatie van invaller Eit Veenstra waardoor zijn voorpost verloren ging. Bertus pakte terreinwinst en wist daardoor nog remise te pakken. Bij Frank Jansen en Gertjan Kolsté (1213) ging het gelijk op tot Frank naar 29 ruilde en daarmee een schijf op 22 op de tocht zette. Frank probeerde zich via een dure damcombinatie te redden, maar dit bleek vergeefs. Nico Lugthart (1200) pakte het centrum door met wit veld 23 te bezetten. Het lukte Jan Koerselman (982 )niet om daar een goed antwoord op te vinden, maar miste ook een combinatie en Nico won. Arie Heikoop (936) kwam tot 8 tegen 8 niet echt in de problemen tegen Frank Eektimmerman (1149). In 6 tegen 6 kwam Frank in het voordeel en Arie verloor een schijf om door te breken. Arie maakte het Frank makkelijk door zijn dam af te laten nemen en verloor.  Er leek weinig aan de hand in de partij tussen Henk Kamminga (998)en Michiel Hagreis (1058) tot Henk in 7 tegen 7 echt in de fout ging en verloor. Eerder miste Michiel een leuke standaardcombinatie. Harwin Reuvekamp (956) kreeg geen vat op invaller Gerard Krol (794) en moest in remise berusten. Gerard miste een winnende damzet. In een positioneel voordelige stand speelde Wim Dekker (1113) op een combinatie. Roelof Jan de Haan had slechts één goede zet. Die werd gespeeld en geleidelijk keerden de kansen en mocht Wim blij zijn met remise. De doorstoot van Antoine Koster (1167) naar 22 was de inleiding naar positioneel nadeel. Nico Rosink (1172) ging in de omsingeling, schijf 22 verdween en Nico pakte terreinvoordeel. Antoine moest uiteindelijk capituleren. Waar halverwege de middag er weinig aan de hand leek was de eindstand toch 11-5 voor Borne

 

14 oktober

Ton Halman was op het laatste moment opgeroepen en bereid gevonden het team volledig te maken. En dat tegen de ex-hoofdklasser Heerenveen. Achteraf bleek de schade eigenlijk mee te vallen, Drie verliespartijen en vijf min of meer gelijkwaardige remises. Ton kwam door een dreiging een schijf achter tegen Oscar Veltman (1144), maar Geert van der molen verraste Peter Veltman (1205) met een combinatie waardoor hij na damafname een schijf winst had. Veltman pakte steeds meer terreinwinst, kwam het eerst op dam. Nu was het Geert die nog remise moest maken, maar dat probleemloos deed. Nico Lugthart en Sipke Doller (1158) braken allebei door en kwamen remise overeen. Ton knokte door, maar kon verlies niet voorkomen. Wim Dekker overzag een zetje van Sjoerd Koopman en kwam een schijf achter. Frank Jansen en Henk Hosper (1104) besloten in 6 tegen 6 tot remise.  Ook Henk Kamminga kwam nergens in de problemen en pakte remise tegen W./ van der Molen (1085). Wi moest uiteindelijk toch capituleren. Harm Kist gaf Johnny Modderman (1046) geen kans op meer dan remise. Met een tussenstand van 8-5 was de zege van Heerenveen een feit. Tjipke Smedinga (1188) brak door op de dunne korte vleugel van Piet Dijkstra. Piet wist nog op dam te komen en had zowaar nog kansen op remise in het leuke eindspel. Tjipke won en bepaalde de uitslag op 11-5 voor Heerenveen.

 

23 september

Maar liefst 2 invallers moesten voorkomen dat SSS niet volledig zou zijn. Met ongeveer 140 ratingpunten lager dan was bedoeld kon geen sprake meer zijn van een gelijkwaardige strijd tegen Lelystad. Toch was het juist invaller Ton Halman (679) die het enige puntje binnen haalde en zelfs via een damzetje had kunnen winnen van Wijnand Groen (912). De snel spelende Bertus de Vries (906) dacht te combineren, maar verloor een schijf tegen Mathoera (1067). Teun van Gelder (1050) overzag een 2 om 3 doorbraak tegen Koops (1129). Ook Henk Kamminga ging tegen het eind in de fout met schijfverlies. Invaller Jannes van Marle (615) was op weg naar remise, maar verzuimde een extra schijf te offeren alvorens te combineren tegen Cyril Sluisdom (1007). Wim Dekker (1113) bracht de Boomvariant op het bord. Jan van de veen (1139) ging in de omsingeling. Wim Trachtte zijn benarde positie te redden door een zetje, maar schijfverlies was het begin van het einde. Piet Dijkstra (946) bezorgde zichzelf een vaststaande korte vleugel tegen Fred Wortel (1051) en verloor een schijf. Harwin Reuvekamp (956) trapte in een combinatie tegen Bert Zijlstra (1042). 15-1 winst voor Lelystad.

 

9 september

In de uitwedstrijd tegen Enschede miste EDC 2 spelers van rond de 1150, maar had met gemiddeld 1109 nog een duidelijke plus t.o.v. SSS met gemiddeld 1028. Deze plus zat aan de bovenste vijf borden, maar SSS bleek juist daar knap tegenspel te bieden en kwam tot 5-5. Vooraf werd gedacht dat juist aan de onderste drie borden de schade voor SSS beperkt zou zijn. Aangezien er slechts één punt werd gescoord werd het toch nog een ruime overwinning voor EDC met 10-6. Arie Heikoop (936) liet zich verrassen door Luit Haan (949) door een 4 om 3 naar dam en verloor. Teun van Gelder (1050) ging in de aanval tegen Gino Schirinzi 1116). Gino brak nog door, maar toen Teun zijn dam offerde was de winst binnen. Piet Dijkstra (946) ging in de eindfase in de fout tegen Jon Schoo (921). Zijn berekening waarbij beide spelers door konden breken klopte niet. Nico Lugthart 1200) trof in Igor Chartoriyski (1344) de topspeler van EDC. Nico ging in de aanval en kreeg loon naar werken, remise. Henk Kamminga (998) speelde een leuke partij met kansen voor beide spelers. Het was Jonathan Wilbrink (1102) die via een zetje aan het langste eind trok. Harwin Reuvekamp (956) kwam tot remise tegen Gerhard Kleinsman (1015). Frank Jansen speelde met een halve hekstelling tegen Raphaël Zdoroviak (1142). Ook hier werd het remise. De laatste remise werd binnengesleept door Wim Dekker (1113) tegen Jeroen Goudt (1284, maar eerder stabiel 1400), die de winst niet rond kon krijgen.

 

 

 

Zie Archief voor eerdere seizoenen