Interne Competitie

In dit seizoen wordt er in één groep via het moyenne-systeem gespeeld.

Voor de prijzen en promotie/degradatie blijft de indeling hoofd en 1e klas intact.

Er moeten minimaal 16 wedstrijden zijn gespeeld.

 

Stand na 11 maart

11 maart

Terwijl de meeste dammers nog niet eens in de zaal waren had Henk Ramon al via een openingszetje gewonnen van Harm Landman. Hierna werd direct aan een 2e partij begonnen. Ook nu trok Henk aan het langste eind. zijn behaalde dam betekende het einde voor Harm. Albert Potkamp was deze avond te sterk voor Gerrit Modders. Gerrit kwam nog wel op dam maar met zijn ene schijf daarbij was het onhoudbaar tegen de dam met 4 schijven van Albert. Yaïr Eysbroek kwam positioneel vast te staan tegen Johan Wezenberg wat hem een schijf kostte. uiteindelijk leverde dit voor Johan een overmachtseindspel op. Jan de Leeuw trapte in een 2 om 3 tegen Henk Kamminga en gaf direct (maar terecht) op gezien de overblijvende positie. Yulia Bintsarovska speelde positioneel sterk tegen Johannes Kiewiet. Toch wist Johannes dit geleidelijk aan te neutraliseren. In de eindfase speelde Yulia de enige zet die nog perspectief kon bieden. Johannes koos de verkeerde plakker, kwam met een schijf minder nog wel op dam maar Yulia nam deze dam op een leuke wijze af en won alsnog. Het leek er lang op dat Piet Toeter zou gaan winnen van Ton Halman toen die het zichzelf lastig maakte door zijn vreemde opstelling op de lange vleugel. Piet kon een offer van Ton gevolgd door een achterloopje niet voorkomen, was nog wel als eerste op dam maar Ton haalde remise. Ook Bertus de Vries was dicht bij winst toen het Harwin Reuvekamp verschalkte met een zetje. Door 2 schijven te offeren wist Harwin net op tijd de damlijn te bereiken met remise. Herman Brink had al een dam tegen Jannes van Marle en daarbij 2 schijven meer maar wist diens opmars naar dam niet te stuiten zodat tot remise werd besloten. Een vreemde partij tussen Geert van der Molen en Arie Heikoop. Beide spelers zagen diepere combinaties maar misten eenvoudige wendingen. Arie meende positioneel uitgespeeld te zijn maar Geert vergat een 2 om 3 waardoor Arie schijfwinst kreeg en een sterke voorpost. Geert ontsnapte waarna een eindspel van dam +4 voor Arie tegen dam +2 voor Geert remise liep terwijl Willem Visscher aantoonde dat Arie via een leuk zetje had kunnen winnen. Ook de partij tussen Teun van Gelder en Piet Dijkstra kende meerdere gezichten. Piet vergat zetcontrole waardoor Teun via 2 om 2 door brak. Aangezien het geen definitieve doorbraak bleek had Piet geluk en werd verder gespeeld met een voorpost voor beide spelers. Piet dreigde een schijf te winnen. De door Teun gedachte 1 om 1 kon niet omdat dan een lichte combinatie zou volgen. Het gevolg was dat Piet daarna met een schijf meer speelde. Uiteindelijk had Piet dam maar Teun koerste met twee schijven op dam af. Remise.

 

3 maart

Piet Dijkstra verraste Yaïr Eysbroek met een hem onbekende openingscombinatie en won daarmee een schijf. Yaïr knokte goed door en Piet lette niet op. hierdoor kon Yaïr met een damzetje van 2 om 3 de winst pakken omdat damafname tot -2 leidde. Henk Kamminga nam een voorpost maar die werd naar de kant gedreven. Aangezien Henk daarna nog meer randschijven in nam beheerste Wim Dekker het centrum en Henk keek tegen een niet te pareren doorbraak aan. Offeren zou niet al te veel helpen dus Henk gaf op. Nico Engelsman trachtte door te breken op de korte vleugel van Gerrit Modders. De sluitende verdediging zorgde ervoor dat de partij in remise eindigde. Zowel Dorus Kuipers als Harm Landman hadden een vergelijkbaar vreemde opstelling van de lange vleugel. uiteindelijk leek Harm aan het langste eind te trekken toen hij met 2 schijven voor met maar liefst 3 schijven richting dam kon. Dorus ging met 2 schijven richting dam en er werd remise overeen gekomen waar er voor Harm waarschijnlijk meer in zat. Na spannend spel tussen Johannes Kiewiet en Jannes van Marle leek de 6 tegen 6 naar remise te lopen. Johannes verspeelde een tempo door een verdedigingszet die geen verdediging was waardoor Jannes het eindspel in ging met dam +3 tegen dam +1. Jannes verspeelde de winst door de lange lijn niet te bezetten waarna Johannes dit wel deed. In remisestand verliet Johannes de lange lijn weer en verloor alsnog. Bertus de Vries kreeg pas in 6 tegen 6 vat op de stand van Albert Potkamp. Albert versnelde zijn verlies door te offeren om op termijn door te breken. Bertus offerde eveneens en was snel op dam waarna hij een leuk eindspel won. Geert van der Molen had 5 tempi voorsprong en wist doorbraakpogingen van Henk Ramon te pareren. Na een offer van Henk moest een op termijn geplande 2e offer volgen voor de definitieve doorbraak. Aangezien dit niet lukte won Geert. Johan Wezenberg liet Ton Halman naar zich toe komen maar kreeg al snel spijt toen Ton blijvend voordeel kreeg. Aangezien Ton in de eindfase nog een missertje maakte verspeelde hij de verwachte winst en werd het remise. Teun van Gelder beheerste het centrum tegen Arie Heikoop. Arie leek aan het kortste eind te trekken en offerde ook nog eens onnodig een schijf. In het eindspel van 2 dammen en 2 schijven van Teun tegen dam + 2 schijven van Arie forceerde Arie toch remise. 

 

25 februari

Aan het eind van de avond bleek dat dat er van de 11 partijen er slechts één in remise eindigde. In een mooie maar lastige partij wist Johan Wezenberg tegen Michel Stempher in de eindfase naar dam te combineren ten koste van twee schijven. Johan won een schijf terug maar aangezien damafname dreigde moest Johan toestaan dat ook Michel richting dam kon en werd tot remise besloten. Harm Landman meende door te kunnen breken maar Herman Brink peuzelde de doorbraakschijf op via een achterwaartse 2 om 3. Gezien de resterende positie gaf Harm terecht op. Henk Ramon won in het middenspel een schijf tegen Albert Potkamp maar moest daarna wachten tot 4 tegen 3 waarin de schijven van Albert alle drie in oppositie stonden en Henk won. De snelheid waarmee Bertus de Vries tegen Wim Dekker speelde brak hem op toen hij op een komende afruil speelde maar die afruil helemaal niet mogelijk was. Hierdoor kon Bertus slechts nog op de korte vleugel spelen. Het leek er op dat Bertus zich toch nog zou kunnen bevrijden maar een combinatie van Wim toonde het tegendeel aan. In een gelijk opgaande strijd was Ton Halman het eerst op dam gekomen. Maar aangezien ook Jannes van Marle richting dam kon leek de partij snel remise te lopen. In de iets betere stand voor Ton ging juist hij in de fout, liet zijn dam afnemen en verloor. Teun van Gelder verschalkte Harwin Reuvekamp met een leuk maar te zien zetje. De ervaren Nico Engelsman lukte het via een combinatie naar dam te winnen van Johannes Kiewiet. Piet Toeter stond al minder tegen Henk Kamminga toen Piet achter een schijf liep. Henk gebruikte de vrije zet om tot een lichte combinatie naar dam te komen en won. Lang leken de posities van Harm Kist en Antoine Koster niet veel voor elkaar onder te doen. Schijn bedriegt. Plotseling had Harm echter geen speelbare zetten meer en gaf op. een minder fraai einde in de partij tussen Geert van der Molen en Yaïr Eysbroek. Yaïr redde zijn benarde positie met een doorbraakzetje waarna Geert even later met een dam en schijf voor remise aan bood. In plaats van blij te zijn met dit punt speelde Yaïr door in een pure remisestand omdat Geert niet al te veel tijd meer had. Geert was daar niet blij mee en gaf op. Yulia Bintsarovska en Jan de Leeuw speelden de langste partij. Yulia kwam positioneel beter en Jan zag geen andere mogelijkheid dan via 2 om 1 nog kans op remise te hebben. De stand dunde erg uit maar Yulia wist te voorkomen dat Jan door kon breken en won. Achteraf werd niet helemaal duidelijk of een wat dure dam voor Jan op het moment van de 2 om 1 redding zou hebben gebracht.

 

18 februari

Albert Potkamp stond geheel vast tegen Willem Visscher zodat de winst al vroeg in de avond binnen was voor Willem. De partij tussen Aike de Vries en Yaïr Eysbroek stond in het teken van lichte combinaties. In het middenspel won Yaïr een schijf via 2 om 3 en dwong later na een afruil nogmaals schijfwinst af. Na een doorbraak werd zijn dam afgenomen maar volgde even later een definitief winnende rondslag. Herman Brink won positioneel een schijf van Piet Toeter en omklemde ook nog eens het centrum van Piet waardoor Herman op +2 kwam en de partij won. Dorus Kuipers ruilde de lange vleugel los naar het centrum maar belandde in een omsingeling tegen Wim Dekker. Een van de weinige zetten was een afruil maar nu volgde een damcombinatie en Wim won. Henk Kamminga kwam beter te staan tegen Harwin Reuvekamp en kon zelfs doorstoten naar veld 13. Harwin koos niet de beste verdediging zodat de partij hierna vrij snel verloren was. Teun van Gelder zag in het middenspel een prachtige diepe maar dure damzet en koos ervoor die maar niet te nemen. Achteraf terecht want hij zou na dam afname een schijf achter staan. Ook later in de partij dreigde een leuke combinatie die Harm Kist echter voorzag. Uiteindelijk liep de partij remise. Rond de 40e zet combineerde Arie Heikoop ten koste van een schijf naar veld 45 tegen Michel Stempher. Die kon deze schijf via 2 om 1 verwijderen waarna een eindspel ontstond van 4 tegen 4 met terreinwinst voor Michel. Arie koos de juiste zetten en haalde remise.

 

11 februari

Henk Ramon stond een schijf achter tegen Herman Brink toen hij naar dam combineerde. Nu stond Henk 2 schijven achter en voorzag de vangstellingen van Herman, Henk gaf wat voorbarig op wat al snel bleek bij even doorspelen.. Nog eerder had Johannes Kiewiet zich al gewonnen gegeven aan Bertus de Vries. Johannes zag de vele dreiginkjes maar ging ook mee in het snelle spel van Bertus. Nu trapte hij in een 2 om 5. Maar het aller snelst was Jan de Leeuw uit toen Willem Visscher hem de Haarlemmer liet zien en Jan op gaf. Nico Engelsman kreeg onvoldoende vat op het wat risicoloze spel van Albert Potkamp en de partij eindigde onbeslist. In de partij tussen Ton Halman en Yaïr Eysbroek zat meer vuur. Ton had de beste papieren in de eindfase maar Yaïr wist remise te pakken. Harm kist meende in de opening te blunderen en had direct opgegeven als Geert van der molen de combinatie zou hebben ingezet. Geert rekende beter en zag dat het niet meer dan een forse ruil zou zijn en zag daar van af. Later

was het Harm die het goed zag en een 4 om 3 naar dam nam.. Kennelijk vatte hij het toen iets te gemakkelijk op en liet de partij remise lopen.. Yulia Bintsarovska had Harm Landman met een halve hekstelling volledig in de tang en Harm moest een schijf offeren. Later offerde Harm weer een schijf maar Yulia verkoos schijfwinst op termijn. Dit pakte niet goed uit. Sterker: Harm had via 2 om 3 weer gelijk kunnen komen. Toen Harm dit niet zag speelde Yulia het prima uit naar winst.

 

4 februari

Albert Potkamp - Johannes Kiewiet (774) 1-1

Yaïr Eysbroek  - Piet Toeter (842) 1-1

Johan Wezenberg (912) - Antoine Koster (1161) 0-2

Geert van der Molen (958) - Herman Brink (718) 2-0

Jannes van Marle (625) -  Aike de Vries  1-1

Gerrit Modders (675) - Willem Visscher (779) 1-1

Ton Halman  - Yulia Bintsarovska  1-1

Nico Engelsman  - Jan de Leeuw (655) 1-1

Bertus de Vries (899) - Harm Landman (632) 2-0

 

28 januari

Door afwezigheid deze keer slechts de uitslagen waaronder een nipte remise van hoofdklasser Piet Dijkstra tegen jeugdlid Yulia Bintsarovska.

Vier overige remisepartijen: Harm Kist tegen Arie Heikoop, Teun van Gelder tegen Antoine Koster, Henk Ramon tegen Ton Halman, Ya:ir Eysbroek tegen Harm Landman.

Drie winstpartijen: Johannes Kiewiet won van Jan de Leeuw, Nico Engelsman van Jannes van Marle en Dorus Kuipers van Albert Potkamp.

 

21 januari

Het was de avond van de blunders zowel in de interne competitie als bij het ook spelende 3e team. Jannes van Marle gaf het “goede” voorbeeld door al na 7 zetten 2 schijven achter te staan tegen Henk Ramon en op gaf. Terwijl in de bekerwedstrijd door Teun van Gelder ook al werd geblunderd liet Henk Kamminga gewoon een 1 om 3 open staan die Arie Heikoop op schijfwinst bracht.. Aangezien Arie positioneel erbarmelijk te werk ging kwam Henk sterk terug werd het een 4 tegen 4 eindspel. Maar ook nu blunderde Henk door niet de 1 om 1 ruil naar remise te pakken maar op een schijf te lopen. Nu werd zijn dam afgenomen en won Arie alsnog. Wim Dekker noteerde dit alles en ging mee in het foutenfestijn door een winnende 3 om 3 naar dam open te zetten voor Harm Kist en op kon geven. Geert van der Molen trapte weliswaar ook in een niet al te moeilijke combinatie van Michel Stempher maar dit was meer het gevolg van de vele problemen waar Geert zowel positioneel als combinatief tegen aan keek. Michel won. Herman Brink zette Albert Potkamp vast waardoor Albert 2 schijven en de partij verspeelde. De winst van Ton Halman tegen Aike de Vries kwam tot stand door 3 kleine zetjes achtereen. Eindelijk de eerste winstpartij van Ton! Jannes van Marle speelde ook nog tegen Yaïr Eysbroek, kwam op schijfwinst maar Yaïr wist later op dam te komen waarna het remise werd. Harwin Reuvekamp leek met zijn flankspel met voorpost een aardige uitgangspositie te hebben maar Piet Dijkstra sleepte toch een vrijwel gelijkwaardige remise uit het vuur nadat het schijvenaantal sterk was verminderd.

 

14 januari

Als je zelf geen partij hebt kun je extra goed volgen wat er op de borden gebeurt. Dit was heel wat. Jannes van Marle bezette met zwart vrij snel 24en 29 waardoor Willem Visscher grip kreeg op de lange vleugel van Jannes. Willem miste een damzetje naar veld 1. Later kwam juist Willem in zetproblemen en ruilde naar veld 22. Jannes liep achter deze schijf en ook de oplossing die Willem bedacht kostte Willem een schijf. Jannes ging nu onnauwkeurig te werk en liet Willem nog op dam komen. Ook nu leek de 4 tegen 2 nog winst maar Willem forceerde remise. Bertus de Vries pakte het centrum en terreinwinst tegen Gerrit Modders. Toen Gerrit een combinatiemogelijkheid open zette was het toch nog snel winst voor Bertus. Yaïr Eysbroek ruilde 2 om 2 in een klassieke stand waarna Nico Engelsman plotseling een schijf van Yair bedreigde. Yair loste dit leuk op via een tijdelijk offer en kwam door de zetkeuze van Nico nu zelfs beter te staan. Net toen het er op leek dat Yair op winst zou kunnen spelen trapte hij in een combinatie van Nico en verloor. Johan Wezenberg keek op zijn te dunne lange vleugel tegen een doorbraaksituatie aan na een 2 om 2 naar veld 20 van Geert van der Molen. De doorbraak kostte Geert een schijf maar leek naar winst te leiden. Toen Geert op zijn beurt niet alert was pakte Johan een 2e schijf winst. Er bleef een 5 tegen 5 over waarin Johan de beste papieren had maar winst er niet in zat, remise. Jan de Leeuw opende op de eigen manier en had na 15 zetten nog geen schijf op de lange vleugel gespeeld. Albert Potkamp wist veel tempovoordeel te bereiken maar Jan wist te voorkomen dat dit naar winst zou leiden. Remise. Ton Halman bereikte vanuit een klassieke opzet schijfwinst tegen Harm Landman maar leek positioneel vast te lopen. Ton brak door maar verschafte door af te ruilen de kans aan Harm om eenvoudig via 2 om 2 de kans om ook door te breken. Ook hier remise. De spannendste partij kwam op het bord van Piet Toeter en Dorus Kuipers die zoals bekend allebei niet schromen om op het oog erg gevaarlijke posities in te nemen. Beide spelers namen herhaaldelijk het kerkhofveld in waardoor allerlei dreigingen op het bord kwamen waaronder het gevaar van geen speelbare zetten meer te hebben. Waar eerst Dorus het onderspit leek te delven was het toch Piet die vast liep. Hij combineerde naar dam waarbij ook Dorus bijna dam op dam kwam en Piet zijn dam direct kwijt was en verloor. Onduidelijk bleef of Piet zinvol had kunnen offeren in plaats van de verliesgevende combinatie te nemen.

 

7 januari

Om te voorkomen dat meerdere spelers al voor de 2e keer tegen elkaar zouden spelen kwamen de jeugdspelers tegen hoofdklassers te spelen. Yulia Bintsarovska deed het zo goed dat ze in het middenspel duidelijk beter stond dan Harwin Reuvekamp. Tegen het eind van de partij was het echter Harwin die beter kwam te staan en moest yulia maar zien of ze nog een punt kon pakken. Laat in de avond lukte haar dit met een mooi punt als gevolg. Yaïr Eysbroek trof het nog zwaarder met Wim Dekker als tegenstander. Yaïr ruilde in de opening al voorwaarts naar 29 en keek even later tegen een licht damzetje van Wim aan. De dam werd met gelijk aantal schijven afgenomen maar Yaïr had vrijwel geen speelbare schijven meer. Toen hij ook de enige mogelijkheid om los te komen voorbij liet gaan was het via een combinatie gedaan. Eerder had Michel Stempher via een damzetje na een afruil van Ton Halman al gewonnen. De laatste winstpartij van de avond kwam op naam van Nico Engelsman. Nico stond al vroeg een schijf voor tegen Harm Landman en kwam daarna ook positioneel steeds beter te staan waarna Harm op gaf. Arie Heikoop kwam beter te staan dan Dorus Kuipers en dacht door te kunnen breken. Dorus verdedigde echter goed en pakte remise. Jannes van Marle stond een schijf voor tegen Gerrit modders maar was te gretig met het doorlopen richting dam. Gerrit ruilde via 2 om 3 achterwaart de doorbraakschijf weg en stond weer gelijk. De 5 tegen 5 werd later 4 tegen 2 in het voordeel van Gerrit. Beide spelers dachten naar dam te kunnen. Jannes bood remise aan wat Gerrit accepteerde terwijl hij de winst binnen enkele zetten voor het oprapen had. Henk Kamminga was achteraf tevreden met de remise tegen Piet Dijkstra aangezien Piet zeker in de eindfase beter stond. De remisemarge werd echter niet doorbroken.

 

10 december

Ondanks de wedstrijden van het 2e en 3e team waren er toch 6 partijen. Henk Kamminga ging in een klassiekachtige partij de mist in door een afruiltje. Michel Stempher pakte daarna eenvoudig schijfwinst door een lichte combinatie. Ook Wim Dekker won via een combinatie die vanuit de opening aanwezig bleef. Piet Dijkstra had de eerste versie onderkend maar niet de uiteindelijke versie. Een combinatie van 5 om 5 was de directe oorzaak dat Johannes Kiewiet won van Ton Halman. De partij tussen Albert Potkamp en Aike de Vries verliep niet geheel foutloos. In de opening miste Aike een damcombinatie en kwam aike later een schijf achter. Veel later was het echter Aike die 2 schijven voor stond en doorbrak naar dam. Nu maakte Aike geen fout meer en voorkwam dat de 3 opgestoomde schijven van Albert nog op dam konden komen en won. Arie Heikoop kwam heel slecht uit de opening tegen Yaïr Eysbroek maar later was het Yaïr die last kreeg van zijn korte vleugel. Toen Arie niet wist te voorkomen dat Yaïr zijn korte vleugel los kon spelen leek Yaïr te gaan winnen. Door een plakmogelijkheid van Arie was de positioneel winnende zet niet mogelijk en liep het toch remise. Harwin Reuvekamp probeerde heel de partij gebruik te maken van de onhandige lange vleugel van Gerrit Modders. In een dun standje van 5 tegen 5 was Harwin het eerst op dam en wist er een winnende 4 tegen 2 van te maken.

 

3 december

Terwijl het 1e team tegen Wapenveld spelde waren er toch nog zeven partijen. Herman Brink zag tot zijn schrik dat Piet Toeter gewoon anders kon slaan en kwam een schijf achter. Piet maakte het netjes af. De remisereeks van Ton Halman werd ook nu niet doorbroken. Tegenstander Jan de Leeuw maakte geen fout. Nico Engelsman speelde heel de partij met een hekstelling tegen Albert Potkamp. Uiteindelijk won Nico toch een schijf en de partij. In 7 tegen 7 wist Geert van der Molen door te breken tegen Dorus Kuipers. Na damafname had Geert schijfwinst en met een goede positie won hij de partij. Eerder hadden Willem Visscher en Bertus de Vries een snelle 10 tegen 10 op het bord waarna de remise ook redelijk snel een feit was. Harm Landman was vroeg op schijfwinst gekomen tegen Jannes van Marle. Jannes bood nog lang tegenstand maar Harm speelde het prima uit. Johan Wezenberg combineerde in het middenspel tegen Wim Dekker naar veld 6. Er ontstond een explosieve stand die uiteindelijk niet explodeerde maar positioneel werd uitgevochten. Toen schijf 6 toch op dam kwam was het remise..

 

26 november

Michel Stempher had een makkelijke avond. Harwin Reuvekamp nam een voorpost in op 27 maar had de verdediging daarvan niet op orde en verloor binnen 2 zetten een schijf en later via een lichte damcombinatie de partij. Herman Brink liet toe dat Ton Halman al vroeg op 15 kwam maar had voldoende compensatie. Na het uitdunnen van het aantal schijven liep de partij remise. Henk Ramon keek eerst tegen een voorpost op 27 aan van Yair Eysbroek en later tegen een voorpost op 33. Waar ik dacht dat de schijf op 33 verloren zou gaan wist Yair er een 6 tegen 6 van te maken en zelfs een schijf en de partij te winnen. Harm Landman stond inmiddels twee schijven achter tegen Albert Potkamp en eigenlijk hopeloos verloren. Kennelijk duren de partijen te lang voor Albert aangezien het nog remise werd. Piet Toeter dwong Gerrit Modders naar beide flanken en verzilverde de winst. Jannes van Marle kwam op schijfwinst tegen Jan de Leeuw. Jan offerde nogmaals om daarna door te breken. In plaats van via een overmachtseindspel te gaan winnen offerde Jannes onnodig terug en liep de partij remise. Wim Dekker kreeg weer zijn vaak gespeelde opening op het bord waarin het altijd de vraag is wie er als winnaar uit de kamikaze stand komt. Door de veelheid van problemen vergat Geert van der Molen even een eenvoudige dam waarna hij terecht op gaf. Teun van Gelder offerde en brak door tegen Henk Kamminga. Henk offerde twee schijven en brak eveneens door maar had niet gezien dat Teun deze doorbraak verijdelde door een achterwaartse 2 om 2. Henk gaf op. Ook in de partij tussen Piet Dijkstra en Arie Heikoop kwamen de verassingen aan het eind van de partij. Piet had meer last dan gemak van zijn hekstelling en offerde een schijf om nog enigszins kans te houden op remise. Arie stond gewonnen maar wilde het mooi doen en bezette na dam geven en weer afnemen met de eigen dam de lange lijn. Piet kon via twee schijven geven alsnog doorbreken en remise pakken.

 

19 november

Door mijn afwezigheid hier slechts de uitslagen. Zo te zien weinig verrassingen. Leuk dat Yair van Johannes wint maar hier moeten we intussen niet echt meer van opkijken. Ton Halman sprokkelde al zijn 7e remise maar wacht nog op de 1e winstpartij.

 

Albert Potkamp  - Harm Landman (632) 0-2

Jan de Leeuw  - Nico Engelsman  1-1

Arie Heikoop (931) - Johan Wezenberg (912) 1-1

Harm Kist (888) - Henk Kamminga (983) 1-1

Dorus Kuipers (864) - Gerrit Modders (675) 1-1

Piet Toeter (842) - Geert van der Molen (958) 0-2

Harwin Reuvekamp (940) - Teun van Gelder (1054) 1-1

Aike de Vries  - Jannes van Marle (625) 0-2

Antoine Koster (1161) - Piet Dijkstra (966) 2-0

Yaïr Eysbroek  - Johannes Kiewiet (774) 2-0

Yulia Bintsarovska  - Herman Brink (718) 1-1

Bertus de Vries (899) - Ton Halman 1-1

12 november

Door mijn afwezigheid hier slechts de uitslagen. Het meest opvallend is natuurlijk de overwinning van Johannes Kiewiet op Arie Heikoop en de remise van Jan de Leeuw tegen Henk Kamminga. Michel Stempher won door een leuke slagzet van Teun van Gelder.

Johannes Kiewiet (774) -Arie Heikoop (931)  2-0

Yaïr Eysbroek  - Yulia Bintsarovska  1-1

Harwin Reuvekamp (940)- Harm Kist (888) 1-1

Jan de Leeuw -  Henk Kamminga (983) 1-1

Jannes van Marle (625) - Albert Potkamp  2-0

Ton Halman  - Nico Engelsman 1-1

Gerrit Modders (675) -  Harm Landman (632) 1-1

Michel Stempher (1370) - Teun van Gelder (1054) 2-0

 

5 november

Henk Kamminga haalde al na 17 zetten de winst binnen. In een flankaanval trapte Dorus Kuipers in een 3 om 3 naar dam. Ook Henk Ramon kon Nico Engelsman snel feliciteren. Hier was sprake van een 2 om 4 naar dam. Herman Brink speelde een opening die Geert van der Molen nog nooit in de boekjes had gezien. Herman moest al snel opgeven na 2 schijven achterstand. Yair Eysbroek had een leerzame avond. Hij speelde op een zetje als Bertus de Vries tussen zou lopen. Bertus verijdelde eerst het zetje, liep alsnog tussen, won een schijf en de partij. Piet Toeter kreeg voordeel in de 7 tegen 7 met Ton Halman. Toch maakt Ton nipt remise. Ne een achterloop van Yulia Bintsarovska moest Arie kiezen tussen opvangen of een doorbraak op termijn. Arie koos voor het opvangen, kwam wel als eerste op dam maar Yulia greep haar kansen toen Arie (wellicht) niet de meest kansrijke voortzetting koos.

 

29 oktober

Door de teamwedstrijden moest er even gepuzzeld worden om iedereen te kunnen laten spelen tegen een tegenstander die niet al eerder werd getroffen. Aangezien het nieuwe competitiesysteem die opening biedt kwamen de volgende partijen op de borden. Nico Engelsman leek te gaan winnen van Albert Potkamp toen Nico een schijf was voor gekomen. Later wist Albert echter door te breken met remise als gevolg. Wim Dekker combineerde na een achterwaartse ruil van Jan richting dam ten koste van een schijf. Bij een juiste voortzetting had Jan de dam met gelijk aantal schijven af kunnen nemen. Jan miste dit en kwam nu na damafname een schijf achter. Later pakte Wim de winst via een rondslag. Jeugdleider Henk Kamminga speelde tegen Yair Eysbroek en kwam positioneel beter te staan. Yair pakte zijn kans en combineerde richting dam waarna Henk op meerslag stond en Yair dam maakte. Deze dam werd afgenomen waarna er een 6 tegen 6 op het bord stond. Yair deed nu wel de positioneel benodigde zetten en pakte een mooie remise. Eerder had Bertus de Vries al gemakkelijk gewonnen van Jannes van Marle. Jannes keek links terwijl het gevaar rechts loerde en kwam 2 schijven achter.

 

22 oktober

Toen er aan het eind van de avond nog drie partijen bezig waren stonden er al zeven remises op het scorebord. Deze waren echter niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Yair Eysbroek verraste dorus Kuipers met het offer van Dussault waarvan hij ook nog eens de naam wist. Dorus wist met een schijf achter toch nog remise te pakken. Yulia Bintsarovska verspeelde haar schijfwinst toen Herman Brink achter haar kerkhofschijf liep en een dubbele dreiging in petto had. Henk Ramon had een sterke voorpost op 27 tegen Ton Halman maar die hield zijn verdediging op orde. Aike de Vries kwam positioneel goed voor de dag tegen Harm Landman en kwam uiteindelijk op schijfwinst. Waar winst op handen leek pakte Harm toch remise..Johannes Kiewiet meende te winnen via een 3 om 3 naar dam maar Albert Potkamp combineerde daarna eveneens. Nadat Jannes van Marle remise speelde tegen Gerrit Modders leek Piet Dijkstra te gaan winnen tegen Harm Kist. Piet had de langevleugel van Harm vanuit de opening klem gezet en de stelling leek volkomen vast te lopen. Harm toonde zijn verdedigingskunst door een prachtige combinatie. Harm bood remise aan waar hij naar verluidt gewonnen stond. Jan de Leeuw leek ook op weg naar remise maar verspeelde dit aan het eind van de rit toch tegen Arie Heikoop. Eenzelfde feit deed zich voor in de partij tussen Michel Stempher en Henk Kamminga. Na een achterwaarts ruiltje had Michel met 2 schijven er 3 van Henk vastgepind. Henk offerde en bood remise aan maar Michel offerde zijn schijf terug en was net op tijd op dam om te winnen. Teun van Gelder en Wim Dekker besloten er koste wat kost een leuke partij van te maken. Teun trapte in een damcombinatie die wim 2 schijven kostte . Wim liet zijn dam knullig afpakken maar ondanks dat het aantal schijven weer in evenwicht was bleek het terreinvoordeel voldoende voor de winst van Wim

 

15 oktober

Nico Engelsman had een duidelijk gewonnen stand op het bord tegen Jannes van Marle maar speelde zijn 50e zet wat te snel. Jannes kreeg de dam van Nico zo maar kado, haalde zelf een dam. en won)

Herman Brink versloeg Gerrit Modders . Yaïr Eysbroek  won in een hele snelle partij van Albert Potkamp. Arie Heikoop en Harwin Reuvekamp speelden een leuke wedstrijd waarin Harwin iets te veel risico nam.. Arie leek door te breken naar dam maar was iets te gretig en gaf zo de kans aan Harwin om een eenvoudig zetje te nemen dat ook Harwin op dam bracht. Resultaat : remise.  Yulia Bintsarovska bereikte tegen Johannis Kiewiet een goede positie en winst leek een kwestie van tijd.  Ze overzag echter een vrij eenvoudige combinatie die meteen verlies opleverde. Geert van der Molen verloor van Henk Kamminga   en Ton Halman van Dorus Kuipers. De partij tussen Michel Stempher en Antoine Koster kende een klassiek karakter vanuit de opening. Antoine bracht Michel aan het wankelen in het late middenspel. Michel moest door in een eindspel met allebei een dam, maar met een schijf minder. Terwijl Antoine op het oog kansen had een tweede dam te halen, bleef Michel rustig, waardoor de partij remise liep. 

 

8 oktober

Harm Landman trapte tegen Nico Engelsman in de bomzet en verloor een schijf en later de partij. Aike de Vries speelde zijn eerste partij tegen Gerrit Modders en kreeg last van een niet goed ontwikkelde lange vleugel. Gerrit bood Aike later de kans om los te breken maar Aike verzuimde dit waarna Gerrit via 2 om 2 op dam kwam en won. Herman Brink kwam tegen Yair Eysbroek op schijfwinst maar Yair pakte terreinwinst en brak door naar dam. Hierna miste Herman de remise en won Yair netjes. Yulia Bintsarovska verschalkte Piet Toeter met een zetje en kwam op schijfwinst. In het namiddenspel bewees Yulia haar kennis van standaardcombinaties en combineerde via het zetje van Weiss naar de winst na ook nog eens positioneel goed te hebben gespeeld. Arie Heikoop kreeg zodanig vat op de stand van Ton Halman dat die niet meer wist waar het te zoeken. Arie won. Harwin Reuvekamp boekte met twee schijven terreinwinst tegen Johan Wezenberg. Zijn geduld werd uiteindelijk beloond met winst. De voordelig lijkende hekstelling van Wim Dekker tegen Henk Kamminga verwaterde. Beide spelers gingen complicaties niet uit de weg. Op het moment dat deze waren opgelost meende Wim een dam te kunnen nemen door Henk op slag te zetten en achter te lopen. Dit bleek een blunder, Henk stond niet op slag. En Wim gaf op. Michel Stempher beukte op de korte vleugel van Piet Dijkstra en brak daar inderdaad door. Piet leek nog op dam te kunnen komen maar Michel toverde een winnende zevenklapper op het bord. Een avond zonder remises!

 

1 oktober

Het aantal winstpartijen deed maar nipt onder voor het aantal remises. Albert Potkamp won een schijf tegen Jan de Leeuw door een lichte maar altijd verrassende combinatie vanuit de opgesloten korte vleugel. Albert won de partij. Arie Heikoop wist een remisestand te bereiken tegen Michel Stempher maar miste de remise in de eindfase alsnog. Piet Dijkstra kwam op achterstand tegen Henk Kamminga en Henk liet Piet niet meer ontsnappen. Jannes van Marle leidde een forse slagwisseling in. Aangezien Herman Brink de juiste keuzes maakte bleef het aantal schijven gelijk maar kon Herman later doorbreken naar dam en winnen. Dorus Kuipers won een schijf tegen Harm Landman en had een gezonde voorpost in het centrum Dorus won. Johannes Kiewiet en Nico Engelsman zagen geen heil in verder spelen nadat de verwikkelingen achter de rug waren en besloten tot remise. Eerder deed een dergelijke situatie zich ook voor tussen Piet Toeter en Bertus de Vries, 1-1. Yair Eysbroek pakte ook remise maar moest wel alle zeilen bijzetten tegen Ton Halman. Ton leek positioneel de winst te pakken toen Yair zich nog redde via een combinatie waarbij beide spelers richting dam konden. Aangezien Yair het eerst op dam kwam kon hij de schijvenachterstand weer recht trekken. Ook deze week keek Yulia Bintsarovska tegen een halve hekstelling aan maar had er nu geen problemen mee. De partij met Henk Ramon eindigde in remise. Na 11 uur waren er nog twee partijen bezig die wel eens in een tijdrovend eindspel konden belandden. Dit gebeurde echter niet met twee remises als gevolg. Harwin Reuvekamp leek in de eindfase in de problemen te komen en koos voor een tijdelijk offer waardoor Wim Dekker mogelijkheden kreeg die echter tot niets leidde. Ook Johan Wezenberg moest in remise berusten ondanks dat hij tegen Harm Kist steeds terreinvoordeel had. Harm offerde net op een een schijfje om ongehinderd de 4e lijn te bereiken.

 

24 september

Wat er tussen de oren mis gaat is voer voor psychologen. In twee partijen stond de uitslag al vast toen het toch nog onverklaarbaar mis ging. Eerst wist Ton Halman zijn minder lijkende positie tegen Henk Kammminga om te draaien naar een winnende. Henk wist nog op dam te komen maar Ton nam die af waarna een winnende 4 tegen 2 over bleef. Ton kon er 4 om 1 van maken of zelfs voorkomen dat Henk op dam zou komen. Ton offerde volkomen onnodig waardoor het remise werd. Antoine Koster kwam beter tegen Wim Dekker die dit aardig wist te repareren. Na een late centrumdoorstoot liep Wim daar meerdere malen achter maar had overzien dat Antoine dan eenvoudig door kon breken. Met 2 schijven achter kwam Wim nog op dam en ging met 2 schijven achter op jacht naar de los staande schijven van Antoine. Het werd weer gelijk: dam +3 tegen dam +3. Antoine probeerde een 2e dam te maken maar ook nu kon Wim achter losstaande schijven lopen. Net toen de remise definitief was speelde Wim een achterloop waarvan hij al 10x had gezien dat dit niet mocht en gaf op. Albert Potkamp maakte het Gerrit Modders wel heel gemakkelijk door hem ongehinderd naar dam te laten lopen. Een snelle winst voor Gerrit. Geert van der Molen kwam beter te staan tegen Harm Landman en besliste de partij door een 3 om 5. Yair Eysbroek was een schijf achter gekomen tegen Willem Visscher en gaf op toen Willem later nog een 2 om 3 plaatste. Ook Bertus de Vries had wellicht kunnen winnen. Tegenstandster Yulia Bintsarovska leek niet zonder kleerscheuren uit de halve hekstelling van Bertus te komen. Die liet uiteindelijk Yulia ontsnappen hoewel daadwerkelijk winnen niet zomaar te vinden is. Bertus bood remise aan, 1-1. Henk Ramon kwam een schijf achter tegen Dorus Kuipers toen hij zich misrekende bij een lichte combinatie. In 4 tegen 5 kon Dorus een doorbraak niet voorkomen en werd het remise. Jannes van Marle en Jan de Leeuw speelden nog door toen het duidelijk was dat geen van beide spelers nog kon winnen. De 3 tegen 3 werd remise. Herman Brink leek positioneel steeds net wat beter dan Johannes Kiewiet en kreeg terreinwinst in 6 tegen 6. Wellicht zat er meer in maar het werd remise.

 

17 september

Jannes van Marle kwam op schijfwinst tegen Albert Modders. Albert wist het weer gelijk te trekken maar kwam later toch weer een schijf achter. Nu speelde Jannes het uit naar winst. Het lukte Nico Engelsman niet om een winnende doorbraak te creëren en de partij met dorus Kuipers liep gewoon remise. Eerder was Herman Brink in 9 tegen 9 al akkoord gegaan met het remisevoorstel van Bertus de Vries. Geen van beide spelers stond echt beter maar toch zat er nog spel genoeg in. Jan de Leeuw leek de beste papieren te hebben tegen Yair Eysbroek maar ruilde zelf wat onnodig af waarna Yair de doorbraakmogelijkheid verzilverde en de partij won.

Yulia Bintsarovska speelde gedegen maar ook Gerrit Modders ging niet in de fout: 1-1. Lang ging het gelijk op tussen Geert v.d. Molen en Ton Halman. Nadat Geert een schijf vóór kwam won hij de partij. Johan Wezenberg en Henk Kamminga knokten door tot een 5 tegen 5 die geen van beide spelers zicht op meer dan remise bood, wat ook de uitslag werd. Harm Landman was al vroeg een schijf achter gekomen tegen Piet Toeter maar knokte goed door en bereikte nog een 4 tegen 5 stand. Mooi maar wel verloren. Arie Heikoop onderkende te weinig dat hij in het late middenspel gewonnen stond en kwam zelfs een schijf achter. Arie zette daarna wel goed voort en leek remise te pakken. Ook nu miste Arie de juiste zet waarna Wim toch won. Michel Stempher won van Harm Kist in een partij waarin het onduidelijk was wie beter stond. Laat in de partij pakte Michel terreinwinst en wist de doorbraakpoging van Harm te voorkomen.

 

10 september

Yair Eysbroek verraste Gerrit Modders met een mooie slagzet naar dam waarna Gerrit er niet meer aan te pas kwam. Yulia Bintsarovska bood goed tegenspel aan Geert van de Molen en na een lange partij werd het zelfs een plusremise. Jan de Leeuw pakte schijfwinst tegen Bertus de Vries maar die combineerde direct naar dam. Jan gaf op waar hij achteraf meende dat hij na damafname remise had kunnen maken. Jannes van Marle pakte de dam af die Henk Ramon met schijfverlies had genomen en bood remise aan waar Henk nog alle zeilen bij had moeten zetten om dit waar te maken. Herman Brink speelde een leuke partij tegen Nico Engelsman, Geen van beiden wist beslissend voordeel te vinden. Ditzelfde bleek bij Willem Visscher tegen Ton Halman nadat beide spelers waren doorgebroken ook hier remise. Piet Toeter had een dam +1 tegen een dam +3 van Johannes Kiewiet maar wist toch remise te maken. Ook in eerdere twee remisepartijen werd er wel geprobeerd winst te vinden maar was er weinig op de remise af te dingen; Henk Kamminga tegen Arie Heikoop en Teun van Gelder tegen Johan Wezenberg. Pas nadat iedereen al naar huis was werd ook de partij van Michel Stempher tegen Wim Dekker remise. Pas de 2e helft van de partij werd interessant. Michel kwam beter, Wim moest offeren. Aangezien er toch remisekansen bleven liet Michel een dure doorbraakcombinatie van Wim toe. Wim wist remise te forceren maar meende dat Michel de winst had laten zitten door te snel richting dam te gaan.

 

3 september

Teun van Gelder  - Harm Landman  2 - 0

Piet Dijkstra - Johan Wezenberg  1 - 1

Piet Toeter - Nico Engelsman  1 - 1

Dorus Kuipers - Johannes Kiewiet  1 - 1